Peter Prevc upa, da bo kljub uspehom ostal na realnih tleh

Najboljši slovenski skakalec Peter Prevc je izjemnim uspehom dodal še naslov svetovnega prvaka v poletih.

Objavljeno
16. januar 2016 20.09
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Bad Mitterndorf - Izjemni slovenski smučarski skakalec Peter Prevc je na svetovnem prvenstvu v poletih poskrbel za nov velik uspeh in osvojil naslov svetovnega prvaka v poletih.

Najstarejši izmed bratov Prevc je v tej sezoni v zavidljivi formi. V svetovnem pokalu je zabeležil sedem zmag in je z naskokom najboljši skakalec, odlično formo je potrdil tudi zmago na novoletni turneji, danes pa je v svojo zbirko dodal še zlato kolajno v smučarskih poletih.

Peter Prevc je bil po petkovih serijah na drugem mestu, za vodilnim Norvežanom Kennethom Gangnesom pa je zaostajal za zgolj 1,3 točke. Danes je organizatorjem uspelo izpeljati le eno serijo, v kateri je Prevc z 244 metri postavil nov rekord skakalnice, Gangnes pa ni bil kos njegovemu dosežku (238,5 m) in je nazadoval na drugo mesto.

»Zanimivo je bilo, kako se je danes odločalo. Bilo je super, le malo čudno na koncu, ko sem v kontejnerju izvedel, da sem svetovni prvak. Vesel sem, da mi je uspel prvi skok in da sem ostal na nogah ter nadoknadil razliko do Kennetha. Kar debelo sem gledal, ko mu je pred skokom kazalo, koliko mora skočiti za zmago, skoraj rekord. Čestital mi je, kot tudi jaz njemu. S Kennethom sva bolj povezana, kot s kom drugim, in zato bolj 'letijo' čestitke kot običajnoje povedal Prevc in nadaljeval: »Vse skupaj je bilo okrog 700 m poletov za vsakega, na koncu pa je bilo med nama le dva metra razlike. Trije skoki in 700 m, na novoletni pa je bilo osem skokov in komaj nekaj čez 1000 m skupaj, vendar je bila tedaj razlika veliko večja.«

Vsi slovenskih skakalci v elitni dvanajsterici

Slovenski skakalci so na Kulmu dosegli lep ekipni uspeh. Jurij Tepeš je bil 9., Robert Kranjec 10. in Anže Lanišek 12.

»Štirje smo imeli nalogo, da pridemo do posamične medalje. Imamo jo, zdaj moramo vsi štirje priti do nje še ekipno, da nam bo trener Goran Janus, ki je to napovedal, dal mir. Smo pa bili Slovenci že favoriti, pa se ni izšlo, upam, da bo v nedeljo drugače,« je pred jutrišnjo ekipo tekmo povedal Prevc.

Prevc vesel bučne podpore, kljub uspehom želi ostati na realnih tleh

Slovenska reprezentanca je imela danes bučno podporo, saj se je na Kulmu zbralo več tisoč slovenskih navijačev. Peter Prevc se jim ni pozabil zahvaliti: »Vesel sem, da je bilo toliko naših navijačev kot ob zaključku novoletne turneje. V tem pogledu je bilo razmerje z gostitelji 1:1, seveda pa v korist Slovenije. Vedno sem vesel, ko slišim Zdravljico. Še lepše pa je, če ob uradnem igranju instrumentalne himne po zvočnikih slišiš še vokalno izvedbo ob prepevanju navijačev, ki se jim še enkrat zahvaljujem, da so prišli v tako velikem številu. Upam, da bom kljub uspehom ostal na realnih tleh, ostal osredotočen na moje skoke. Uspehi hitro pridejo, pa lahko tudi hitro minejo,« je zaključil novi svetovni prvak v poletih.