Polna zagona želi Ilka novo potrditev

Alpsko smučanje: Ilka Štuhec po sijajnem uvodu danes (10.30) v alpski kombinaciji.

Objavljeno
16. december 2016 00.01
Špela Robnik
Špela Robnik
Val d'Isere – Evforija, ki je po dveh zmagah Ilke Štuhec zajela slovensko športno javnost, se je v zadnjem tednu že nekoliko polegla, a znova lahko Mariborčanka svoje navijače na noge dvigne ta konec tedna. Na progi O. K. se bodo smučarke danes pomerile v alpski kombinaciji, na katero se je Štuhčeva pripravljala na treningu slaloma in veleslaloma na Kronplatzu.

»Po vrnitvi domov smo imeli malo premora, Ilka se je regenerirala s fizioterapijo, nato pa smo že odšli na trening, veliko časa za počitek tako ni bilo,« se je iz Val d'Isera javil trener Štuhčeve Grega Koštomaj. Kot je dejal, je bil slalomski trening na Kronplatzu kar spodbuden, glede na to, da ga nima najbolj »v nogah«, prav tako veleslalom, v katerem bo nastopila v torek v Courchevelu. »Za to tekmo nimamo nekih visokih pričakovanj. Je sicer dobro smučala in mislim, da bi lahko dosegla dobro uvrstitev, a s tem se ta čas ne obremenjujemo.« V prvem planu so kajpak hitre discipline ta konec tedna, današnji alpski kombinaciji bosta sledila še smuk in superveleslalom. Razmere so odlične za vse tekmovalke, zato Koštomaj pričakuje dobre tekme.

Štuhčeva se bo najprej skušala danes oddolžiti za lanski nesrečni razplet v kombinaciji. Po smukaškem delu je bila namreč na četrtem mestu, bila odlično na poti tudi v slalomu, morda celo na zmagovalni oder, a je nato odstopila. Ta nesrečna situacija jo je lani precej potrla, a po letu dni se je vrnila polna samozavesti. »V smuku se počuti odlično, v Kanadi je dobila še več odločnosti in zaupanja vase, vse to pa zdaj prenaša tudi na to progo,« je povedal Koštomaj in bil zadovoljen s predstavami na treningih (dosegla je 2. in 6. čas). Kako se na terenu, ki je vendarle tehnično nekoliko bolj zahteven, znajde v primerjavi z Lake Louise? »Ko nekomu gre, mu ležijo vse proge. Pa tudi sicer ne bi rekel, da ji proga ne ustreza. S privajanjem na evropski sneg prav tako ni imela težav, upam, da ji bo ta pozitivna naravnanost prinesla dober rezultat,« se je še nadejal trener. Sicer je opozoril, da po dveh zmagah in petem mestu pri pričakovanjih ostajajo na realnih tleh. »Ne bomo napovedovali stopničk, seveda pa stremimo k potrditvi, da bi bili najboljši.«

Koštomaj, ki je pred začetkom sodelovanja z Ilkino ekipo šest let deloval v Bolgariji, Štuhčevo in njeno mamo pozna že dolgo. Že po tekmah v Lake Louise je dejal, da njen napredek ni prišel z danes na jutri. »Že v prejšnji sezoni je smučala dobro, ni pa imela tiste prave napadalnosti, ni našla najbolj hitre linije. Malo smo spremenili njen položaj na smučeh, sestavilo se je še cel kup drugih stvari. Od kakovostnega treninga poleti in menjave opreme. Drobci so prinesli drugačen pristop, večjo samozavest in rezultat sta dve zmagi. Lepše nagrade si ne moreš zamisliti,« je dejal o njenem preskoku med najboljše smučarke na svetu.

Trener ima v ekipi, v kateri sta le še serviserka in mama Darjo Črnko ter kineziologinja Anja Šešum, kajpak polne roke dela, zaposlen je od jutra do noči. A pravi, da »če delaš s srcem, ni nič težko.« »Ker smo majhna ekipa, je zelo težko pripraviti kakovosten in varen trening hitrih disciplin, zato smo primorani iskati sodelovanje z drugimi ekipami. Letos se je to odlično obneslo z moško reprezentanco, pa tudi z nekaterimi tujimi, manjšimi ekipami. Ilka vedno vse očara z svojim nasmehom, zaenkrat smo bili povsod dobrodošli, upam, da se to zaradi uspehov ne bo spremenilo,« je zaključil.

Na današnjem smuku (slalom ob 14. uri) bo Štuhčeva štartala s številko 8, še pred njo bosta nastopili Maruša Ferk (2) in Vanja Brodnik (6), za njimi pa še Ana Bucik (33).