Teji Gregorin izničili vse izide z OI v Vancouvru leta 2010

Mednarodni olimpijski komite kaznoval Tejo Gregorin, sledi tudi kazen IBU. Jakova Faka povabili na Schalke.

Objavljeno
20. december 2017 10.00
Posodobljeno
20. december 2017 10.00

Najprej Schalke, nato Pokljuka

Do prvega januarskega tedna sezona svetovnega pokala v biatlonu ne ponuja tekem. A tekmovalcem nikakor ne bo dolgčas. Najboljše so povabili na tradicionalni spektakel v Schalkejevi nogometni areni, 28. t. m. V Nemčiji bo Jakov Fak nastopil v mešani dvojici z ukrajinsko reprezentantko Julio Džimo. Dva dni pozneje bo na Pokljuki tekma za DP.

Ljubljana – Na srečanju biatloncev in njihovega vodstva z novinarji je v taboru športnikov po zaslugi izjemnega štarta v sezono prevladovala dobra volja. Bolj boleča je bila predigra – Teji Gregorin je MOK zaradi dopinške zlorabe na OI 2010 prečrtal vse uvrstitve, kazen Mednarodne biatlonske zveze (IBU) pa najbrž še sledi …

V dopoldanskem času, eno uro pred napovedano novinarsko konferenco ob spodbudnem uvodu biatloncev v sezono, zlasti Jakova Faka, so iz IBU poslali sporočilo o odločitvi MOK glede Teje Gregorin. Toda to je bilo skopo, saj je potrdilo le pričakovani razplet okrog njene usode na OI 2010. Ker so ji dokazali uporabo nedovoljenih poživil, so vse njene dosežke, vključno z 8. mestom slovenske ženske štafete, razveljavili. Seveda bi našo vodilno biatlonko zadnjega desetletja še bolj potrlo, če bi se zapletlo s kolajno štiri leta pozneje v Sočiju. V Kanadi je namreč ni bilo na stopničkah, najvišje je bila 5. v skupinskem štartu. Kako bodo obravnavali njene nastope v letih po OI 2010 ter kaj se dogaja s trenutnim suspenzom, ostaja neznano.

MOK se je neposredno lotil le njene vancouvrske udeležbe, kot je dejal Marko Dolenc, predsednik zbora za biatlon pri SZS, pa je odslej odločitev v rokah mednarodne zveze. Ta bo namreč povabila biatlonko na zagovor, kdaj (in če sploh) se ga bo udeležila, še ni znano. Razširile so se govorice o dveh letih kazni, v tančico skrivnosti je zavit tudi morebitni odvzem srebrne kolajne slovenski mešani štafeti na SP 2012. Ostaja na dlani, da dokler je Gregorinova suspendirana, ne more sodelovati v karavani svetovnega pokala.

Tudi včeraj je bilo vidno, da se v primeru dopinga prve slovenske biatlonke s kolajnama na SP in OI vodilne pri reprezentanci lotevata slaba volja in zaskrbljenost, razvedrijo pa se ob spominu na uvodni mesec olimpijske sezone. V decembrskem delu je namreč Fak kar trikrat stal na odru za najboljše – enkrat v Östersundu ter dvakrat v Hochfilznu. Četudi nazadnje v Franciji podviga ni ponovil, sproščeno pričakuje nadaljevanje zime.

»Seveda še ni vse brezhibno. Za začetek sem se odločil za previdnejše streljanje, sledili so vzponi in padci, a svetli trenutki mi vlivajo optimizem. Sezona pa bo še dolga,« je povedal Fak. Si je pa kar oddahnil, ko se je že na uvodni postaji sezone na Švedskem po daljši odsotnosti približal najboljšim: »Nisem si mislil, da bom kdaj doživel strah pred tekmo, a v Östersundu se mi je zgodilo prav to.« Toda nato si je oddahnil, ko je bil na strelišču natančen kot za stavo, v smučini pa iz tekme v tekmo hitrejši.

Med slovenskimi reprezentanti mu je po pričakovanju najbližje Klemen Bauer, a pretirana nihanja, zlasti pri streljanju, so mu pogosto odnesla vidnejšo bero točk. Upa, da bo drugače januarja. Takrat bo po tekmovalnem oddihu napočil čas za nadaljevanje pisane olimpijske zime.