Pokljuka v lov za biatlonsko SP 2020

Od zadnje izvedbe velikega biatlonskega tekmovanja na slovenskih tleh je minilo že 14 let.

Objavljeno
24. september 2015 14.26
mdr biatlon
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Mednarodna biatlonska zveza (IBU) bo na kongresu prihodnje leto v Moldaviji izbrala prireditelja svetovnih prvenstev v letih 2020 in 2021. Med možnimi kandidati za izvedbo se pojavlja tudi Slovenija, ki bi - če bi bila izbrana - na Pokljuki drugič, po letu 2001, gostila svetovno biatlonsko elito. Prihodnje leto bo gostitelj Oslo, leta 2017 Hochfilzen, leta 2019 pa Östersund.

Na podlagi pozitivnih izkušenj s prejšnje izvedbe na Pokljuki so torej predstavniki zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije pokazali zanimanje za vložitev kandidature, izvršilni odbor SZS pa je na torkovi seji obravnaval tudi sklep o pooblastilu Športnemu društvu Pokljuka za oblikovanje organizacijskega komiteja za izvedbo SP 2020.
»Kandidacijski postopek so sprožili že moji predhodniki, opravljeni so bili že nekateri preliminarni razgovori, kandidaturo bo formalno vložila smučarska zveza, običajno pa je, da jo vodi panoga. Znotraj panoge smo se torej odločili, da damo organizacijski komite v oblikovanje tistim, ki to znajo delati in že ves čas prirejajo svetovni pokal na Pokljuki, pripravili pa so tudi svetovno prvenstvo leta 2001,« je za STA pojasnil predsednik zbora za biatlon Marko Dolenc, naslednik Sreča Barbiča in nekdanji reprezentant in olimpijec.

»Potek postopka je čisto klasična zgodba, kandidati pa so v biatlonu večni, eni in isti. Vemo, da bo med njimi Anterselva, najverjetneje Oberhof, zanesljivo tudi eno od vselej močnih ruskih prizorišč, pa še kdo, ki ga danes ne obravnavamo za najbolj resnega, lahko pa to še postane. Menimo, da je spet - po dveh desetletjih - nastopil čas za nas. Na Pokljuki je resda kar nekaj omejitev, predvsem zaradi prostora, ki sodi v ožje območje Triglavskega narodnega parka. Tudi gospodarski položaj v državi ni rožnat, dobili smo že indice s strani vladnih inštitucij, ki nakazujejo njihovo mnenje o morebitnih prihodnjih kandidaturah športnih zvez za velike prireditve. Ob velikem fiasku glede mariborske univerzijade in še eni sicer dobro izpeljani zgodbi, a za državo ne najbolj uspešni, kot je bil eurobasket, nam je bilo rečeno, da odslej dajejo zgolj še priporočila ali podporo, ne sodelujejo pa več v finančni, organizacijski ali kakršni koli obliki. Kar je tudi prav,« razmišlja Dolenc.

Pokljuka je bila v preteklosti še dvakrat prizorišče svetovnega prvenstva v (tedaj) neolimpijskih disciplinah: marca 1998 v zasledovanju, marca 2006 pa v mešani štafeti.