Francosko-ruska vojna bi se lahko nadaljevala

Škandal na biatlonskem svetovnem prvenstvu. Borut Nunar, direktor IBU, zaskrbljen ob dopinških obtožbah.

Objavljeno
11. februar 2017 09.29
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Hochfilzen – Ne glede na vrh sezone v zares pravljičnem sončnem okolju Kitzbühlskih alp je pritegnilo največjo pozornost uvodno dogajanje okrog novih obtožb na račun dopinga v Rusiji, ki mu je sledila tudi besedna vojna Martina Fourcada in Antona Šipulina, dveh vodilnih biatloncev sezone. To nam je potrdil tudi Borut Nunar, tekmovalni direktor mednarodne zveze (IBU). 

Takoj po tekmi mešanih štafet se je, kot smo zapisali v včerajšnji izdaji, pošalil, češ da je za prepoznavnost prvenstva imenitno takšno dogajanje, a po prespani noči in novih zahtevnih nalogah za vodstvo IBU mu ni več do heca. »Še naprej se trudimo, da bi bil šport v središču pozornosti,« je poudaril ob srečanju na štadionu tik pred včerajšnjim ženskim šprintom dolgoletni znanec s slovenske in z mednarodne biatlonske scene: preden je Gorenjec začel opravljati odgovorno vlogo pri krovni organizaciji, je bil pri naši izbrani vrsti serviser, trener, direktor in tudi generalni sekretar pokljuške prireditve za svetovni pokal. 

Pri krovni organizaciji pa se s sodelavci zdaj največ ukvarja s dopinškimi zgodbami, predvsem v prostoru nekdanjega sovjetskega imperija. Ni uradnih podatkov, ne pozna jih niti Nunar, a na prizorišču prvenstva je slišati, da okrog 80 odstotkov dopinške zlorabe v biatlonu prihaja prav iz Rusije. Tudi zato je sicer ponavadi zelo športno in že prav veseljaško občinstvo reprezentantom iz največje dežele na svetu po tekmi mešanih štafet namenilo nekaj žvižgov, kot nalašč se je med slovesno razglasitvijo prav belo-modro-rdeča trobojnica na drogu zataknila in tako ni plapolala z vrha.

»Težko je karkoli dokazati, a škandal na progi, razglasitvi in novinarski konferenci je pritegnil pozornost in zdaj seveda mnoge zanima, kako bo naprej. Predstavljajte si, da se denimo Fourcade po bližnjem srečanju z Loginovom na tekmi mešanih štafet zdaj z njim 'udari' za zmago v nedeljskem zasledovanju ali pa kdaj pozneje na prvenstvu. Očitno bo še pestro,« je zaskrbljen velik ljubitelj športa, ki kajpak podrobno spremlja tudi alpski utrip iz St. Moritza, vnovič pa so ga navdušili slovenski hokejisti po zmagi v močno zdesetkani postavi proti gostiteljem na Poljskem. »Ta novi slovenski hokejski val je imeniten, Nik Zupančič odlično opravlja vlogo selektorja. Sicer pa sem bil optimist že pred olimpijskimi kvalifikacijami. Do Dunaja smo namreč leteli skupaj, risi nato v Minsk, jaz pa na kongres IBU v Kišinjov. Hitro sem opazil, da so izjemna druščina, povrhu pa še igrajo v vrhunskih klubih,« se je Nunar vsaj malce razvedril po burnem biatlonskem uvodu …