Head z največjo zvezdniško zasedbo

Alpsko smučanje: Weiratherjeva, Velez-Zuzulova, Hütterjeva in Kilde nove okrepitve.
Objavljeno
07. november 2017 01.17
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Pri smučarskem opremljevalcu Atomicu se lahko pohvalijo, da na njihovih smučeh tekmujeta aktualna dobitnika velikega kristalnega globusa Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher. A tisti, ki pod svojim okriljem združuje največ zvezdniških imen, je Head. V olimpijsko sezono ta opremljevalec vstopa z najmočnejšo zasedbo doslej.

V prejšnji zimi so tekmovalci, ki se na belih strminah dokazujejo na Headovih smučeh, v svetovnem pokalu vknjižili 19 zmag, 15 drugih mest in 24 tretjih. Na svetovnem prvenstvu v Švici so osvojili devet kolajn, po tri zlate (Beat Feuz, Wendy Holdener, Erik Guay), srebrne (Holdener, Guay in Kjetil Jansrud) in bronaste (Lindsey Vonn, Manuel Osborne-Paradis in Lara Gut).

V novo zimo se tekmovalna ekipa podaja še močnejša, v svojih vrstah je pozdravila štiri nove okrepitve: Tino Weirather iz Liechtensteina, Slovakinjo Veroniko Velez-Zuzulovo, ki bo še nekaj časa bolniško odsotna, saj so ji septembra operirali koleno, Avstrijko Cornelio Hütter in Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja. Po operacijah pa se v karavano vračajo tudi veliki asi Ted Ligety, Aksel Lund Svindal, Gutova in Anna Veith.

Za olimpijsko sezono so si »Headovci« dobro postlali. Z zadnjih iger v Sočiju 2014 so se vrnili z bogatim izplenom. Prismučali so si enajst kolajn, v zbirki je bilo pet zlatih. Februarja prihodnje leto bi radi v Južni Koreji statistiko še popravili.

Sedemnajst najbolj zvenečih imen je o začrtanih ciljih in poletno-jesenskih pripravah, ki so se jim posvečali sedem mesecev, razmišljalo na medijskem druženju pred uverturo sezone v Söldnu. Nekateri o lovu za olimpijskimi kolajnami, ki bodo predstavljale vrhunec sezone, razmišljajo na glas, denimo ameriška šampionka Vonnova, ki bo vse podredila temu cilju. Drugi, kot je Francoz Alexis Pinturault, ki je sicer v očeh mnogih prvi favorit za veliki kristalni globus, poudarjajo, da bo zima dolga in bo najbolj pametno stopati korak za korakom.

Zanimivo bo videti, kam sodi Švicarka Gutova, ki je v prejšnji sezoni vse do februarske poškodbe na SP v St. Moritzu napadala veliki globus. »Letos sem se zaradi rehabilitacije na prvi snežni trening podala pozneje kot ponavadi, šele septembra. Veliko pozitivnega sem odnesla iz tega obdobja, v katerem sem se soočala z okrevanjem. Imela sem več časa zase, precej sem se naučila o sebi in ta nova spoznanja bom prenesla v tekmovalno zimo,« je povedala 26-letnica.

Še pozneje se je na smuči vrnila njena dobra prijateljica Veithova. »Vse gre po načrtu, a težko natančno povem, kdaj bom spet štartala,« je še negotova Avstrijka.

Bolečin pa se je povsem otresel povratnik v karavano Ligety. »Po nekaj letih se zdaj počutim zdravo,« je dejal Američan, ki s 33 leti sodi med najstarejše v konkurenci. Leto dni več ima norveški orjak Svindal, ki se po poškodbi v Kitzbühlu pred dvema sezonama ne more otresti preglavic s kolenom. »Še vedno imam težave, a jih je manj. Zadovoljen sem, saj je veliko bolje, kot je bilo lani,« je optimističen zmagovalec 32 tekem za svetovni pokal. V kakšni formi je, naj bi nakazal konec meseca v Kanadi, ko naj bi se vrnil med tekmece na preizkušnjah v hitrih disciplinah.

Preden bodo v sezono štartali ljubitelji hitrosti, pa bosta prihajajoči konec tedna v Leviju na Finskem na sporedu uvodna slaloma. Pri Headu najvišje v ženski konkurenci kotira Holdenerjeva, v moški pa Andre Myhrer.

»Dobro se počutim, zelo sem motivirana,« je dejala Švicarka, tretja slalomistka minule zime v svetovnem pokalu. Myhrer se je od prejšnje sezone poslovil na najlepši način – z zmago na finalu v Aspnu. »Ta rezultat bom imel v mislih pred štartom. Minula sezona je bila dobra, utrdil sem samozaupanje,« je povedal Šved, ki je v pripravljalnem obdobju v nasprotju z večino izpustil trening na južni polobli.

Na Laponskem bo v soboto in nedeljo nastopilo tudi sedem slovenskih tekmovalcev: Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Klara Livk med dekleti ter Štefan Hadalin, Žan Kranjec in Žan Grošelj v moški konkurenci.