Tepeš na stopničkah, brata Prevc tik pod njimi!

Jurij Tepeš je zasedel tretje, Peter Prevc četrto in Domen Prevc sedmo mesto. Žirija odpovedala finale. Zmaga Stefanu Kraftu. 

Objavljeno
05. februar 2017 15.46
SKI-JUMPING-WORLD-MEN
J. P.
J. P.

Oberstdorf - Druga zaporedna tekma svetovnega pokala v smučarskih poletih na popolnoma prenovljeni napravi v nemškem Oberstdorfu se je za Slovence razpletla še bolje kot prva. Z zmagovalnim odrom, za katerega pa tokrat - v nasprotju s prvim delom te sezone - ni poskrbel najstniški fenomen Domen Prevc, temveč Jurij Tepeš, ki je sedmič doslej doskočil na stopničke posamičnih preizkušenj te ravni, prvič po predlanski Planici. Premoč je moral priznati zgolj Avstrijcu Stefanu Kraftu, ki je zmagal tudi že včeraj, in domačemu asu Andreasu Wellingerju.

Obveljali so rezultati prve serije, finalno je morala namreč žirija oziroma vodja tekmovanja Walter Hofer odpovedati zaradi neugodnih vetrovnih razmer, ki niso dopuščale varnih poletov, sploh pa ne dolgih 238 metrov, kolikor se je v uvodni seriji posrečilo Wellingerju, ki je tako nov rekorder naprave. Tik pod zmagovalnim odrom je končal Peter Prevc, ki si je delil četrto mesto z Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem, do trojice jima je zmanjkalo 2,1 točke. Tudi Domen Prevc je bil blizu, na sedmem mestu je za najstarejšim bratom zaostal tri točke. Uspešni so bili še Jernej Damjan na 16., Anže Semenič na 20. in Cene Prevc na 24. mestu, nekoliko prekratek pa sedmi slovenski udeleženec Anže Lanišek, ki na 32. mestu ni preletel dvestometrske znamke.

Foto: Mattias Schrader/AP

 

Janus: Jurijeve stopničke so zlate

»Zelo dober ekipni izid. Jurijeve stopničke so zlate, Peter in Domen četrti in sedmi, Anžeta sta včeraj in danes osvojila prve točke v sezoni. Na Domna sem zelo ponosen in vesel, da je izjemno opravil svoje prve polete. Delal je sicer nekaj napak, a so bile varne. Gre za še enega vrhunskega letalca v ekipi, kar me zelo veseli. Ni ga bilo tako strah pred prvim poletom, mene je bilo gotovo bolj, potem pa ne več,« je priznal trener Goran Janus in potrdil, da ekipa za prihajajočo azijsko turnejo (Saporo, Pjongčang) nespremenjena.

»Danes sem skakal zelo dobro, glede na to, kako slabo je kazalo po petkovih kvalifikacijah. Po videoanalizi smo videli, kaj moram storiti. Do danes se mi to ni posrečilo, streznil me je tudi sobotni padec pri prvem skoku, ki je bil izključno moja krivda. Vlekel sem do konca, pristal na zadnjo nogo ... Že včerajšnji drugi skok pa je šel v pravo smer in se je vse odlično sešlo. Našel sem prave občutke in grem lahko mirno naprej. Spal bom veliko lažje kot bi, če bi skakal tako kakor včeraj,« se je smejalo tretjeuvrščenemu Tepešu.

Peter Prevc pa je bil tokrat zadovoljen z izidom in skokom: »Vse se mi je dobro posrečilo, le dan ni bil dokončan. Ko si enkrat na skakalnici, želiš še enkrat skočiti. Po odpovedi finalne serije je tako, kot bi nam nekaj manjkalo. Želel sem si še enkrat uživati in umirjeno poleteti, potem pa bi videl, kakšen bi bil razplet. Po dolgem času sta za mano uspešna dneva, vesel sem, da se je to zgodilo, opravil sem dobre skoke, veter mi ni pomagal. Glava še ni preklopila na nadaljevanje, imamo še nekaj treningov in opravke doma, nato nas čaka pot na Japonsko, kjer želim uživati.«

POTEK KVALIFIKACIJ

Tik pred začetkom tekme se je petdeseterica pogumnih tekmovalcev v kvalifikacijah pomerila za 40 prostih mest. Uspešnih je bilo vseh sedem varovancev Gorana Janusa. Brata Prevc sta bila na tekmo uvrščena neposredno, mlajši je potegnil do kar 225 (to je njegov nov osebni rekord), starejši pa do 207 metrov. V elitni deseterici je bil vnovič najbolj prepričljiv včerajšnji zmagovalec, Avstrijec Stefan Kraft, ki ga je neslo 227 metrov daleč. Prvi domači adut Andreas Wellinger ni nastopil, 220-metrsko znamko sta preletela še Poljak Kamil Stoch (225 metrov) in Nemec Markus Eisenbichler (222).

