Slab štart in ničla za slovenske tekače, prav tako za Jelenka

V kvalifikacijah klasičnega šprinta so obstali vsi slovenski tekači, brez predstavnika tudi na tekmi nordijske kombinacije v Ruki.

Objavljeno
26. november 2016 12.57
Portret Katja Višnar, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
Š. Ro.
Š. Ro.

Ruka - Za razliko od sijajnega začetka slovenskih smučarskih skakalcev in velikega uspeha bratov Prevc se je nova sezona tekem svetovnega pokala toliko slabše začela za ostale slovenske nordijske športnike, ki so v prvem poskusu v Ruki vpisali ničlo.

V kvalifikacijah klasičnega šprinta, s katerim so sezono odprli smučarski tekači, se namreč v izločilne boje ni uvrstil nobeden od sedmerice slovenskih tekmovalcev na štartu. Še najbližje napredovanju je bila na 32. mestu Anamarija Lampič, finale je zgrešila za slabe pol sekunde. Katja Višnar je bila na svoji prvi tekmi po porodniškem premoru 37., Vesna Fabjan je končala kot 41., Alenka Čebašek 46., v ozadju je ostala debitantka Eva Urevc na 75. mestu.

Neuspešna sta bila tudi oba moška predstavnika, Miha Šimenc in Janez Lampič, ki sta obstala na 71. oz. 73. mestu.

Na koncu se je v ženski konkurenci zmage veselila Švedinja Stina Nilsson, druga je bila Maiken Casperssen Falla (+0,17), tretja pa njena rojakinja Heidi Weng (+0,69). 

Pri moških je bil najboljši Norvežan Paal Golberg, drugi Šved Calle Halfvarsson (+0,75) in tretji Norvežan Johannes Klæbo (+0,87).

Strokovni vodja slovenske reprezentance, Marko Gracer, je takole opisal ponesrečen dan v Ruki: »Včasih se zgodi tudi to. Bile so zelo težke razmere za samo tekmo. Mi smo v klasični tehniki v takšnih razmerah vedno imeli težave, tako da to ni nič novega. Res pa je, da smo imeli mogoče malenkost slabši oprijem, ker smo v zadnji fazi priprave smuči mogoče malo pretiravali oz. smo želeli narediti kar predobro in to se je izkazalo za malenkost slabše. V teh razmerah odloča sama smučka ne samo priprava smuči in pri kakšnih tekmovalkah, recimo pri Ani, je bila smučka sigurno pretrda za take razmere. Če tekmovalec drugih nima oz. če je izbira majhna, je toliko težje najdi drug, pravi material. Tudi po rezultatih se vidi, da so v ospredje prišle večinoma skandinavske tekmovalke in ruske, ki veliko trenirajo v teh razmerah. To ni opravičilo, a se nam to vedno znova pokaže na takih tekmah. Čim prej moramo trezne glave naprej na naslednje tekme. Pripravljenost sigurno ni nič slabša kot je bila pred enim tednom, kjer so punce pokazale res solidno formo. Mislim, da bo vse teko kot mora biti že na naslednjih tekmah.«

Jutri bosta v Ruki na sporedu še preizkušnji na razdalji. Dekleta se bodo pomerila na 10 km v drsalni tehniki, fantje pa na 15 km razdalji. »Na razdalji nismo tako močni kot v šprintih. Predvsem Čebaškova, mogoče tudi Lampičeva in Einfaltova bi lahko naredile kakšen dober rezultat in tako pustimo malce boljši vtis s prvih tekem,« se je proti jutrišnjemu dnevu ozrl Gracer.

Jelenko obstal v kvalifikacijah

Ničlo so vpisali tudi nordijski kombinatorci. Edini slovenski predstavnik v Ruki Marjan Jelenko se namreč ni prebil skozi kvalifikacije. Potem ko se mu je skok povsem ponesrečil, je za meter zaostal za uvrstitvijo na tekmo in med 57 tekmovalci končal kot 53.

Zmagal je Nemec Johannes Rydzek pred rojakom Ericom Frenzelom (+34,1) in Norvežanom Jørgenom Graabakom (+45,6).