Shiffrinova želi dvojno krono, Worleyjeva na preži

Med kandidatkami za zmagovalni oder je v veleslalomu svetovnega prvenstva tudi slovenska smučarka Ana Drev. 

Objavljeno
15. februar 2017 22.34
Veleslalom Mikaela Shiffrin Solden 22.10.2016 [shiffrin]
Vito Divac
Vito Divac

St. Moritz – V veleslalomu in slalomu se bo v St. Moritzu vse vrtelo okrog Mikaele Shiffrin. Američanka je v slalomu seveda absolutna favoritinja, v veleslalomu pa po dveh zmagah v sezoni (na Semmeringu) tudi najožjem krogu za zlato kolajno. Konkurenca v veleslalomu je letos precej močnejša kot v slalomu, med kandidatkami za zmagovalni oder pa je tudi Ana Drev.

V tej sezoni sicer še nima tako vrhunskih uvrstitev kot v prejšnji, ko je bila dvakrat druga. Ima pa velikanske izkušnje, največje med vsemi veleslalomistkami. V St. Moritzu je že na sedmem SP. Toliko izkušenj ima le še Italijanka Manuela Mölgg. Enaintridesetletna Štajerka si jo dobro ogledala teren, na katerem je Aleš Gorza pred štirinajstimi leti osvojil četrto mesto. Proga bo seveda krajša. Drevova je imela med dvodnevnim treningom v švicarski smučarski metropoli kar nekaj težav s prilagajanjem na razmere, a so pri reditelji po velikih kritikah kombinacijskega slaloma povsem prenovili proge, tako da so bile na včerajšnjem ogledu terena razmere odlične.

Povsem na novo so pripravili tudi moški del veleslaloma, tako da je pričakovati, da bodo razmere na vseh štirih preostalih tekmah vrhunske. Tereni v St. Moritzu niso tako zahtevni, tako da bo vse odvisno od traserjev. Ženski veleslalom bosta zakoličila Avstrijec Mainhard Tatschl, sicer trener Anne Veith (branilka naslova iz Beaver Creeka bo štartala bo 22.), in avstrijski trener Kanadčank Manuel Gumper. Drevova pričakuje bolj ali manj ritmično postavitev, sicer pa bolj hitro.

Če bi seznam favoritinj nanizali po svetovni veleslalomski lestvici, je na vrhu Francozinja Tessa Worley. Zmagovalka Zlate lisice je spet v formi, v kakršni je bila leta 2013, ko je v Schladmingu osvojila naslov svetovne prvakinje in premagala takrat v svetovnem pokalu z naskokom najboljšo Tino Maze.

Francozinja je, kot ugotavljajo francoski novinarji, na preži. Za razbremenitev je bila članica zlate francoske ekipe. Shiffrinova se je na račun slaloma in veleslaloma odrekla nastopom v superveleslalomu in alpski kombinaciji. V slednji bi imela ob popolni prevladi slalomsitk dobre možnosti za kolajno. Vendar pa se s to »nezanesljivo« kolajno ni želela obremenjevati. »Na svetovnih prvenstvih štejejo le kolajne. Zato sem se osredotočila na tisti disciplini, za kateri menim, da imam najboljše možnosti oziroma sem najboljša. Osredotočiti se je pravzaprav enostavno, ker je na svetovnih prvenstvih vse razen kolajn nič,« je 21-letna Američanka pojasnila, zakaj je izpustila alpsko kombinacijo.

Ker v veleslalomu ne bo poškodovane Lare Gut, bodo imele preostale tekmice več možnosti. Iz ozadja v zadnjem mesecu ostro napadajo tri Italijanke – nesrečnica St. Moritza v hitrih disciplinah Sofia Goggia, Marta Bassino in Federica Brignone, zmagovalka zadnje veleslalomske preizkušnje na Kronplatzu. Ob Drevovi sodijo v širši krog tudi Norvežanki Nina Løseth in Ragnhild Mowinckel ter Viktoria Rebensburg, sicer zmagovalka lanskega finala svetovnega pokala v St. Moritzu.

Ilka Štuhec po zlati kolajni v smuku bržkone ni več motivirana in miselno našpičena, kot je bila v prvem tednu, kar je tudi razumljivo. Zato od nje kakšnega posebnega prebliska ni pričakovati, čeprav bi lahko bila enostavnost veleslalomskega terena zanjo velik plus. Rezultat bo seveda v prvi vrsti odvisen od osipa med favoritinjami. Petnajsterica oziroma točke svetovnega pokala so njen cilj, enako velja za Tino Robnik. Ana Bucik, ki naj bi zamenjala Meto Hrovat, danes ne bo nastopila zaradi manjših zdravstvenih težav in utrujenosti. Osredotočila se bo le na slalomsko tekmo.

Veleslalom bo ob 9.45 in 13. uri, Slovenke pa imajo naslednje štartne številke: 7 – Ana Drev, 18 – Ilka Štuhec, 28 – Tina Robnik. Predzadnje dejanje ženskega dela 44. svetovnega prvenstva bo sicer odprla Tessa Worley, Mikaela Shiffrin pa ima številko 4.