Med kvalifikanti je glavni plen ujel Poljak Maciej Kot s 204,3 točke, doskočil je pri 214.5 metra in bil edini, ki je ugnal Jurija Tepeša. Ta je bil s kar 224 metri najdaljši kvalifikant, a je skočil z dveh zaletnih mest višje in v ugodnejšem ozračju kakor Kot (201,7 točke). Jernej Damjan (211 metrov, 188,4 točke) je bil sedmi, Anže Semenič (205 metrov, 185,6 točke) deveti, Anže Lanišek (198.5 metra, 168,4 točke) šestnajsti in Cene Prevc (185 metrov, 156,0 točke) enaindvajseti. 

Tragični osmoljenec kvalifikacij pa je bil najuspešnejši smučarski skakalec vseh časov Gregor Schlierenzauer, ki je poletel 201 meter in bi se brez težav uvrstil na tekmo, a je pri doskoku grdo padel, za petnajst sekund negiben obležal, nato so ga morali odnesti na nosilih in prepeljati v bolnišnico. Avstrijec, ki se je v elitno karavano vrnil šele minuli mesec, si je ponovno natrgal vezi desnega kolena, s čimer je bilo takoj jasno, da ga na današnji preizkušnji ne bo.

Domen Prevc je bil na sedmem mestu tretji najuspešnejši Slovenec. Foto: Christof Stache/AFP.

 

POTEK PRVE SERIJE

Pred nastopom prvega iz sedmerice slovenskih orlov je bil, na veliko navdušenje domače množice (gledalcev je bilo sicer manj kot včeraj), v vodstvu Nemec Karl Geiger, ki je edini dotlej preletel dvestometrsko mejo - za štiri metre, kar je zadostovalo za 185,1 točke. Nevarno se mu je približal Cene Prevc, ki je, podobno kot v kvalifikacijah njegov mlajši brat Domen, z 202 metroma vpisal nov osebni rekord in se zavihtel na drugo mesto (184,0 točke), za Geigerjem je zaostal zgolj točko in desetinko.

Nemčev dosežek pa ni vzdržal po nastopu drugega slovenskega predstavnika Anžeta Semeniča, ki mu zaradi diskvalifikacije v petkovih kvalifikacijah včeraj ni bilo dovoljeno nastopiti na prvi od dveh preizkušenj tega konca tedna. Danes je dokazal dobro pripravljenost, jadral je 204 metre daleč in z izplenom 186,2 točke prevzel vodstvo z 1,1 točke naskoka pred Geigerjem. S tem si je takoj zagotovil tudi mesto med finalisti, Cene je bil prvi v čakalnici. Ko se je nastop ponesrečil Američanu Michaelu Glasderju, je imela Slovenija že dva udeleženca druge serije.

Z odličnim poletom, dolgim kar 217.5 metra, je udobno vodstvo prevzel minule dni neprepričljiv Francoz Vincent Descombes Sevoie, ki je Semeniča pustil za seboj za skoraj dvajset točk (204,6). Takoj za njim so se odlične predstave posrečile še Poljaku Dawidu Kubackemu (215 metrov), brkatemu Norvežanu Robertu Johanssonu (219 metrov) in Rusu Denisu Kornilov (209.5 metra), vseeno pa je pred nastopom slovenskega mini-paketa še naprej vodil Francoz, ki je edini dotlej prebil tudi točkovno dvestotico.

Tretji slovenski letalec Anže Lanišek se ni izkazal tako kot včeraj, ko je ujel točke. Danes mu je kazalo slabše, saj je doskočil že pri 189.5 metra, njegov točkovni zbir (162,6) pa je obetal, da bi utegnil ostati brez finalnega nastopa. Popolnoma drugače pa je takoj za njim jadral specialist za velike naprave in letalnice Jurij Tepeš, ki je zmogel celo največjo daljavo dneva dotlej - kar 228 metrov. S tem je vodilnega Francoza pustil za seboj za debelih deset točk (215,1). Vrgel je rokavico tudi Poljaku Macieju Kotu, zmagovalec kvalifikacij, ki je bil tri metre krajši in je za Jurijem zaostal skoraj pet točk (210,2).

