Ilka Štuhec: Olimp pride prihodnje leto

V St. Moritzu je prvo zasledovalko, Stephanie Venier, pustila za seboj za štiri desetinke, Lindsey Vonn še za pet stotink več.

Objavljeno
12. februar 2017 10.23
SKI-ALPINE-WORLD-WOMEN-DOWNHILL
J. P.
J. P.

St. Moritz - Slovensko alpsko smučanje se veseli 21. kolajne na svetovnih prvenstvih, šeste najžlahtnejšega leska. Smukaška šampionka je danes v švicarskem St. Moritzu postala Ilka Štuhec, sicer vodilna smukačica sezone svetovnega pokala, ki je potrdila najhitrejša časa obeh treningov in danes odpravila vso konkurenco, prvo izzivalko, Avstrijko Stephanie Venier, pa pustila za seboj za natanko štiri desetinke. Na stopničke je znova skočila tudi bivša svetovna prvakinja, Američanka Lindsey Vonn, ki se je tokrat zadovoljila s tretjim mestom. Druga Slovenka, Maruša Ferk, je zaostala debeli dve sekundi za rojakinjo in končala na 23. mestu.

Ilka je vodila pri vseh merjenjih vmesnega časa razen pri zadnjem, pri katerem je bila hitrejša Italijanka Sofia Goggia, ki pa si je spodaj privoščila napako in skoraj odstopila, na progi Engiadina pa pustila pol sekunde in ostala brez zmagovalnega odra. Štuhčeva je odpeljala brez opaznejših večjih napak, s čimer je poskrbela, da je smukaško odličje najžlahtnejšega leska ostalo v Sloveniji. Predlani ga je onkraj »luže« osvojila tudi že Tina Maze, tudi sicer se lahko v zgodovini svetovnih prvenstev s šampionskimi lovorikami pohvalijo zgolj tri Slovenke: Mateja Svet v slalomu leta 1989 v Vailu, Mazejeva s štirimi zlatimi kolajnami na treh zaporednih prvenstvih (Garmisch 2011, Schladming 2013 in Vail 2015) ter zdaj Štuhčeva. Da je ena od držav ubranila trofejo, se je zgodilo prvič po letu 2001, ko je Avstrijka Michaela Dorfmeister nasledila Renate Götschl.

»Vsaka tekma je sama za sebe pomembna. Velike tekme so še nekaj posebnega in ne glede na to, da sem bila danes malo bolj nervozna, sem v tistih zadnjih minutah pred nastopom bila spet prava in pripravljena, da pokažem to, kar najbolje znam. Uspeh pravzaprav še ni prišel povsem za mano,« je potem, ko je bilo jasno, da bo zlata medalja njena, razlagala Ilka Štuhec. Del njene pozornosti je že sedaj usmerjen v naslednjo sezono in njen vrhunec - olimpijske igre v Pjongčangu. »Olimp pride drugo leto. To še 'glih' ni. Je pa ravno tako nekaj posebnega.«

»Super, enkratno, fenomenalno. Obilico smole je imela v superveleslalomu, potem je sledil odstop v alpski kombinaciji, saj je bila pripravljena za še več medalj. Seveda je Ilka utišala švicarske navijače in mislim, da je prav tako. To je njihovo svetovno prvenstvo, oni so organizatorji, zelo dobro so si pripravili v kombinaciji, da se je izpeljala po njihovih taktih, zdaj jim je Ilka prekrižala načrte. Lahko bi jim jih tudi že prej. A pozabimo tisto, kar ni šlo, bodimo pozitivni. Ilka je fenomenalno odpeljala in ima odprte možnosti za naprej, zelo dobro smuča. Sami presežki,« je zlato medaljo komentiral glavni trener ženske reprezentance Denis Šteharnik.

IZIDI ŽENSKEGA SMUKA

1. Ilka Štuhec (Slo) 1:32,85
2. Stephanie Venier (Avs) + 0,40
3. Lindsey Vonn (ZDA) 0,45
4. Sofia Goggia (Ita) 0,52
5. Laurenne Ross (ZDA) 0,72
6. Christine Scheyer (Avs) 0,94
7. Fabienne Suter (Švi) 1,03
8. Michelle Gisin (Švi) 1,04
9. Ramona Siebenhofer (Avs) 1,12
10. Tina Weirather (Lie) 1,18
23. Maruša Ferk (Slo) 2,38

 

Foto: Denis Balibouse/Reuters

 

POTEK SMUKA

Tokrat se nobena od tekmovalk ni mogla izgovarjati na neugodne razmere, saj je bila proga Engiadina odlično pripravljena, tudi vreme je sodelovalo. Dober pokazatelj je bil že nastop Avstrijke Nicole Schmidhofer, ki je preizkušnjo odprla, letela pa na izjemnem superveleslalomskem podvigu iz St. Moritza, ko si je presenetljivo pokorila vso konkurenco. Njena smukaška predstava ni bila optimalna in brezhibna, njen čas (1:34,61) je bil precej slabši, kot so ga najboljše tekmovalke dosegale na treningih.

