Pozna pot do pravih občutkov

Alpsko smučanje: Ana Drev želi v ZDA stopiti korak naprej v primerjavi s Söldnom.

Objavljeno
26. november 2016 00.09
tlo*Drev solden
Špela Robnik
Špela Robnik

Killington – Po visokih pričakovanjih v Söldnu, ki so narasla po odlični prejšnji zimi, Ana Drev današnji drugi veleslalom sezone (15.30 in 18.30) pričakuje z nekoliko lažjim srcem. Za njo je nekaj kakovostnih treningov, na katerih se je že bolj približala smučanju, za katerega ve, da ji lahko prinese uvrstitve na najvišja mesta.

Dekleta bodo v Killingtonu na vzhodu ZDA tekmovala prvič, zato so včeraj z zanimanjem pričakovala preizkus terena, ki pa je zaradi dežja in toplega vremena odpadel. Danes naj bi bilo vseeno bolj hladno, tekma, ki je že zaradi pomanjkanja snega dolgo visela v zraku, pa naj ne bi bila ogrožena. Tako so si tekmovalke progo ogledale le od daleč in kot so ugotavljale, jih ne čaka preveč zahtevna preizkušnja. Zgornji in spodnji del proge je bolj strm, vmes je položnejši del, a brez pretirane ravnine, zato bo mogoče ves čas napadati, je bila prepričana Drevova, ki si želi v ZDA pokazati več kot na ledeniku Rettenbach, kjer je bila deseta.

Po uvodni tekmi se je globoko poglobila v svoje smučanje in poskušala ugotoviti, kaj vse ni še lahko izboljšala. »Precej sem analizirala svoj nastop, kakorkoli pogledam, z njim ne morem biti zadovoljna. Bilo je ogromno stvari, ki jih moram popraviti. Zlasti rotacija v zgornjem delu telesa mi je močno rušila ritem, tudi na ključni delih prog, na katerih sem največ izgubljala, stvari niso bile na mestu. Na tem delam, koristil mi bo še kakšen dober trening. Sicer pa že imam toliko izkušenj od lani, da nekako vem, v katero smer moram iti,« je razmišljala po prvem tekmovalnem preizkusu sezone in bila tudi prepričana, da bo na drugi tekmi že bolje. Da najde pravi ritem, pač potrebuje nekaj časa, zaupa pa, da je na pravi poti.

Bolezen ji ni veliko vzela

V zadnjem mesecu ji je sicer nekaj vadbe odtegnila bolezen, toda prepričana je, da ni veliko izgubila. »Seveda bi raje trenirala, a po drugi strani sem si lahko tudi malo odpočila, saj sem bila po Söldnu kar utrujena. Počutim se dobro, sem pri močeh in nimam občutka, da mi kaj manjka,« je zatrdila. Poleg tega so za njo dobri treningi v Kronplatzu, na katerih je dvigovala raven svoje pripravljenosti. Toliko bolj pomembno je bilo, da so imela dekleta dobre razmere, v katerih je lahko iskala prave nastavitve na smučeh. Občutkov, s katerimi je smučala prejšnjo zimo, pač ni tako preprosto zadržati čez poletje, toda več kot je na snegu, bolj se vračajo, pravi. »Ne moreš jih shraniti v glavi in jih takoj obuditi poleti, ko spet smučaš. To pride z neko kontinuiteto, z delom. Takšnega smučanja tudi ne moreš vedno znova doseči, čeprav veš, kako mora izgledati. V zadnjem času mi sicer je tudi že uspevalo. Vesela sem, da poznam to pot in vem, kako priti nazaj. Mogoče mi bo zato lažje,« je dejala Ana Drev.

V Killingtonu, kjer bodo danes nastopile še tri Slovenke – Tina Robnik, Katarina Lavtar in Ana Bucik –, si tako želi narediti korak naprej. Z boljšim smučanjem lahko pride tudi boljši rezultat, je bila prepričana. Načrtovala je, da tudi tekmice gotovo ne bodo tako odstopale, kot so v Söldnu, kjer je tekma pač specifična.

Zanimivo bo videti, kaj je za drugi veleslalom pripravila Švicarka Lara Gut, ki ni nastopila v Leviju in si namesto tega vzela čas za počitek. Izzvala jo bo Američanka Mikaela Shiffrin, katere novi trener Mike Day je dejal, da na dosedanjih dveh tekmah, na katerih je osvojila 180 od 200 točk, sploh še ni pokazala pravega tveganja in da njene najboljše predstave šele prihajajo. »Dokler ji tudi tako smučanje prinaša uspehe, raje vidimo, da niti ne tvega preveč. Pri lovu na lovorike je pač ključna stalnost,« je dejal nekdanji mentor Teda Ligetyja, s katerim se Shiffrinova pripravlja tudi na vstop v hitre discipline. Nastopila bo že na obeh tekmah v Lake Louise, morda tudi v Val d'Isere.