Prevc: Razlika je prav neverjetno majhna

Slovenski skakalni as priznava, da je bil njegov prvi polet na Kulmu celo malce predolg, ker ni mogel doskočiti v telemark.

Objavljeno
15. januar 2016 17.41
J. P.
J. P.

Bad Mitterndorf - Po polovici posamične preizkušnje svetovnega prvenstva v smučarskih poletih na Kulmu je zmagovalec novoletne turneje štirih skakalnic in ta čas premočno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Peter Prevc v zelo dobrem položaju, saj za vodilnim Norvežanom Kennethom Gangnesom zaostaja za pičle 1,3 točke, pred tretjeuvrščenim domačim adutom Stefanom Kraftom pa ima 2,5 točke naskoka.

Prvi polet se je Prevcu posrečil vrhunsko, potegnil je namreč do kar 243 metrov, kar je nov rekord naprave, le nekaj minut prej je najdlje dotlej - 240,5 metra - neslo japonskega fosila Noriakija Kasaija. Po polovici današnjega dela je imel torej Peter najboljše izhodišče, a je bil v drugo skoraj trideset metrov krajši (213,5 metra), s čimer je predse spustil Gangnesa. Zdaj najboljši slovenski športnik minulega leta upa, da bodo vremenske razmere vzdržale in da bodo prireditelji lahko spravili pod streho tudi preostali dve seriji, predvideni za jutri, z začetkom ob 14. uri.

»Prvi skok je bil pravi polet, morda celo za malenkost predolg, ker nisem mogel doskočiti v telemark, sem izgubil osem točk. V drugi seriji sem nekoliko prepozno začel polet in več, kot sem, nisem mogel izvleči. Sedaj predvsem upam, da bodo jutrišnji program speljali po načrtih, čeprav je vremenska napoved slaba. Pri tako dolgih skokih sva z Gangnesom povsem skupaj, kar je skoraj neverjetno majhna razlika. Izhodišče je dobro, s prikazanim sem zadovoljen,« je strnil vtise 23-letnik iz Selške doline.

Po prepričljivo dobljeni novoletni turneji je priznal, da je ob koncu vsak dan manj spal: »Upam, da mi je turneja dala dovolj izkušenj, da bom kljub velikim pričakovanjem normalno spal. Imamo tudi krasno popotnico za ekipno preizkušnjo, saj so bili danes uspešni tudi ostali trije. Kranjcu se je lepo posrečilo, Lanišek pa je zdržal in sem vesel, da se je tako izšlo, saj vemo, kako težko je na letalnici za mladega skakalca.«