Ilki se je posrečilo, kar se Tini Maze ni (VIDEO)

Štuhčeva je zmagala na dveh zaporednih tekmah svetovnega pokala, česar ni Črnjanka dosegla nikoli.

Objavljeno
04. december 2016 09.52
SKIING/
J. P.
J. P.

Lake Louise - Morda se sliši pretenciozno, toda slovenska smučarska junakinja začetka nove tekmovalne zime Ilka Štuhec je v enem koncu tedna s smukaškima zmagama v kanadskem Lake Louise v enem segmentu ugnala tudi slovitejšo in trofejnejšo rojakinjo Tino Maze. Črnjanka si je resda kar 26-krat pokorila konkurenco na preizkušnjah svetovnega pokala, nikdar pa se ji to ni posrečilo na dveh zaporednih tekmah, medtem ko je bila Mariborčanka za svoji prvi dve zmagi v karieri najprepričljivejša dvakrat v (malo manj kot) 24 urah. Zanimivo: enak podvig se je lani na istem prizorišču posrečil tudi ameriški zvezdnici Lindsey Vonn, le da je ona uspeh nadgradila še z nedeljsko superveleslalomsko zmago. No, Ilka ji kajpak ne želi ostati dolžna in bo nov vrhunski dosežek lovila tudi v današnjem superveleslalomu z začetkom ob 19. uri po slovenskem času.

Slovensko alpsko smučanje ima zdaj 74 zmag v svetovnem pokalu, ženske so jih prispevale 51. Smukaških je na seznamu osem, polovico si jih lasti Mazejeva, po dve pa Ilka in Andrej Jerman. »Na nekaterih odsekih Štuhčeva ni bila najhitrejša, tako da sva poiskala pogrobnosti, kje bi se dalo še rahlo popraviti in pridobiti še kakšno stotinko. Očitno sva bila spet uspešna. Nekoliko so znižali štartno mesto, temu smo morali prilagoditi taktiko, sicer pa je vnovič odlično opravila svoje,« je poudaril trener Grega Koštomaj, Ilka pa je pred današnjim superveleslalomom napovedala: »Grega je šel po smuku nazaj na teren preverit superveleslalomsko postavitev, zame pa je bilo včeraj še naporneje kot dan poprej, saj sem morala opraviti kup stvari.« Danes se bo na progo spustila s številko 17.

Že 475 točk slovenske reprezentance

Na štartne številke se tako ali tako ne ozira pretirano. V smuku so že preizkusili novo delitev številk, najboljša deseterica izbira lihe od 1 do 19, druga deseterica sode od 2 do 20, naslednjim desetim tekmovalkam pa izžrebajo številke od 21 do 30. Šestindvajsetletna slovenska junakinja, edina iz našega tabora v Lake Louise, se je v petek do velikega uspeha dokopala s številko 29, včeraj pa s štirico, zanimivo pa, da so se na prvih sedem mest zavihtele smučarke s številkami od 1 do 9. Mariborčanka je po šestih preizkušnjah nove tekmovalne zime četrta v skupni razvrstitvi svetovnega pokala s 30 točkami zaostanka za drugouvrščeno Švicarko Laro Gut, medtem ko vodilna Američanka Mikaela Shiffrin že izdatneje beži (358 točk).

Foto: Mark Ralston/AFP.


Seveda je Ilka vodilna v smukaški razvrstitvi z 200 točkami, kolikor jih ni osvojila v nobeni od prejšnjih šestih sezon, še največ (105) se jih je nabralo v sezoni 2014/15, skupaj pa je do začetka letošnje zime vpisala 391 točk. Začetek sezone bi bil sicer za slovensko alpsko smučanje le stežka uspešnejši, fantje in dekleta so skupaj osvojili že 475 točk, od tega moški 145 in ženske 330. Naša izbrana vrsta ima v žepu že dve uvrstitvi na zmagovalni oder (zmagi Ilke Štuhec), pet v peterico (Boštjan Kline četrti in peti, Žan Kranjec četrti), sedem v deseterico (Ana Drev šesta in deseta) in osem v petnajsterico (Ana Bucik trinajsta).

Foto: Eric Bolte/Reuters.