Štiri leta trdega dela za minuto ali dve na OI

Ilka Štuhec pogleduje tudi proti Pjongčangu, a se zaveda, da pretekli rezultati niso zagotovilo za uspeh.

Objavljeno
12. oktober 2017 23.36
Novinarska konferenca Ilke Štuhec 22.avgusta 2017 [Ilka Štuhec,šport,smučanje]
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Ilka Štuhec je pod izvrstno sezono 2016/17 hitro potegnila črto, že nekaj mesecev so v ospredju le priprave, najprej na svetovni pokal, nato še na Pjongčang. Po dobrih pripravah v Čilu optimistično pričakuje novo sezono, ki se bo zanjo (najbrž) začela po Söldnu.

Pred prejšnjo sezono nihče ni vedel, kako dobri ste lahko, pred naslednjo so pričakovanja vendarle višja?

Drugače je predvsem to, da me ob treningih čaka še en kup drugih obveznosti, za katere se nam pred lansko sezono ni niti sanjalo, da pridejo v takšnih razsežnostih. Tako kot vse ostalo tudi to spada zraven, to sem vzela v zakup in poizkušala čim bolj pametno prilagoditi treninge, da se mi priprave niso preveč porušile. Zdaj je že čas, da se vse sponzorske obveznosti počasi končajo, ker je sezona že skorajda pred vrati, zato se moram osredotočiti le na smučanje.

Letošnje priprave so bile dolge, je bilo po uspešni in naporni zimi težko spet stopiti na smuči?

Na pripravah nam je malo nagajalo vreme, dvakrat je res močno snežilo, zato je bil sneg bolj mehak in smo morali prilagajati treninge, a sem vseeno zadovoljna s tem, kar smo opravili. Zdaj sledijo le še »finese«, potem bo to to pred sezono. Nihče še ni »pogruntal«, kako bi nekdo drug lahko treniral namesto njega, vsi to počnemo zato, ker nam je šport všeč in ga imamo radi. Nikoli mi ni bilo težko oditi na trening, enako je kot s tekmami, tudi motivacije pa mi ne manjka. Če sem lani na prizorišču zmagala, še ne pomeni, da bom v ospredju tudi letos, in to me žene naprej.

Drugo mesto v svetovnem pokalu je bilo veliko presenečenje, ste zaradi tega letos bolj pogledovali tudi proti tehničnim disciplinam?

Treningu tehničnih disciplin smo posvetili približno enako časa kot lani, poizkušali smo jih trenirati čim več, kolikor je pač ostalo časa ob hitrih disciplinah. Preden smo se posvetili smuku, smo veliko delali na tehniki smučanja. Točke bodo res potrebne, a so prioritete znane.

Olimpijske igre so vrhunec sezone za vsakega športnika, ste zaradi nastopa v Pjongčangu drugače tempirali formo?

Formo narekuje ekipa, načrte prepuščam trenerjem. Priprave niso bile kaj dosti drugačne kot lani ob enakem času, vedeli smo, da je potrebno nekaj stvari še izboljšati, zato nismo ničesar prepustili naključju. Do začetka sezone hitrih disciplin je časa še dovolj, tudi od decembra do OI bo ritem svetovnega pokala zelo hud, tako da bo že prej potrebno smučati dobro. Svetovni pokal bomo oddelali po receptu »korak za korakom, tekma za tekmo«. Na OI bo potrebno štiri leta trdega dela prenesti v tisto minuto ali dve, potem pa bo, kar bo.

Kako se tekmovalec psihično pripravi za velike tekme, kjer popravnega izpita ni?

Velike tekme so drugačne kot ostale preizkušnje v svetovnem pokalu, a ko si na štartu, je še vedno edini cilj, da čimprej prismučaš do ciljne črte. Po eni strani so celo lažje, ker se lahko popolnoma osredotočiš le na dober rezultat. Olimpijske igre so vsekakor nekaj posebnega, cilj pa je vedno isti in bolj kot razmišljaš, slabše je. Najprej je treba priti do Pjongčanga, nato pa upam, da bodo celotne igre čim manj stresne in da bom lahko smučala tako dobro, kot znam.

V minuli sezoni ste dobili potrditev, da spadate med najboljše smučarke svetovnega pokala. So zmage prinesle dodatno samozavest v vaš tabor?

Po dobrih rezultatih nisem nič bolj sproščena, ker so to rezultati iz prejšnje zime, v novi pa bom imela na štartu spet čas 0:00 in na novo bo treba pokazati, kako dobro smo delali. Nobenih privilegijev ne bom imela. Vem, da se da doseči še več in smučati mnogo bolje. Lepo je sicer obuditi spomin na zmage in dobre nastope, vse občutke in veselje minule sezone, a je nova že praktično pred vrati, zato ne bi bilo pošteno, če bi obstala le pri tem.

Se je pri opremi pred novo sezono kaj spremenilo?

Glede opreme ni nobenih nejasnosti, drugačna struktura novih smučarskih čevljev mi sicer še dela nekaj težav, ampak ni nobene panike, ker mislim, da je tudi lanski model še dovolj dober, če se na novega ne bom privadila. V Čilu sem imela več časa, da sem preizkusila smuči, lani smo bolj iskali tisto idealno opremo, ki mi bo ustrezala, letos pa smo se lahko malo bolj »igrali«, zato sem preizkusila še moške smuči in občutke na njih.

Za konec še vaš pogled na morebitni nastop Lindsey Vonn v moški konkurenci.

Mislim, da njene izjave nimajo neke trdne podlage, moški smučajo drugače, hitreje, me pa imamo svoje točkovanje in tekme. Ne vem, če je bila v zadnjih sezonah tako prepričljiva, da bi morala izzive iskati nekje drugje.