Lindsey Vonn: »Ne boste se me še znebili«

Alpsko smučanje: V sezoni 2018/19, najbrž svoji zadnji, bo ameriška zvezdnica lovila Stenmarkov rekord.
Objavljeno
01. november 2017 23.49
Lindsey Vonn Solden 26.10.2017 [Lindsey Vonn,smučanje]
Mojca Finc
Mojca Finc
Sölden – Smučarska zvezdnica Lindsey Vonn dobro ve, kako vzbuditi pozornost. Nazadnje je v soju luči zažarela pred ledeniško premiero sezone. V Sölden je prišla skorajda kot skrita gostja, saj do medijskega dogodka, ki ga je dva dni pred uverturo v zimo pripravil Head, nihče ni vedel, da bo tekmovala na Tirolskem. V veleslalomu je nastopila po več kot 600 dnevih premora v tej disciplini.

Da se bo lotila uvodnega veleslaloma sezone se je odločila teden dni pred tekmo. Pred tem je nazadnje v tej disciplini nastopila januarja lani v Mariboru, zadnje točke je osvojila pred dvema sezonama, na ledeniku Rettenbach pa se je na štartu pojavila prvič po petih letih. »V pripravljalnem obdobju se v tej disciplini nisem primerjala z nikomer, zato tudi nisem vedela, kako hitra sem,« je dejala Vonnova, ki se je bolj malo posvečala veleslalomskemu treningu, kar se je poznalo tudi na rezultatu na ledeniški premieri. Bila je prepočasna za nastop na drugi progi, zasedla je 34. mesto, za vodilno Italijanko Manuelo Mölgg je zaostala za 3,31 sekunde.

»Premalo sem se gnala. Kadar teren ni gladek, ne zaupam preveč v svoje koleno. Ostati brez uvrstitve v finale je slabo, hotela sem več, ampak takšno je pač življenje. Srečna sem, ker sem prišla na premiero sezone, vsakič sem namreč zelo nervozna pred prvo tekmo, zdaj pa sem pripravljena za Lake Louise. Pomembno je, da sem zdrava in delam tisto, kar imam najraje, zato ni razloga za razburjanje,« je v ciljni areni vztrajno odgovarjala na novinarska vprašanja. Skušala je ugoditi prav vsakemu mediju.

Zaveda se, da jo pri tehničnih disciplinah (slalom bo potrebovala zaradi kombinacije) čaka še veliko dela. Ko gre za veleslalom, smuča solidno, pravi, a pogreša pravo hitrost, ki jo mora še pridobiti. Naslednji, na katerem bo štartala, bo tisti v Courchevelu sredi decembra. »Če se bo izkazalo, da mi ne gre, bom stisnila zavoro in se osredotočila na hitre discipline ter kombinacijo,« je razpredala Američanka, ki se je veleslaloma lotila, ker bi rada v tej disciplini nastopila tudi na olimpijskih igrah. Njena naslednja postaja v svetovnem pokalu bo Lake Louise v začetku decembra, kjer se bo začela sezona v hitrih disciplinah. Gre za prizorišče, na katerem je slavila kar 18-krat!

Vonnova je v svetovnem pokalu vknjižila 77 zmag, štiri od teh so veleslalomske. Od legendarnega Ingemarja Stenmarka, rekorderja s 86 zmagami, jo loči le še devet vzponov na najvišjo stopničko. A v tej sezoni se ne bo v prvi vrsti osredotočala nanje, vse bo stavila na olimpijske igre. V zbirki uspehov ima dve kolajni s tega najprestižnejšega športnega tekmovanja, ena je zlata (s smuka v Vancouvru).

»Stara sem 33 let, nisem več prav zelo mlada, zato bodo to skoraj gotovo moje zadnje OI. Imam samo še en poskus, ničesar ne bom prepuščala naključju, delam za to, da bi bila močna. Vsekakor pa bom smučala potem še eno sezono. Ne boste se me kar tako znebili,« je tekmovalka, ki je nastopila na treh OI, na prvih pred petnajstimi leti, pojasnila, kako si je zastavila cilje. V poolimpijski zimi se bo torej vrnila k lovu na Stenmarkov mejnik.

Lastnica štirih velikih kristalnih globusov v karavani med drugim velja za osebo, ki odlično obvlada prijeme trženja in z njimi skrbi za dvig prepoznavnosti alpskega smučanja. Veliko medijskega prostora ji je bilo po vsem svetu namenjenega zaradi želje po udeležbi na moškem smuku. Če ji bodo ugodili, bo znano prihodnjo pomlad. »Upam, da bo razplet glasovanja ugoden. Zakaj bi rada tekmovala z moškimi? Zmagala sem na številnih smukih. Moški smučajo bolje kot ženske, jaz pa bi rada videla, kam v njihovi konkurenci sodim. To bi bil velik kompliment tudi zanje, saj verjamem, da so precej boljši,« je odgovorila Vonnova, ki si želi sezono, polno zmag in kolajn.