Med pripravami ni počel večjih traparij

Petra Prevca zanima, kako se bo po poldrugem mesecu odsotnosti odrezal med elito.

Objavljeno
24. september 2015 23.30
Peter Prevc na tekmi celinskega pokala smučarskih skakalcev v Kranju, Slovenija 4.julija 2015.
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Za Petrom Prevcem, ki se bo po poldrugem mesecu dni jutri in pojutrišnjem v Hinzenbachu spet preizkusil med svetovno elito smučarskih skakalcev, so pestri dnevi. Potem ko se je prejšnji teden po jeklenici spustil z letalnice v Planici in v nedeljo praznoval 23. rojstni dan, je v sredo kot uslužbenec policije obiskal Pikin festival v Velenju.

Vmes je pridno vadil, včeraj s preostalimi slovenskimi potniki na finale letošnje velike nagrade FIS v Zgornji Avstriji – Nejcem Dežmanom, Jako Hvalo, Rokom Justinom, Anžetom Laniškom, novincem na tej ravni Ernestom Prišličem in Anžetom Semeničem – na 80-metrski skakalnici v Planici, da se je privajal na srednjo napravo v Hinzenbachu (HS-94). »Na takšnih skakalnicah je manj prostora za blefiranje, saj se sleherna napaka toliko bolj pozna. Medtem ko lahko na večjih napravah marsikaj popraviš v zraku, to na manjših ni mogoče,« je razložil Prevc, ki se je po tekmah poletnega »svetovnega pokala« v Courchevelu in Einsiedelnu, kjer je sredi avgusta zablestel s tretjim in drugim mestom, umaknil na trening.

Zatem se je posvetil krepitvi telesne pripravljenosti, kar pomeni, da so prednjačili štadionski treningi. V začetku septembra pa se je skupaj z Dežmanom, Justinom, Tomažem Nagličem, Juretom Šinkovcem in Jurijem Tepešem odpravil na priprave v Klingenthal, kjer se bo 20. novembra začel svetovni pokal 2015/16. »Šlo mi je v redu, saj sem skakal na visoki ravni in nisem počel večjih traparij,« je razkril skakalec kranjskega Triglava, ki je med svojo odsotnostjo v Hakubi, Čajkovskem in Almatiju spremljal rezultate tamkajšnjih preizkušenj za veliko nagrado FIS. Bolj kot Robert Kranjec, ta čas drugouvrščeni v skupnem seštevku, ki je že na treningih v Kranju in Planici letel daleč, ga je presenetil Kento Sakujama.

Japonski skakalec si je namreč že v Almatiju zagotovil skupno zmago v tem tekmovanju in kot poletni kralj nasledil Jerneja Damjana. »Nisem si mislil, da bo Sakujama na vrhu zdržal toliko časa. Menim, da bo tudi pozimi igral vidno vlogo in se uvrščal med deseterico, zagotovo pa mu ne bomo pustili, da bo tako suvereno spredaj, kot je bil v zadnjih tednih,« je v smehu pripomnil 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih. Ker se sam z izjemo včerajšnjih skokov ni posebej pripravljal za Hinzenbach, kjer bodo kvalifikacije jutri (17), tekma pa pojutrišnjem (14), za zadnjo preizkušnjo v letošnji veliki nagradi FIS nima posebnih pričakovanj. Želi si predvsem preveriti, kako po enomesečnih pripravah deluje v tekmovalnem ritmu.

»Kar zadeva uvrstitev, pa bi bilo morda najbolje, če bi bila povprečna oziroma nekje vmes. Če je namreč predobra, lahko hitro malo zaspiš, če je slaba, pa te lahko v slabih dveh mesecih pred začetkom svetovnega pokala dodobra načne črv dvoma,« je pojasnil in dodal, da bo zadnji preizkus vsekakor koristen za pridobitev podatkov, katere napake mora še odpraviti do zime.

Tudi prihajajoča se bo iztekla z velikim finalom (od 17. do 20. marca 2016) na planiški letalnici, nad katero je – kot že omenjeno v uvodu – »poletel« prejšnji teden. »Spust po jeklenici je zlasti nad hrbtiščem, nad katerim te začne dvigovati podobno kot pozimi na smučeh, dober približek poletu,« je še zaupal Prevc, ki v točkovanju velike nagrade FIS – čeprav je izpustil kar šest tekem – zaseda 12. mesto.