Kot zadnji slovenski »NePrevc« se je s 26. zaletnega mesta spustil prekaljeni Jernej Damjan, ki je ujel pravi veter in potegnil do 216 metrov, njegov točkovni izkupiček - 192,8 - pa je zadostoval za takratno sedmo mesto. Ob zadnjem televizijskem premoru pred zadnjimi desetimi tekmovalci v prvi seriji je imela Slovenija že zagotovljene štiri finalne vstopnice, zgolj Lanišek je nejeverno trepetal kot drugi v čakalnici. Elitno deseterico je načel Poljak Piotr Zyla, ki ni znal sklatiti Tepeša z vrha s skokom, dolgim 217 metrov (209,6 točke).

Mnogo slabši je bil, na razočaranje občinstva, Nemec Markus Eisenbichler, ki je pristal že pri 202.5 metra oziroma pri repu petnajsterice. Dosti daljši je bil Avstrijec Michael Hayböck (218.5 metra), ki je zasedel četrto mesto (207,9 točke), še dlje pa je vlekel Peter Prevc. Z 224.5 metra in odličnimi ocenami za slog se je zavihtel na drugo mesto, za Tepešem je zaostal dve točki in desetinko (213,0). Za trojno slovensko vodstvo bi lahko poskrbel najmlajši od bratov Prevc, Domen, ki je bil resda krajši od obeh rojakov (221 metrov), kar ga je poneslo na četrto mesto. Do tretjega Kota so ga ločile pičle štiri desetinke točke.

Norvežan Daniel Andre Tande se je s poletom, dolgim 225.5 metra, točkovno do desetinke izenačil s Petrom Prevcem na drugem mestu. Vodilni skakalec te tekmovalne zime, Poljak Kamil Stoch, se je ustavil pri 223 metrih in zasedel sedmo mesto, a so bile razlike pičle (209,1 točke), do četrtega rojaka Kota mu je zmanjkalo zgolj 1,1 točke. Za evforijo v izteku pa je poskrbel domači adut Andreas Wellinger, ki je izpustil kvalifikacije, v prvi seriji pa, resda brez doskoka v telemark, poletel do rekorda naprave - kar 238 metrov! Čeravno je bil od Tepeša daljši za kar deset metrov, je bilo med njima manj kot pet točk razlike (220,0 točke).

Včerajšnji zmagovalec, Avstrijec Stefan Kraft, je z enega zaletnega mesta nižje jadral do kar 235.5 metra, njegovo zračno mojstrovino so sodniki ovrednotili z ocenami med 19 in 19.5, kar mu je brez težav zagotovilo prvo mesto in najboljše izhodišče pred finalom. S kar 232,6 točke je imel pred prvim izzivalcem Wellingerjem kar 12,6 točke zaloge. Tepeš je bil po prvi seriji odličen tretji, Peter Prevc četrti, Domen sedmi, finalni nastop so ujeli še Damjan na 16., Semenič na 20. in Cene Prevc na 24. mestu. Za las prekratek je bil Lanišek (32.).

Peter Prevc ni bil daleč od stopničk. Foto: Christof Stache/AFP.

 

IZIDI PRVE SERIJE (IN KONČNI IZIDI)

1. Stefan Kraft (Avs) 232,6 točke (235.5 metra)
2. Andreas Wellinger (Nem) 220,0 (238)
3. Jurij Tepeš (Slo) 215,1 (228)
4. Peter Prevc (Slo) 213,0 (224.5)

4. Daniel Andre Tande (Nor) 213,0 (225.5)
6. Maciej Kot (Pol) 210,2 (225)
7. Domen Prevc (Slo) 209,8 (221)
8. Piotr Zyla (Pol) 209,6 (217)
9. Kamil Stoch (Pol) 209,1 (223)
10. Michael Hayböck (Avs) 207,9 (218.5)
16. Jernej Damjan (Slo) 192,8 (216)
20. Anže Semenič (Slo) 186,2 (204)
24. Cene Prevc (Slo) 184,0 (202)
______________________________________
32. Anže Lanišek (Slo) 162,6 (189.5)

 

POTEK FINALA

Začetek druge serije oziroma zadnjega dejanja letalnega vikenda v Oberstdorfu, ki bi se morala začeti ob 16.10, je tekmovalna žirija premaknila za deset minut, saj se je vreme v dolini začelo fižiti. Ko je potekel prvi »podaljšek«, so si dali odgovorni še dodatnih deset minut časa za razmislek, kako naprej v vetru, ki se je vse bolj krepil. Tudi ob pol petih popoldne se vetrovne razmere še niso zadosti umirile, da bi žirija lahko presodila, da bodo poleti varni, zato se je odločila za že tretjo desetminutno prestavitev. Po njej se ni več poigravala z živci skakalcev, trenerjev in navijačev in je finalno serijo zaradi neugodnega vetra odpovedala, šteli so torej dosežki prve, s čimer se je Jurij Tepeš veselil sedmih posamičnih stopničk v karieri, prvih po skoraj dveh letih.