Prevc v Vikersundu prebil zvočni zid

Slovenski skakalni as Peter Prevc je odjadral do sanjskega svetovnega rekorda (250 metrov).

Objavljeno
15. februar 2015 01.13
Norway FIS World Cup Ski Flying
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Vikersund – Peter Prevc se je z zlatimi črkami vpisal v zgodovino smučarskih poletov, potem ko je včeraj v Vikersundu odjadral do novega sanjskega svetovnega rekorda – 250 metrov! Tako je postal šele drugi Slovenec po Jožetu Šlibarju (141 m iz Oberstdorfa 1961), ki je preletel vse skakalce pred seboj.

»Fantastisk! (fantastično v norveščini) Tako bi z eno besedo opisal občutke, ki me prevevajo v tem trenutku. Zares sem neizmerno vesel, čeprav še nisem povsem dojel, kaj mi je uspelo. Verjetno mi bo šele čez par dni jasno, kaj pomeni biti svetovni rekorder v določeni panogi,« je Prevc razlagal po izjemnem finalnem nastopu, s katerim je za 3,5 metra presegel dovčerajšnji najdaljši polet Norvežana Johana R. Evensena iz Vikersunda '11.

Zanimivo, da je določen del zaslug za svetovni rekord »pripisal« velikemu tekmecu, Norvežanu Andersu Fannemelu, ki ga je pred njim odneslo do 238,5 metra. »Ko sem slišal, da je Anders poletel zelo daleč, sem vedel, da moram ostati zbran. Vrgel mi je zelo dolgo rokavico, ki sem jo sprejel in jo premaknil še naprej,« je v smehu pripomnil najboljši slovenski skakalec in v nadaljevanju opisal svoj zgodovinski polet do neverjetnih 250 metrov.

Na štartni klopi se je opomnil, da mora biti pozoren na počep, kajti od njega je v največji meri odvisno, kako bo izvedel nastop. »Odskočil sem silovito, nad hrbtišče pa me je prineslo malenkost višje kot v prejšnjih poletih (v poskusni seriji 241 m, v uvodni 237,5 m). Potem ko sem odlično opravil s prvim delom, sem si rekel, da moram le še nadaljevati v takšnem slogu. Imel sem dobro hitrost in položaj v zraku, pri pristanku pa tako kot dan poprej v kvalifikacijah (245,5 m) nisem imel večjih težav. Takoj mi je bilo jasno, da sem dosegel nov svetovni rekord, saj tam ni bilo več smrečic.«

Z novim svetovnim rekordom je 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih ubil več muh na en mah. Potrdil je veliko premoč na največji napravi na svetu, saj je imel pred najbližjim zasledovalcem Fannemelom (236 m in 238,5 m) na koncu 14,5, pred tretjeuvrščenim Japoncem Noriakijem Kasaijem (218,5 m in 225 m) pa že 43,3 točke naskoka! Za nameček je z drugo zmago v sezoni in skupno peto med elito prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala ter se na vrhu posebne razvrstitve poletov izenačil z Nemcem Severinom Freundom, ki se je moral včeraj sprijazniti s četrtim mestom.

»To je moj največji uspeh doslej,« je na novinarski konferenci še dejal Prevc, ki je tako zmago s svetovnim rekordom postavil celo nad obe olimpijski kolajni iz Sočija '14. Na današnji drugi tekmi v Vikersundu (z začetkom ob 16. uri), na kateri bo prvič v sezoni letel z rumeno majico, ki jo bo nosil tudi na skorajšnjem nordijskem SP v Falunu (od srede do 1. marca), bo imel odlično priložnost, da v skupnem seštevku prednost pred drugouvrščenim Stefanom Kraftom poveča celo na več kot 100 točk. Zdaj ima pred leto mlajšim Avstrijcem 42 točk zaloge.

V senci Petrovega podviga sta Jurij Tepeš (194,5 m in 206 m) in Nejc Dežman (188 m in 209 m – OR), ki sta novega svetovnega rekorderja ponosno dvignila na rami, zasedla 14. in 17. mesto, novega osebnega rekorda in prvih točk v svetovnem pokalu pa se je s 26. mestom veselil Anže Semenič (216 m in 165,5 m). Za pričakovanji pa so zaostali preostali trije naši reprezentanti Tomaž Naglič (143 m/38.), Jernej Damjan (130 m/39.) in Robert Kranjec (122 m/40.), ki so pristali na zadnjih treh mestih. So pa vsi skupaj glavnemu trenerju Goranu Janusa za prvo serijo nataknili zajčja ušesa, njegovemu pomočniku Janiju Grilcu pa tipalke.

»To je bilo maslo fantov,« je razkril Janus, ki je v tekmi izjemno užival. »Za vse življenje mi bo ostala v spominu. Peter je izvedel popoln nastop, no, sem ga pa vprašal, zakaj ni naredil telemarka. Seveda je bilo to mišljeno v šali,« je bil glavni trener navdušen nad Prevcem, ki je od vsepovsod prejemal čestitke. Avstrijski zvezdnik Gregor Schlierenzauer je, denimo na družbenem omrežju twitter zapisal: »Noro, Peter. Novo poglavje v poletih!« Iz nemške smučarske zveze so sporočili, da je Prevc prebil zvočni zid, ameriška skakalka Jessica Jerome pa je Petra predlagala celo za predsednika sveta!!!