IBU še brez komentarja McLarnovega poročila

Besseberg: »Za nas je trenutno ključno vprašanje, ali je v rusko dopinško afero vpletena tudi biatlonska zveza.«

Objavljeno
10. december 2016 17.21
mdr biatlon
J. P.
J. P.

Rudno polje - Predstavniki Mednarodne biatlonske zveze (IBU) danes na Pokljuki še niso želeli komentirati včerajšnjih razkritij drugega dela McLarnovega poročila, ki potrjuje razširjen sistematični doping v ruskem športniku. Po besedah prvega moža IBU Andersa Besseberga bo potrebno najprej počakati na temeljito analizo poročila.

»Ničesar ne želim komentirati, dokler vsega dobro ne preberem. IBU čaka tudi uradno obvestilo Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) o tem, ali so na predlanskih olimpijskih igrah v Sočiju nastopali tudi športniki, ki so si pri pripravah pomagali s prepovedanimi sredstvi. Takšna je pač ustaljena praksa,« je poudaril Norvežan.

Ta čas je še preuranjeno razmišljati o suspenzu ruskih tekmovalk in tekmovalcev. »Najprej moramo dobiti dokaze, da je bila v dopinški škandal vključena tudi ruska biatlonska zveza,« je STA povzela besede Besseberga, ki priznava večplastnost vprašanja, pri razkritjih pa se je treba soočiti tudi z vprašanjem, do kakšne mere so v afero vključene posamezne zveze in kakšno vlogo so pri tem odigrali državni organi: »Za nas je trenutno ključno vprašanje, ali je v afero vpletena tudi biatlonska zveza.«

Toda pojavljajo se novi pozivi k suspenzu ruskih športnikov. Nemec Wolfgang Pichler, ki je dve sezoni vodil ruske biatlonce, je prepričan, da svetovnemu športu ostaja zgolj ena možnost: »Pri takšnem številu dopingiranih tekmovalcev pride v poštev izključno suspenz. MOK bo moral ukrepati.« Pichler se je obregnil tudi ob Tjumenu dodeljeno organizacijo biatlonskega svetovnega prvenstva leta 2021, za katero se je potegovala tudi Pokljuka. Po njegovem je nesprejemljivo, da Rusija po vseh zadnjih razkritjih o sistematičnem dopingu dobi izvedbo katerega koli velikega tekmovanja.