Hitro ga je sklatila Američanka Jacqueline Wiles, a tudi ona na mestu vodilne ni zdržala dolgo. Za 33 stotink jo je ugnala predstavnica Liechtensteina Tina Weirather, ki je ravno tako na tem prvenstvu že osvojila kolajno - superveleslalomski bron. Še hitreje je šla po terenu Američanka Laurenne Ross, ki si je šele z odličnim kombinacijskim nastopom zagotovila današnji smukaški nastop, za njo pa je že nastopila ena glavnih favoritinj za zmago, Italijanka Sofia Goggia. Večji del proge je opravila z odliko, spodaj pa nerodno stopila na smuči in se komajda rešila, njena prednost je v zadnjem delu s 73 skopnela na 20 stotink.

Vendar pa je bilo hitro jasno, da Italijanka danes ne bo zmagala, saj jo je ugnala že tekmovalka za njo - Avstrijka Stephanie Venier. Tedaj pa je napočil trenutek resnice za slovenski tabor: s štarta se je pognala favorizirana Mariborčanka Ilka Štuhec. Odločno, brezkompromisno se je spustila v lov za odličjem, pri vseh vmesnih časih razen pri zadnjem je bila vodilna, opaznejših napak si ni privoščila, kar je pomenilo udoben prevzem vodstva ob prečkanju ciljne črte. Za prvo zasledovalko Venierjevo je bila prehitra natanko štiri desetinke, kar je obetalo vrhunski dosežek.

»Ja, mi je odleglo, dala sem si duška, v cilju zakričala. Neverjetno je, ko zagledaš zeleno, prevzameš vodstvo. Moj nastop je za mano, zdaj me čaka malo živčne vojne,« je takoj po nastopu za nacionalno televizijo komentirala vodilna Štuhčeva. Še enkrat si je lahko oddahnila, ko je za njo zaostala tudi prekaljena Američanka Lindsey Vonn, ki je bila 45 stotink prepočasna, s čimer je (na tretjem mestu) z odra že izrinila Goggio. Tudi tekmovalke za njo niso prišle niti blizu, kar je bilo že dovolj za prve solze sreče v Ilkinem taboru.

V nadaljevanju ni več nobena od smukačic posegla niti blizu najboljših, v deseterici so ostale izključno tekmovalke s štartnimi številkami do 14. Proga Engiadina ni bila selektivna, do nastopa druge slovenske zastopnice ni odstopila še niti ena udeleženka. Maruša Ferk, ki se je izkazala z osmim mestom v kombinaciji, je na progi kopičila zaostanek in ciljno črto prečkala z zaostankom 2,38 sekunde za rojakinjo, s čimer je tedaj prehitela zgolj dve norveški tekmici. Ko se je po progi spustila še domača smučarka Michelle Gisin, srebrna kombinatorka, ki pa danes ni posegla po vrhu, je bilo jasno, da Ilki zlatega odličja ne more odščipniti več nobena od tekmic.

Gisinova, ki je s sekundnim zaostankom zasedla osmo mesto, je bila edina iz ozadja, ki se ji je posrečil spodoben nastop, ostale so zamudile dve sekundi ali več, med njimi tudi Ferkova, ki se je morala zadovoljiti s 23. mestom. Cilj so brez izjeme videle prav vse tekmovalke, zadnje mesto je zasedla Američanka z mehiškim potnim listom Sarah Schleper. Štuhčeva je poskrbela, da se je Slovenija že s tretjega velikega tekmovanja zapovrstjo vrnila z zlatim smukaškim odličjem, za prejšnji dve je poskrbela Tina Maze, ki je bila leta 2014 v Sočiju olimpijska zmagovalka, leto pozneje pa v Vailu, enako kot zdaj Mariborčanka, svetovna prvakinja!