Janus upa, da se vremenoslovci motijo

SP na Kulmu: po prvem »polčasu« vsi Slovenci med deseterico, kar je odlična napoved ekipne tekme.

Objavljeno
16. januar 2016 01.04
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Bad Mitterndorf/Tauplitz – Slovenski ljubitelji smučarskih skokov, ki so se že včeraj ob letalnici na Kulmu zbrali v precejšnjem številu, niso skrivali navdušenja ob pogledu na vrstni red po prvem »polčasu« 24. SP v poletih. Med najboljšo deseterico so namreč vsi štirje naši skakalci, ob drugouvrščenem Petru Prevcu tudi Robert Kranjec, Anže Lanišek in Jurij Tepeš, ki so se zvrstili med osmim in desetim mestom.

Slovenski »selektor« Goran Janus je imel tako večkrat razlog, da je na trenerski tribuni skočil od zadovoljstva. »Peter je prikazal vrhunski polet, pri drugem je malce zamudil odskok, zaradi česar je nastala ta razlika. Treba je priznati, da je Gangnes letel odlično, brez najmanjše napake,« je ocenil glavni trener naše reprezentance, ki ni pozabil pohvaliti preostalih izbrancev.

»Robi je v drugi seriji nastopil odlično, Anže se je 'zbudil' in letel kot že na treningu v Planici, Jurij pa bil pri drugem malo prezgoden. Da so vsi med deseterico, je super,« je poudaril Janus in izrazil upanje, da so se vremenoslovci, kar zadeva poslabšanje vremena, ušteli in da bosta danes še dve seriji.

Najbolj je od naših napredoval Kranjec (204,5 m in 213,5 m), ki je v drugi seriji pridobil osem mest. »Morda sem v prvi seriji naredil manjšo napako, a spet ne tako veliko, da bi bil moj zaostanek tolikšen. Na žalost so se razmere po mojem nastopu izboljšale, kar so najboljši izkoristili in si zagotovili veliko prednost,« je bil »leteči Kranjčan« nezadovoljen nad razpletom uvodne serije, po kateri je bil na 16. mestu.

Z drugim poletom, ki je bil med vsemi »finalisti« sedmi najboljši, se je nekoliko približal vrhu. »A ne toliko, da bi se lahko vmešal v boj za najvišja mesta. Lahko pa ostanem med deseterico, kar je bil eden od mojih ciljev,« je še pristavil Kranjec, pred katerim je po prvem dnevu posamične tekme – zanimivo – Severin Freund (209,5 m in 203 m), branilec naslova svetovnega prvaka iz Harrachova. Vendar pa je Nemčev zaostanek za vodilnim Gangnesom prevelik (že skoraj 50 točk), da bi lahko še upal na ponovitev podviga izpred dveh let.

Zato pa si najizkušenejši slovenski reprezentant več obeta od jutrišnje moštvene preizkušnje. »Kot ekipa smo bili tokrat odlični. Upam, da bomo imeli v nedeljo lep dan in bomo prikazali osem dolgih poletov,« si je zaželel Kranjec, ki je dal marsikateri koristni nasvet našemu najmlajšemu udeležencu SP Anžetu Lanišku (215 m in 207 m). Obetavni skakalec iz SSK Mengeš mu po prvem »polčasu« diha za ovratnik, saj ga na devetem mestu loči le 2,4 točke.

»Poskušal sem se osredotočiti in upoštevati vse, kar so mi povedali trenerji in kolegi. To je bil najlažji način, da sem se čim hitreje privadil letalnici,« je hvaležen Lanišek, ki je med prvim poletom, s katerem je še za poldrugi meter izboljšal osebni rekord iz poskusne serije, hitro vedel, da ga bo neslo daleč. Zato pa je med drugim že mislil, da se bo ustavil pri 160 metrih.

Da je tako rekoč čez noč toliko napredoval in trikrat preletel 200-metrsko znamko, mu pomeni ogromno. »Upam, da bom nadaljeval v podobnem slogu in še naprej tako užival, rezultata pa ne bom lovil. Če bi ga, bi lahko namreč že spakiral smuči in se vrnil domov. Zato bom še naprej 'lovil' čim boljše skoke in čim večje daljave, dobri dosežki pa bodo potem prišli sami od sebe,« je še dodal 19-letni Domžalčan.

Še najmanj zadovoljen od naših je bil Tepeš (218,5 m in 210,5 m), ki kot deseti za Laniškom zaostaja za 4,1 točke. »Ne vem, kaj sem v drugo naredil narobe, sem pa prenizko priletel čez hrbtišče, zaradi česar sem se moral zelo boriti,« je razlagal skakalec Dolomitov, bolj kot s poletoma zadovoljen z uvrstitvijo.

»Glede na to, da sem na zadnjih treningih skakal katastrofalno, je deseto mesto še dobro,« je presodil Tepeš in za konec še dodal, da bodo zanj, za Kranjca in Laniška današnji poleti bolj priprava za ekipno preizkušnjo. »Na prvenstvih štejejo le prva tri mesta, mi pa že kar precej zaostajamo za njimi ...«