Ilka nima časa, da bi podoživela sanjski uspeh

Alpsko smučanje: za Ilko Štuhec še en sanjski konec tedna. Jutri za korak naprej tudi v veleslalomu.

Objavljeno
18. december 2016 22.36
Špela Robnik
Špela Robnik
Val d'Isere – »Ko leti, leti.« Na krilih zadnjih uspehov se Ilka Štuhec zdi neustavljiva in še sama komaj verjame, kaj se ji dogaja. Nejeverno je zmajevala z glavo ob še tretji zaporedni smukaški zmagi, ko se je rešila iz vseh zagat in neustrašno razvijala hitrost naprej. V superveleslalomu sicer napak ni več mogla »skriti«, vseeno pa še z eno vrhunsko uvrstitvijo zapustila Val d'Isere.

Kako dominantna je Štuhčeva ob začetku sezone, priča podatek, da je doslej prve tri smuke v sezoni dobila le najboljša smučarka vseh časov Lindsey Vonn. Mariborčanka je na uvodnih šestih tekmah nanizala štiri zmage, njena najslabša uvrstitev pa je včerajšnje sedmo mesto, kar je bil sicer njen najboljši rezultat prejšnje zime. Z doseženim je zato včeraj morala biti zadovoljna, četudi je bila kritična do svojega smučanja. »Rezultat je dober, z njim sem zadovoljna, s smučanjem pa ne najbolj. Mislim, da sem kar dobro začela, potem pa sem premalo 'dirkala'. Bilo je nekaj ključnih točk, ki bi se jih morala lotiti boj napadalno, bolj tekmovalno. Vsekakor pa je bil to lep zaključek super vikenda,« je ocenila.

Trener Grega Koštomaj je pripomnil, da se ji je že poznala utrujenost. Serija zmag zahteva veliko energije, to lahko potrdijo vsi največji šampioni, Štuhčeva vseh obveznosti, povezanimi z zmagami, doslej ni bila vajena. A se je v tej vlogi vseeno zelo dobro znašla, že v Lake Louise se je izkazala, ko se je dan po senzacionalni zmagi tako dobro zbrala, da je zmagala še enkrat. Podobno je bilo v Val d'Iseru, petek je bil s kombinacijo še zlasti dolg dan. »Trudim se nadoknaditi počitek za zadnje dni, ko je bilo kup obveznosti. Skušam se čim prej regenerirati, nekako prilagodiva z Anjo (Šešum, kineziologinjo, op. p.) načrt dneva, da se lahko umirim in sem naslednji dan čim bolj fit,« je včeraj že zelo utrujena sporočila iz Courchevela. Tako niti nima časa dobro dojeti in podoživeti vseh uspehov. »Med tekmo se veselim in uživam v tem, potem pa moram vse skupaj pozabiti in se pripraviti na novo, saj gre vse spet z ničle.«

Bolj zrela in samozavestna je seveda tudi na smučeh. V smuku je velika napaka ni vrgla s tira, zelo mirno se je odzvala in nadaljevala brez izgube hitrosti. »Nekako se uspem izvleči, tako da ne izgubim preveč časa, čeprav se malo vseeno pozna. Nekako si zaupam, da se bom rešila in potem izpeljem kot najbolje gre.« Koštomaj je povedal, da sta se pri analizah o tem veliko pogovarjala. »Nekaj so idealne linije, drugo pa je dirka. Je kakšna grbina, ki je na pričakuješ, lahko te kaj prestavi. Imava takšno taktiko, da je samo treba graditi hitrost, ne glede na to, ali greš iz linije. To je zdaj velik preskok pri Ilki. Preprosto uživa in brez težav napada. Tudi rezultat je potem odraz takega pristopa, sproščenosti in samozavesti,« je povedal.

Danes je Ilka dobila zasluženi prosti dan in nabirala moči za jutrišnji veleslalom, ki se ga je sicer veselila in se nadejala, da bi ji s štartno številko 31 lahko uspela še ena dobra predstava. Koštomaj je povedal, da je na treningih na Kronplatzu smučala spodbudno in da ne odstopajo od načrta, da vzdržujejo širok spekter disciplin. Štuhčeva včeraj ni imela energije, da bi razmišljala, koliko bo v tehničnih disciplinah nastopala v nadaljevanju sezone. Počakali bodo, da vidijo, kako se bo znašla na tekmi, tudi sicer pa bodo morali, glede na naporen ritem zadnjih dni, dobro premisliti, kako ohraniti čim več energije. Nenazadnje bo dirkaško najbolj pester januar, ko se bo vrnila tudi Vonnova in Mariborčanko postavila pred pomemben preizkus.

A ne glede na to, je Ilka že postala nova smučarska junakinja v srcih navijačev. Ti se hitro navadijo na dobre rezultate, apetiti rastejo. Kako pa nadaljevanje pričakuje sama? Na vprašanje, s čim bo zadovoljna, je odgovorila kratko: »S tem, da bom dobro smučala.« Kakšne rezultate njeno (tudi ne povsem idealno) smučanje prinaša, pa že vemo.