Kranjec spet med veleslalomskimi prvokategorniki

Hirscher s 47. zmago na večni lestvici prehitel rojaka Marca Girardellija. Hadalinu tretji čas slalomskega finala.

Objavljeno
11. december 2017 07.00
Posodobljeno
11. december 2017 07.00
Poškodba Vonnove, cilj OI
Prireditelji ženskih tekem v Švici so pod streho spravili sobotni superveleslalom, včerajšnjo tekmi je odnesla megla. Redke sončne žarke je izkoristila domačinka Jasmine Fleury s premierno zmago v svetovnem pokalu. Maruša Ferk je v težkih razmerah ostala brez točk. Ameriška zvezdnica Lindsey Vonn si je poškodovala hrbet. Če bi včerajšnjo tekmo izpeljali, ne bi štartala, je zapisala na twitterju. »Moj največji cilj v tej zimi so olimpijske igre. Zdaj moram poskrbeti zase, če hočem biti pripravljena za novi tekmovalni konec tedna in, še pomembneje, februar,« se je ozrla k vrhuncu sezone 33-letnica.

Val d'Isere – Specialista za tehnične discipline v slovenski moški smučarski reprezentanci Žan Kranjec in Štefan Hadalin spodbudno nadaljujeta nastope v svetovnem pokalu. Kranjec je na zahtevnem terenu v Val d'Iseru s 7. mestom na veleslalomu vknjižil drugi rezultat kariere in se vrnil med prvokategornike, Hadalin pa je v snežnem metežu v slalomskem finalu napredoval za 14 mest!

Kranjec je v sezono štartal psihološko pomirjeno. V glavi ni bilo odprtih vprašanj, eden od ciljev tekmovalne zime, ki jih je izrekel na glas, pa je bila rezultatska stanovitnost, ki jo je pogrešal v prejšnji. »Treba si je bolj prisluhniti, si želeti tekmo in skušati zdržati ritem od začetka do konca. Želim si napredovati po lestvici navzgor, vsaj med 15 najboljših,« je razmišljal pred vstopom v sezono. Zaenkrat kaže, da uresničuje zastavljeno. Po 14. mestu v Beaver Creeku in sedmem v Val d'Iseru se je vrnil med prvokategornike, v prestižno družbo, v katero se je prvič prebil ob koncu lanskega koledarskega leta. Na obeh veleslalomih v tej sezoni je pokazal pogumno in borbeno držo.

»Zavedam se, da smučam dobro, tudi počutje je takšno. Razmere na tekmi so bile težke, na prvi progi morda celo bolj zaradi slabe vidljivosti. V posameznih delih mi še kaj manjka, ne zmorem do meje svojih zmogljivosti, ki jo zahtevajo najvišje uvrstitve. Delal bom na tem, da naredim še korak naprej,« je nastop na olimpijski progi v Val d'Iseru (tekmo je dobil domačin Alexis Pinturault pred Nemcem Stefanom Luitzem in Avstrijcem Marcelom Hirscherjem) komentiral 25-letnik iz Bukovice pri Vodicah, zavedajoč se, kje še lahko pridobi.

Trener tehničnih disciplin Klemen Bergant je zadovoljen, ker Kranjec drži stik s konkurenco, pravi, da ima dobro osnovo za nadaljevanje sezone. »Tehnično je zelo dober, imamo pa še taktične rezerve. Napadati mora od štarta do cilja,« je ocenil Bergant.

Drugič v karieri si je veleslalomske točke prismučal Hadalin, bil je 27. Precej samozavestneje je nastopil na slalomu, svoji paradni disciplini. V izjemno zahtevnih razmerah, ki jih je krojil snežni metež, je vknjižil 16. mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev v karieri. Više je bil zgolj v prejšnji sezoni v Wengnu (15.). Vrhničan, čigar največji izziv v pripravljalnem obdobju je bilo privajanje na nove slalomske smuči (zamenjal je opremljevalca), je vnovič potrdil, da se je v finale mogoče prebiti tudi z visoko štartno številko. Njegovi nastopi na drugi progi obetajo veliko za prihodnost; ko bo že na prvi progi imel ugodnejše izhodišče. V Franciji je imel tretji čas finala.

»Zaradi razmer lahko ocenim ta slalom kot najtežji v karieri. Prva proga je bila načeta, vidljivost zahtevna, enak status ima tudi teren v Val d'Iseru. Menim, da sem se znašel solidno. Druge proge sem se lotil pametno, zgornji in srednji del sta bila na precej visoki ravni, a ne na tisti, ki sem jo sposoben. V spodnjem delu pa sem si med nastopom z roko čistil očala, ker nisem nič videl. Zato je bil tudi finiš slabši. A rezultat je lepa popotnica za nadaljevanje,« je potegnil črto pod slalomom, na katerem je zmagal Hirscher pred Norvežanom Henrikom Kristoffersenom in Švedom Andrejem Myhrerjem. Avstrijec je s 47. zmago na večni lestvici prehitel rojaka Marca Girardellija, ki je sicer tekmoval za Luksemburg. Od Alberta Tombe na 3. mestu ga ločijo še tri.