Križaj: V sedanjih časih bi Stenmark osvojil deset in več velikih globusov, ne le tri

Nekdaj velika tekmeca Bojan Križaj in Ingemar Stenmark sta danes sproščeno kramljala v Ljubljani.

Objavljeno
20. oktober 2015 13.36
Križaj - Stenmark
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Eden najboljših slovenskih smučarjev v zgodovini Bojan Križaj in za mnoge najboljši smučar vseh časov Ingemar Stenmark sta bila v času svojih karier velika tekmeca na belih strminah, dandanes pa se njuni poti križata v precej bolj sproščenih okoljih. Danes sta spomine obujala v Ljubljani.

Danes 58-letni Križaj je med letoma 1976 in 1988 v svetovnem pokalu nanizal osem zmag in kar 33 uvrstitev na zmagovalne stopničke. Pohvali se lahko tudi s srebrno kolajno s svetovnega prvenstva leta 1982 v Schladmingu. Uspehov bi bilo zagotovo še več, če ne bi v istem obdobju na smučarskih terenih kraljeval Stenmark, ki je med letoma 1974 in 1989 dosegel 86 zmag ter 45 drugih in 28 tretjih mest. V svojih vitrinah ima Šved tudi dve zlati olimpijski kolajni (slalom in veleslalom) iz Lake Placida leta 1980 ter tri zlata odličja s svetovnih prvenstev.

»Tedaj je bilo merjenje s Stenmarkom prava nočna mora, pa ne zato, ker bi bil on tako zloben človek. Enostavno, vedno je našel način, da je prišel korak dlje, da nas je prehitel. Ko sem vodil po prvi vožnji z veliko prednostjo in bil v super formi, je Stenmark le malo pritisnil na plin in si bil takoj drugi. Še vedno imava v lasti nek rekord: leta 1979 sem bil drugi v Jasni, toda z zaostankom štirih sekund in šestih stotink. Temu se reče nočna mora. Sedaj gledam na to obdobje sicer kot na čast, ki me je doletela, da sem tekmoval s takim izjemnim športnikom. Ko sem v svojem zadnjem tekmovalnem obdobju treniral le slalom, sva imela nekaj skupnih treningov, tudi on je bil individualist. Šla sva, jasno, čez mejo. Če tega ne narediš, potem ne veš, kje so tvoje meje. Sam sem bil ves čas v rdečem polju, toda on je bil, da rečem skromno, zelo dober tudi tedaj,« je za STA povedal Križaj, ki se je s svojim velikim tekmecem danes srečal pod pokroviteljstvom Elana - opremljevalca smuči obeh v času njunih karier.

»Sprva sem bil tudi sam zadovoljen z uvrstitvami med prve tri. Po treh skupnih zmagah v svetovnem pokalu pa je bil moj cilj, da zmagam na čim več tekmah. Motivacija je bila tudi zmage s čim višjo razliko. Poleg tega sem smučal na izjemnih Elanovih smučeh. Imel sem dve ponudbi drugih proizvajalcev, toda za drugega se nisem nikoli odločil. Še vedno rad smučam. Tri tedne med počitnicami, skupaj s prijatelji. Sedanje tekmovalno smučanje je povsem drugačno, tehnično bolj izpopolnjeno in veliko hitrejše. Vprašanje je, če bi bil sedaj tako izrazito boljši, kot sem bil v času kariere,« je razmišljal 59-letni Šved.

O razliki med tedanjimi in sedanjimi časi je razmišljal tudi Križaj, ki je z razmerami v dandanašnjem smučanju, kot pravi, seznanjen zgolj prek medijev: »Težko je primerjati prejšnje in sedanje čase. Enako je ostalo le delo, pred desetletji je bilo vse ostalo drugače, kot je sedaj. Tekmovalna pravila in izračunavanja točk, kako priti do velikega kristalnega globusa, pa so se tedaj, ko sva midva tekmovala, sprejemala in spreminjala tako, da bi Stenmark dobil čim manj točk. Če bi bilo tedaj točkovanje tako, kot je sedaj, bi Stenmark osvojil deset in več velikih globusov, ne le tri. Težko bo ponoviti način, na katerega je on dominiral.«