Kako premagaš Domna? Skriješ mu smuči

Tudi tuji poznavalci smučarskih skokov ne skrivajo navdušenja nad najmlajšim od bratov Prevc.

Objavljeno
13. december 2016 00.26
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Domna Prevca se v skakalnih krogih vse bolj prijema vzdevek »Dominator«. Nad vzhajajočim slovenskim zvezdnikom, ki vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, ne skrivajo navdušenja niti številni tuji poznavalci. Mnogi od njih ga že postavljajo v vlogo glavnega kandidata za končno zmago na novoletni turneji, ki se bo s kvalifikacijami 29. t. m. začela v Oberstdorfu.

Tako je Beljačan Martin Koch, nekdanji izvrstni letalec na smučeh, ki po končani športni poti deluje kot strokovni komentator pri avstrijski nacionalni televiziji (ORF), na vprašanje, kako se premaga Domna Prevca, v smehu odvrnil: »Najlažje tako, da mu na vrhu zaletišča nekdo skrije smuči.«

V nadaljevanju je zmagovalec petih tekem za svetovni pokal (zadnjo je 18. marca leta 2012 slavil v Planici) pojasnil, da mladi skakalec kranjskega Triglava odstopa predvsem po bliskovitem odskoku in prehodu v letenje. »Vedno odrine na vso moč, že trenutek zatem leži med smučmi. V zraku zaradi rok, ki jih nima tesno ob telesu, sicer ni videti najbolj elegantno, vendar pa leti daleč, kar v tem športu seveda šteje največ,« je ocenil 34-letni Avstrijec, svetovni podprvak v poletih iz Oberstdorfa '08, ki se je s kolegi iz reprezentance veselil več moštvenih lovorik – tudi zlate na olimpijskih igrah v Torinu oziroma Pragelatu '06.

Z mlajšim rojakom se je strinjal tudi Andreas Goldberger, ki je prav tako ugotavljal, da je ključ Domnovega uspeha v izjemnem odrivu. »Kadar zadane odskok, ga praviloma odnese daleč proti dnu skakalnice. In takrat mu je težko kdo kos,« je povedal 44-letni Avstrijec, ki se lahko med drugimi uspehi pohvali s tremi velikimi kristalnimi globusi (v zimah 1992/93, 1994/95 in 1995/96).

Medtem ko se je Finec Anssi Koivuranta, ki je v svetovnem pokalu okusil slast zmage tako v nordijski kombinaciji kot tudi v smučarskih skokih, se je med prenosom na MTV3 čudil, kako uspe mlademu Slovencu dobiti tolikšen pritisk pod smuči, ki ga »drži v zraku«, pa Sven Hannawald, novi strokovni komentator pri televizijski postaji Eurosport, vedno znova globoko zavzdihne, ko se najmlajši od bratov Prevc požene z odskočne mize.

»Neverjetno, kako hitro se vrže med smuči. V tem mu ni para!« je presodil 42-letni Nemec in pripomnil, da je Domnov način izjemno ekstremen in zaradi tega tudi zelo tvegan. »Ko ga takole opazujem, me je kar malo strah, da se enkrat ne bo izšlo dobro, pa mu ne želim nič slabega; daleč od tega,« je še dejal Hannawald, med drugim dvakratni svetovni prvak v smučarskih poletih (Vikersund '00 in Harrachov '02).

Najmlajši slovenski reprezentant je v prispevku na nemški nacionalni televiziji ZDF, v katerem so med glavnimi aduti zdajšnjega nosilca rumene majice izpostavili njegovo samozavest in brezskrbnost, glede svojega načina odskakovanja razkril, da ga v zraku še nikoli ni obrnilo, je pa enkrat padel ob pristanku.

Alexander Stöckl, glavni trener norveške skakalne vrste, je ob tem izjavil, da Domen ne pozna strahu. »Očitno tega gena sploh nima v sebi,« je omenil 43-letni Avstrijec, Peter Prevc, ki so ga prav tako prosili za izjavo o svojem bratu, pa je odvrnil, da Domen ta čas dela takšne skoke, od katerih se lahko vsi drugi le učijo.