Ne bi želel na stopničke po le polovični tekmi

Novoletna turneja se je preselila v Innsbruck. Po razočaranju v Oberstdorfu Slovenci boljši v Ga-Pa, Bartol na 5. mestu.

Objavljeno
02. januar 2018 21.22
Saša Verčič
Saša Verčič
Innsbruck – Novo leto, nova podoba slovenske skakalne reprezentance? Za glavnega trenerja Gorana Janusa in njegove izbrance bi bilo dobrodošlo, da bi bil prvi dan leta 2018 smerokaz za nadaljevanje olimpijske sezone, saj so se po velikem razočaranju na uvodni tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu v Garmisch-Partenkirchnu pokazali v lepši luči, še posebej Tilen Bartol s 5. mestom.

S precej olajšanja je naša skakalna reprezentanca včeraj iz Garmisch-Partenkirchna pripotovala v Innsbruck, kjer je bila ena prvih »obveznosti« srečanje s slovenskimi mediji. »Upam, da nam je Garmisch dal krila, po Oberstdorfu sem bil nekoliko razočaran, zlasti zaradi smole Petra Prevca,« se je ozrl na prvi dve postaji Janus, saj je po odličnih kvalifikacijah Prevc na uvodni tekmi ostal brez finala, na drugi pa se je nato celo prvič v sezoni vpisal v deseterico (8.), pred njim je bil od Slovencev na 5. mestu Tilen Bartol. Slednjemu je po prvi seriji kazalo še celo bolje, saj je bil drugi, nato je uvrstitev nekoliko pokvaril, a glede na to, da je na prvi preizkušnji zime v Visli sploh prvič osvojil točke, je bil s tem seveda zelo zadovoljen, na vse skupaj ni gledal kot na zamujeno priložnost za premierne stopničke. »Ne, na 5. mesto gledam kot na dober rezultat, pokazal sem dobre skoke in sem zadovoljen. A to sem prespal, to se je zgodilo v Garmischu, zdaj smo v Innsbrucku in čakata nas še dve tekmi do konca turneje,« je po prespani noči včeraj dejal Bartol, ki je v Ga-Pa pridobil tudi zelo dragoceno izkušnjo za prihodnost, ki mu bo brez dvoma še kako prav prišla.

Namreč, tik pred njegovim finalnim skokom so se vremenske razmere občutno poslabšale, tako da sta s Kamilom Stochom na skoka čakala več kot pet minut. Četudi je bil živčen in četudi je v finalu nazadoval za tri mesta, je s položajem opravil zelo dobro. Star je pač 20 let, torej še precej neizkušen, njegova najboljša uvrstitev pred tem je bilo 16. mesto iz Oberstdorfa. »Noge so me bolele, ker sem imel zavezane čevlje, a ker je bilo čakanje tako dolgo, so nama s Kamilom k sreči dovolili, da si jih odveževa. A to je pač vreme, v športu je to dejavnik, na katerega ne moremo vplivati, ampak ga je treba sprejeti,« je komentiral neprijetno situacijo, ob kateri si je Janus v šali zaželel, da bi finale odpovedali in bi obveljali rezultati prve serije, sam pač ne. »Ne, ker to ne bi bilo to. Ne bi bil po dveh serijah na stopničkah, ampak zgolj po polovični tekmi. Želel sem, da se finale dokonča, seveda kolikor hitro je možno,« pravi član SSK Sam Ihan, ki je sicer vedel, da je sposoben takšnega rezultata, če bo pač skakal tako kot na treningu, a seveda to ni preprosto. Kot ocenjuje, pa ima prostora za napredek še veliko. Je pa takšen rezultat potrditev, da je z ekipo dobro delal, družba najboljših mu prinaša notranje zadovoljstvo.

Ta čas je tako v skupnem seštevku turneje na 9. mestu najvišje uvrščeni Slovenec, a apetiti se mu niso nič kaj povečali. »Še naprej želim kazati dobre skoke, višjih rezultatskih ciljev pa si ne bi zadajal. Zdaj se je treba spet ujeti z dvema skakalnicama, ki sta povsem različni, tako da nas čaka še veliko dela. Upam, da mi bo uspelo ohraniti občutke, ki sem jih imel v Garmischu,« je usmeril pogled naprej navijač nogometnega kluba Barcelone in košarkarskega iz Miamija – slednjega seveda predvsem zaradi Gorana Dragića –, vesel tudi, da v naši ekipi nase opozarjajo mladi, ob njem še Žiga Jelar in Timi Zajc. »Sicer se dobro razumem z vsemi, tudi ko prihaja do menjav, mi je vseeno, a hkrati mi je seveda všeč, da se v ospredje prebijamo mlajši,« še pravi Bartol pred današnjimi kvalifikacijami na zelo nepredvidljivi skakalnici v Innsbrucku.

Te se bodo začele ob 14. uri, v slovenski ekipi pa je prišlo do nove menjave. Namesto Anžeta Semeniča, ki je dvakrat ostal brez finala, bo nastopil Nejc Dežman, poleg njega bodo sedmerico sestavljali še Bartol, Jernej Damjan, Peter in Domen Prevc, Zajc in Jelar.