Smukaška senzacija in krstna zmaga Ilke Štuhec

VIDEO: z vso konkurenco je kot edina slovenska predstavnica opravila na prvem smuku svetovnega pokala v Kanadi.

Objavljeno
02. december 2016 22.45
SKI-CANADA-WC-DOWNHILL
J. P.
J. P.

Lake Louise - Sezona hitrih disciplin v svetovnem pokalu alpskih smučark se za slovenski tabor ne bi mogla začeti bolje. Na prvem smuku nove tekmovalne zime v kanadskem Lake Louise je nastopila zgolj ena naša predstavnica, a ta zares z odliko: Ilka Štuhec je namreč prvič v karieri opravila z vso konkurenco in zmagala, pred tem ni bila še nikdar niti na stopničkah. Njen najboljši dosežek doslej v svetovnem pokalu je bilo superveleslalomsko četrto mesto pred tremi leti v Beaver Creeku, smukaški pa peto mesto marca lani v Garmisch-Partenkirchnu.

Najprej se je zdelo, da se bo do zmage danes dokopala Lara Gut, a je prvo presenečenje zrežirala Švedinja Kajsa Kling, ki prav tako v žepu še nima zmage v svetovnem pokalu. Švicarko je pustila za seboj za 38 stotink, čas je bil takšen, da je redko kdo verjel, da bi ga katera od tekmic še lahko sklatila, sploh ker je bila večina na papirju najboljših že v cilju. Toda za še večjo, prvovrstno senzacijo je poskrbela 24-letna Italijanka Sofia Goggia, ki je bila prehitra za vse, Klingovo je odpravila za devet stotink.

To je bila tudi odlična popotnica za 26-letno članico mariborskega Branika Ilko Štuhec, ki je dobro pripravljenost dokazala že s sedmima mestoma na dveh od treh treningov, danes pa se je po progi, ki je še dovoljevala odlične dosežke, vrgla odločno in brezkompromisno, bila že pri drugem vmesnem času zelo udobnih 63 stotink spredaj, nato je prednost resda nekoliko kopnela, a do cilja je je zadržala 22 stotink in neizmerno veselje se je lahko začelo. Če se po jutru dan pozna, je pred visokoraslo Mariborčanko, ki zmage že na uvodu res ni pričakovala, vrhunska sezona ...

Foto: Jonathan Hayward/AP.


Ilka Štuhec: Odpeljala sem skorajda popolno

»Prvi trening je bil odličen, drugi zelo slab, a sem se poskusila iz njega nekaj naučit. Razmere so bile podobne današnjim, ni se dobro videlo in sem se preprosto zgolj odpeljala. Vesela sem, da sem se znala tako hitro sestavit. Sem pa že včeraj na zadnjem treningu potrdila, da znam, in sem si lahko na današnjem štartu rekla: Uživaj in bo, kar bo! Malo so za to zmago zaslužni tudi fantje, s katerimi sem trenirala poleti. Gradila sem na samozavesti, tudi kondicijsko sem pripravljena bolje kot kadar koli. Danes sem odpeljala skoraj popolno, jutri pa se bom skušala karseda normalno pripravit na drugo tekmo, verjamem pa, da bom nekoliko težje zaspala, saj bo vse skupaj prišlo za menoj,« je vtise strnila navdušena zmagovalka.

73. zmaga za slovensko alpsko smučanje

Ilka Štuhec se je vpisala na seznam slovenskih zmagovalcev na preizkušnjah svetovnega pokala, saj je dosegla že 73. zmago slovenskega alpskega smučanja na preizkušnjah te ravni, jubilejno 50. žensko. V Lake Louise je povsem na vrhu zmagovalnega odra nasledila Tino Maze, ki si je konkurenco pokorila predlani, medtem ko je bila lani v obeh smukih najprepričljivejša ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, ki je na tem kanadskem prizorišču nanizala že rekordnih osemnajst zmag, letos pa je ni zraven. Ilka, ki je na svoj izjemen talent in predvsem širino opozorila že pred slabim desetletjem z naslovoma slalomske in smukaške (!) mladinske svetovne prvakinje, bo imela novo priložnost za odmeven dosežek že jutri, ko bo ob 20.30 po slovenskem času na sporedu drugi smuk, v nedeljo pa še superveleslalom.

Od zadnje slovenske zmage v svetovnem pokalu sta sicer minili skoraj dve leti, za prejšnjo je seveda poskrbela Mazejeva, ki je bila najuspešnejša 12. decembra leta 2014 na veleslalomu v Åreju, nato pa je lani v Vailu in Beaver Creeku poskrbela še za dve na svetovnem prvenstvu. Še zanimivost: Štuhčeva se je do krstne zmage dokopala po menjavi opreme, z Rossignola je namreč presedlala k Tininemu Stöckliju, kar je Mazejeva po današnjem smuku pospremila s čivkom: »Stöckliji letijo. Odlično delo!« Na družbenih omrežjih so Ilki že čestitali tudi reprezentančna kolegica Maruša Ferk, rokometni reprezentant Jure Dolenec, nogometaš Olimpije Etien Velikonja, skakalni as Jernej Damjan in, kajpada, slovenski predsednik.

IZIDI ŽENSKEGA SMUKA

1. Ilka Štuhec (Slo) 1:45,48
2. Sofia Goggia (Ita) 0,22
3. Kajsa Kling (Šve) 0,31
4. Lara Gut (Švi) 0,69
5. Viktoria Rebensburg (Nem) 0,97
6. Stacey Cook (ZDA) 1,06
7. Stephanie Venier (Avs) 1,38
7. Johanna Schnarf (Ita) 1,38
9. Laurenne Ross (ZDA) 1,54
10. Edit Miklos (Mad) 1,59