Peter Prevc: Malo se bom umaknil iz športa, ker ga imam zadosti

Lanski zmagovalec po 23. mestu v Bischofshofnu močno razočaran. Stochu se lahko le prikloni.

Objavljeno
07. januar 2017 09.23
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Bischofshofen – Peter Prevc, pred letom dni zmagovalec novoletne turneje, se je tokrat v seštevku tega tekmovanja štirih skakalnic v Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu sprijaznil s skupnim 14. mestom. Po včerajšnjem 23. mestu je bil 24-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih potrt kot že dolgo ne.

Kakšen je vaš komentar po zadnji tekmi turneje?

Nimam več veliko povedati.

V uvodni seriji ste imeli smolo, saj so malo pred vašim nastopom znižali zaletišče, nakar se je veter spet obrnil, kajne?

Teh izgovorov imam že počasi dovolj. Nanje se ne morem več opirati. Skoki niso na takšni ravni, da bi lahko skakal daleč in užival v tekmah. Preprosto se mi ne pokrije.

V Oberstdorfu ste začeli spodbudno.

Da, po tamkajšnji tekmi sem bil še zadovoljen. Toda nato je moje zadovoljstvo kopnelo, tokrat pa je že prevladalo razočaranje.

Potem boste v nadaljevanju izhajali iz Oberstdorfa?

Bomo videli, kako bo šlo naprej. Tekma v Bischofshofnu se je komaj dobro končala. Najprej bo treba ugotoviti, kaj se je dogajalo na tukajšnji preizkušnji, potem pa bomo naprej razvijali strategijo.

Ali je bila potemtakem to za vas najtežja turneja?

Težki – zlasti psihično – sta bili tudi prejšnji dve, medtem ko je bila ta najbolj jezna. Ko poskušaš nekaj, pa ti ne uspe in si jezen, pa se umiriš in poskušaš naprej optimistično ter se zgodba ponovi in si še bolj jezen.

Po čem si boste zapomnili tokratno tekmovanje štirih skakalnic?

Verjetno po tem, da ga je v svojo korist odločil Kamil Stoch in da je hitro minilo.

Ga boste poskušali čim prej pozabiti?

Ne, to pa zagotovo ne, ker sem storil preveč napak. Če se iz njih učimo, jih je treba analizirati in kaj odnesti od tega.

Kako komentirate razplet pri vrhu?

Na prvo »žogo« je videti, kot da so odločile izkušnje. Ne vem, kaj natančno se je zgodilo z Danielom Andrejem Tandejem, prej tudi ni bil najboljše volje za pogovor. Me je pa Kamil presenetil, kako je začel v Oberstdorfu in nato stopnjeval svoje nastope do Bischofshofna, tako da se mu lahko le priklonim.

Kaj boste počeli v prihodnjih dneh?

Ne vem še. Jaz se bom najverjetneje za dva dni povsem umaknil iz športa, ker ga imam malo zadosti. Če ti nič ne uspe, je bolje, da se s tem sploh nič ne ukvarjaš.

Iz česa boste črpali optimizem?

Iz neuspeha.

Čez teden dni se začenja poljska turneja s tekmama v Visli.

(brez odgovora)

Razmišljate o tem, da bi kakšno tekmo izpustili?

Ne vem. Ali sem povedal dovolj?