Ne več Lindsey, zdaj analizirajo Ilkino smučanje

S tretjo zmago na četrti tekmi sezone je Ilka Štuhec podaljšala sanjski začetek sezone. Maruša Ferk dvanajsta.

Objavljeno
16. december 2016 23.04
Slovenia’s Ilka Stuhec competes on her way to win an alpine ski, women's World Cup combined, in Val d'Isere, France, Friday, Dec. 16, 2016. (AP Photo/Marco Tacca)
Špela Robnik
Špela Robnik
Val d'Isere – Po zadnjih burnih dnevih se slovensko smučanje svetu spet kaže v najlepši podobi. A ne, ker bi bile strasti med Tino Maze in Smučarsko zvezo Slovenije pomirjene, temveč je njihove peripetije na najboljši možni način zasenčila Ilka Štuhec. Mariborčanka doživlja pravi preporod, včeraj se je ob dirkanju izkazala tudi z dobrimi slalomskimi zavoji.

Ko si v pravi formi, je vse enostavno. Na vseh progah, v vseh disciplinah. Tudi v boju s slalomskimi količki, s katerimi si Ilka v zadnjih sezonah ni bila najbolj »na ti«. A nekdanja mladinska svetovna prvakinja v slalomu, smuku in kombinaciji je končno tudi v svetovnem pokalu uresničila svoj velik potencial, ki ga je resda dokazala že kot mladinka pred nekaj več kot 10 leti. Po besedah njenega trenerja Grege Koštomaja je v zadnjih dneh pred odhodom v Francijo odlično trenirala na Kronplatzu: »Tega nismo obešali na veliki zvon, treba je bilo dokazati tudi na tekmi.«

Mariborčanka se je tako s tretjim časom smuka podala v napad. Motiv je bil velik, želela je potrditi, da je tudi ob prihodu iz Kanade v Evropo ena najbolj vročih smučark v hitrih disciplinah, poleg tega jo je še vedno malo bolel lanski razplet na tem prizorišču, ko je smučala stopničkam naproti, a nato odstopila. A tokrat ji je uspelo. S prepričljivo predstavo, za katero se je zavedala, da je bila vseeno še daleč od idealne, je ohranila 0,12 sekunde prednosti in že vedela, da zre novemu velikemu uspehu v oči.

»Občutek je sijajen, tako kot ob vsaki zmagi. No, vseh treh doslej. Na štartu slaloma sem bila samozavestna, en del mene je le želel priti v cilj. Očitno mi je to uspelo dovolj hitro,« je povedala po tekmi, po kateri je drugouvrščeno Michelle Gisin spravila v jok. A le, ker jo je tako močno zalila s šampanjcem, da Švicarka nekaj trenutkov ni nič videla. Toda ni se pritoževala, z odličnim slalomom se je na oder povzpela z 21. mesta. Štuhčeva je bila edina, ki jo je premagala.

Mariborčanka se zdi v tej sezoni zares neustavljiva. V poletnih pripravah je očitno dodala manjkajoči delček mozaika, po prvih tekmah pa se le še bolj dvignila. »Vsi letošnji dobri rezultati mi dajejo velik zagon za naprej. Upam, da bom vse to obdržala čim dlje in obenem še uživala,« je dodala. Tako bo na današnji smukaški tekmi skušala še popraviti nekaj napak in znova napadla vrh.

Koštomaj je o njenem smučanju povedal, da se je na progi Oreiller-Killy zelo dobro počutila. »Hitro se je znašla, počutila se je povsem domače,« je povedal, o slalomu pa poudaril, da je redno na sporedu njenih treningov. »Ne odstopamo od svojega načrta, širokega spektra znanja. Treba je znati vse discipline. Nikoli se nismo odrekli kakšni od disciplin,« je povedal, nato pa opozoril, da mora Ilka tekmo hitro pozabiti, danes jo čaka nov pomemben dan. Zdi se, da Štuhčeva zdaj že dobro ve, kako ostati zbrana po zmagi. »Zdaj je treba umiriti glave, tako kot nazadnje. Poskušali jo bomo obdržati v normalnih obratih, čeprav že vidim, da vse to dela zelo profesionalno,« je še povedal trener.

Nov velik uspeh slovenskih smučark je pozdravil tudi glavni trener slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik in bil zadovoljen z 12. mestom Maruše Ferk, nekaj točk je na 28. mestu osvojila tudi Ana Bucik. Ferkova je povedala, da se je bilo precej stresno podati na štart, potem ko je bila praktično brez smukaškega treninga. »A vsak dan sem bila bolj sproščena, se privajala na občutke in hitrost. Je pa res, da je bila proga zaradi začetne štartne številke povsem drugačna kot na treningih. V zadnjih dneh sem se prepričevala, da mi ni treba ničesar dokazati, da bom smučala po svojih sposobnostih,« je pripovedovala in bila pravzaprav bolj nezadovoljna s svojim slalomskim nastopom, ki bi ji lahko prinesel še kakšno mesto višje. »Podlaga se je spremenila, nisem se prav prilagodila in spustila smuči, ostala sem zakrčena,« je še dodala, skupaj z Bucikovo in Vanjo Brodnik pa nato z veseljem počakala v cilju na konec tekme ter ponosno poslušala Zdravljico. Bilo je vredno, kar dvakrat so jo zavrteli njeni reprezentančni kolegici, za katero je dejala: »Ponavadi sem vedno analizirala linije Lindsey Vonn, zdaj bom začela Ilkine.«