Goldberger: Peter ne leti več lahkotno kot pero

Tudi tuji skakalni strokovnjaki ugibajo, zakaj Petru Prevcu po sanjski prejšnji sezoni ne gre po načrtih.

Objavljeno
20. december 2016 00.04
Switzerland Ski Jumping
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Domen Prevc se je z drugim mestom in zmago v Engelbergu, tradicionalni generalki pred novoletno turnejo, izstrelil v vlogo glavnega kandidata za skupno zmago na znamenitem tekmovanju štirih skakalnic v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu. »Zlatega orla« bo sicer branil njegov brat Peter, čigar forma pa ta čas ni takšna, kot je bila pred letom dni.

Na sobotni tekmi je 24-letniku iz Dolenje vasi pri Železnikih po uvodni seriji na veliki napravi Titlis kazalo še zelo dobro, saj je s skokom, dolgim 128,5 metra, tedaj kot najvišje uvrščeni Slovenec držal šesto mesto. Čeprav je bil v drugo dva metra krajši, bi skoraj zagotovo ostal med deseterico, če po pristanku ne bi – tako kot na uvodni preizkušnji v Kuusamu – padel.

»Spet sem se 'zavalil' po tleh. To nekaj ni v redu, moral se bom znova naučiti smučati,« je – malce za šalo, malce zares – ponovil besede, ki jih je izrekel že po težavah ob doskoku v Klingenthalu. Po krajšem premisleku je pristavil, da njegova skoka nista bila slaba. »A ko končaš na tleh, vidiš, da si res čisto na tleh, in to dobesedno,« je razmišljal Peter Prevc, potem ko je zaradi nizkih sodniških ocen zavoljo padca z dobrega izhodišča po prvem »polčasu« nazadoval na končno 26. mesto.

Z njim je v skupnem seštevku za svetovni pokal spet izpadel iz elitne deseterice (12.), še eno mesto pa je izgubil po nedeljski ničli, sploh njegovi prvi po 45. mestu v začetku marca leta 2014 v Trondheimu! Da na drugi preizkušnji ni poletel dlje od 126,5 metra in se uvrstil višje od 33. mesta, je sprejel s precejšnjim začudenjem, kajti skok se mu ni zdel slab.

»Toda namesto da bi me odneslo, sem hitro 'parkiral'. Prav veliko nimam povedati, treba bo trenirati,« je daleč najboljšemu skakalcu prejšnje zime odleglo, potem ko se je zanj vendarle končalo »mučenje« v Engelbergu. Že od daleč je bilo videti, da se veseli vrnitve domov in v prihajajočih dneh umirjenega treninga na (novi) Bloudkovi velikanki v Planici.

Da mu v tej sezoni ne gre po načrtih in željah, se čudijo tudi mnogi tuji poznavalci smučarskih skokov. Andreas Goldberger, strokovni komentator pri avstrijski nacionalni televiziji ORF, je velik del krivde za slabše skakanje branilca skupne zmage v svetovnem pokalu pripisal njegovemu padcu v Kuusamu.

»Peter je najlepši primer, kako te lahko takšen padec 'strese'. Če se mu to na Finskem ne bi zgodilo, bi zanesljivo zmagal, potem pa je šlo le še navzdol in ni več prikazal tako prepričljivih skokov,« je predvčerajšnjim komentiral 44-letni Avstrijec, dobitnik treh velikih kristalnih globusov (v sezonah 1992/93, 1994/95 in 1995/96).

Ob tem je nadaljeval: »Poglejmo še njegovo zaletno hitrost – 92,6 km/h. Hm, naš Markus Schiffner je bil – za primerjavo – celo z nižjega zaletišča hitrejši (92,7 km/h). To kaže, da Peter v počepu ni najbolj sproščen oziroma da je v nekakšnem krču. Za nameček tudi ne leti več lahkotno kot pero, na doskočišče ga je tokrat posrkalo skoraj kakor kamen,« je še ocenil Goldberger.

Na Prevčevo nižjo zaletno hitrost je postal pozoren tudi Sven Hannawald, ki smučarske skoke komentira za Eurosport. »Ne vem, kaj je narobe, da je toliko počasnejši, verjetno pa gre za skupek malenkosti, mogoče tudi (še) nima pravega zaupanja v nove smuči,« je ugibal (nekdanji) nemški zvezdnik, edini skakalec v zgodovini, ki je na novoletni turneji dosegel poker zmag (2001/02).

Martin Koch, ki je svojčas slovel kot izvrsten letalec, pa je že v Lillehammerju opazil, da so zadnja razočaranja pustila posledice pri najboljšem slovenskem športniku.

»Ko se vzpenja na skakalnico, gleda mrko pred seboj, vidi se, da se muči in da zdaj ne uživa v skokih. A najslabše bi bilo, če bi se začel zdaj zapirati vase,« je komentiral 34-letni Beljačan in pripomnil, da je najstarejši od bratov Prevc še en dokaz, kako so skoki po eni strani enostaven šport, po drugi pa tako zapleten. »Po takšni sezoni, kot jo je imel Peter, pri njem ne bi pričakovali takšnih težav. A to so skoki; ko ti ne gre, poskušaš marsikaj – tudi s silo. Bolj kot se takrat trudiš, manj ti uspe,« je še dejal Koch.