Olimpijska plamenica že v korejskih rokah (FOTO)

Predsednik grškega olimpijskega komiteja jo je na slovesnosti v Atenah predal vodji organizacijskega odbora iger.
Objavljeno
31. oktober 2017 18.34
PyeongChang
J. P.
J. P.

Atene - Predsednik grškega olimpijskega komiteja Spyros Capralos je na današnji slovesnosti na štadionu Panathenaic v Atenah, ki je leta 1896 gostil krstno izvedbo olimpijskih iger, izročil olimpijsko plamenico prvemu možu organizacijskega odbora zimskih olimpijskih iger februarja prihodnje leto v južnokorejskem Pjongčangu, Hee-beomu Leeju, poroča STA.

Olimpijski ogenj so sicer svečano - kljub vremenskim nevšečnostim, dežju in vetru - prižgali pretekli torek, 24. oktobra, v antični Olympii, do Aten pa je po Grčiji potoval več kot 2000 kilometrov. Zdaj bo svoj pohod nadaljeval po devetih provincah in osmih največjih južnokorejskih mestih, na olimpijski štadion v Pjongčangu pa ga bodo prinesli med gala odprtjem iger 9. februarja.

»Pripravljeni smo gostiti ves svet v Pjongčangu in prisegamo, da bomo izpeljali olimpijske igre miru in harmonije,« je kot odgovor na dvome glede varnostne ustreznosti iger, ki bodo locirane tik ob meji z »vnetljivo« Severno Korejo, poudaril Lee. Južna Koreja je sicer že gostila poletne olimpijske igre v Seulu leta 1988, leta 2002 pa je skupaj z Japonsko izvedla še nogometno svetovno prvenstvo.