Ilka: Improvizirala sem - in to uspešno!

Trener Koštomaj: »Miselnosti ne bomo spreminjali. Globusi so dosegljivi, bo pa potrebno podobno smučanje kot danes.«

Objavljeno
25. februar 2017 16.44
Switzerland Alpine Skiing World Cup
J. P.
J. P.

Crans Montana - S 180 osvojenimi točkami v dveh dneh svetovnega pokala v Crans Montani se je ta hip najuspešnejša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec učvrstila na tretjem mestu v skupni razvrstitvi, odlično pa ji kaže še za tri male kristalne globuse: v smukaškem in kombinacijskem seštevku vodi, v superveleslalomskem pa je po današnji zmagi, njeni šesti v tej sezoni, prav tako že tretja z zgolj 16 točkami zaostanka za vodilno predstavnico Liechtensteina Tino Weirather. Jutri jo čaka nova priložnost za vrhunsko uvrstitev v še drugi kombinaciji v treh dneh.

»Malo sem že čutila noge, ker smo bili včeraj celo dan na terenu. Rekla sem si: 'Samo smučaj!', in očitno je bilo hitro. Ne vem, kaj je bilo spodaj, da sem bila tako hitra, moram pogledati posnetek, da bom videla, kaj sem storila. Zamislila sem si drugače, kot sem potem dejansko peljala. Ker se je vse dogajalo tako hitro, sem enostavno improvizirala - in to dokaj uspešno. Nisem vedela, ali bo to zadostovalo za nov vrhunski dosežek, ker sem štartala dokaj zgodaj. Veliko punc smuča odlično in je treba vselej počakati do konca. Toda ko se je proga od sonca in vročine zmehčala, je počasi postajalo jasno, da me bo težko še kdo izrinil z vrha,« je vtise strnila Mariborčanka.

Njen trener Grega Koštomaj je pristavil: »Že zjutraj na žiriji sem videl, da so razdalje malo manjše kot včeraj, da je superveleslalom malenkostno bolj zavit, da je treba biti zgoden v zavojih. Drugačna taktika kot napad tako ali tako ne prinese rezultata. V cilju sem bil zelo zadovoljen z Ilkino prednostjo, ker je Stephanie Venier zadnje čase kar dobro smučala, tudi v tistem delu, ki sem ga 'pokrival', je bila hitra. S tolikšnim naskokom sem bil skoraj prepričan, da bo Ilka vnovič na stopničkah, za zmago pa je vselej potrebno imeti tudi kanček sreče. Morda predzadnji odsek ni bil najhitrejši zato, ker smo želeli imeti visoko linijo za zadnji del, ki je bil postavljen malo bolj na gosto. Miselnosti ne spreminjamo, gremo tekmo po tekmo. Globusi so dosegljivi, bo pa potrebno podobno smučanje kot danes. Na tem bomo delali še prihodnje tri vikende in seveda tudi že jutri. Upam, da bomo enako uspešni kot doslej.«