SP, Falun: Northug z zlatom zaključil prvenstvo

Norvežan Petter Northug je dobil zadnjo preizkušnjo na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v švedskem Falunu.

Objavljeno
01. marec 2015 17.21
NORDIC-SKIING/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si
Falun - Svetovno prvenstvo v Falunu je zaključeno, zadnji komplet kolajn pa so podelili smučarskim tekačem, ki so se pomerili v tekaški preizkušnji v klasičnem koraku na 50 km. Najdaljšo moško preizkušnjo je z 1,7 sekunde prednosti dobil Norvežan Petter Northug (2:26:02,1) pred Čehom Lukašom Bauerjem. Tretji je bil branilec naslova iz leta 2013, domačin Johan Olsson, ki je zaostal dve sekundi.

Po več kot dveh urah teka se je za zmago poleg zmagovalne trojice boril še Rus Maksim Vilegžanin, ki pa mu je do brona na koncu zmanjkalo le osem desetink.

Northug je z današnjo zmago zbral kar štiri kolajne na tem prvenstvu, pred tem je bil najhitrejši še v šprintu, ekipnem šprintu in štafeti. S tem je postal tudi najuspešnejši športnik na tem svetovnem prvenstvu. Z njim sta po številu kolajn izenačena nemški kombinatorec Johannes Rydzek, ki pa ima le dve zlati, štiri pa ima tudi Northugov rojak Rune Velta, prav tako dve zlati. Skupno je za Northuga to že 13. zlato v karieri na svetovnih prvenstvih. S tem se je v zgodovino vpisal kot najboljši udeleženec teh tekmovanj nasploh.

»Počutim se sijajno. Ta preizkušnja na 50 km je morda najpomembnejša, najbolj prestižna. Super je, da mi je uspelo. Veliko dela sem vložil v vse skupaj, imel sem občutek, da sem za Falun dobro pripravljen. A težko je zdaj takoj po koncu izraziti vse občutke,« je po svojem četrtem zmagoslavju na Švedskem povedal Norvežan. Vse skupaj mu je zagotovo malce olajšalo misli na probleme v zasebnem življenju, saj mora zaradi povzročitve prometne nesreče v vinjenem stanju na prestajanje 50-dnevne zaporne kazni. To bi moral prestajati že med prvenstvom, a mu je skozi prste malce pogledalo norveško pravosodje, ki je Northugu odobrilo prestajanje kazni v hišnem priporu.

Njegova domovina je tudi po njegovi zaslugi daleč najuspešnejša država na tem prvenstvu, saj je zbrala kar 20 odličij, od tega 11 zlatih. Druga na tej lestvici je Nemčija, ki je zbrala pet zlatih. Slovenija iz Faluna odhaja brez osvojenih kolajn.

Izidi, 50 km klasično moški:

1. Petter Northug (Nor) 2:26:02,1

2. Lukaš Bauer (Češ) + 1,7

3. Johan Olsson (Šve) 2,0

4. Maksimi Vilegžanin (Rus) 2,8

5. Alex Harvey (Kan) 6,

6. Dario Cologna (Švi) 9,5

7. Aleksej Poltoranin (Kaz) 10,1

8. Didrik Toenseth (Nor) 10,1

9. Daniel Richardsson (Šve) 14,6

10. Aleksandr Besmertnih (Rus) 17,5

...