Tina je dobro vedela, kako se osvajajo kolajne

Smučarsko SP: Ilka Štuhec je v krogu favoritinj za tri kolajne, a nima izkušenj kot glavne tekmice na čelu z Laro Gut.

Objavljeno
06. februar 2017 23.53
Slovenia’s Ilka Stuhec competes during an alpine ski, women's World Cup super-G, in Garmisch-Panterkirchen, Germany, Sunday, Jan. 22, 2017. (AP Photo/Marco Trovati)
Vito Divac
Vito Divac
St. Moritz – Ko je Tina Maze pred dvema letoma v Beaver Creeku osvojila zlati kolajni v smuku in superkombinaciji, srebrno pa v superveleslalomu, si nihče ni drznil pomisliti, da bo že čez dve leti Slovenija imela tako močnega aduta za kolajno, kot je Ilka Štuhec.

Šestindvajsetletna Štajerka je vodilna smukačica sveta, v superveleslalomu pa tretja. Vse, kar je v minulih letih zamudila, je letos že v prvem delu nadoknadila. Tinina popotnica za SP so bile tri zmage – v slalomu (Levi), smuku (Lake Louise) in veleslalomu (Åre) ter po dve drugi (slaloma v Flachauu in Åreju) in tretji mesti (superveleslaloma v Lake Louise in Val d'Iseru). Ilka ima pet zmag. Tri v smuku (dve v Lake Louise in Val d'Iseru), superveleslalomu (Cortina d'Ampezzo) in alpski kombinaciji (Val d'Isere) ter eno tretje mesto v smuku v Cortini.

Popotnica Štuhčeve za največjo tekmo sezone je po številu zmag »močnejša«. A le na prvi pogled. Razlika med Mazejevo 2015 in Štuhčevo 2017 je vendarle precejšnja. Še vedno aktualna svetovna in olimpijska prvakinja v smuku je v Beaver Creeku zelo dobro vedela, kako se osvajajo kolajne, saj jih je imela v žepu že deset. Ilka nima še nobene. Nastopila je sicer na treh prvenstvih, a višje kot na 6. mesto v superveleslalomu leta 2013 v Schladmingu (takrat je Mazejeva osvojila naslov) se ni povzpela.

Pritiski na tekmah, kjer ni popravkov kot v svetovnem pokalu, so bistveno drugačni, tekmovalni ritem pa krut. Presenečenja so seveda vedno, a izkušnje največkrat štejejo. Prav zanimivo bo videti, kako se bo na vlogo favoritinje odzvala Mariborčanka, ki je bila minuli teden na enem izmed dolomitskih prelazov v okolici Merana na treningu in regeneraciji. Štuhčeva verjame oziroma upa, da na tekmah za kolajne v St. Moritzu zanjo ne bo nič drugače, kot je bilo na tekmah svetovnega pokala. Želi si umirjeno in sproščeno smučanje.

»Povsem se bom osredotočila na svoje nastope. Izkušnje kažejo, da sem imela največ težav, ko sem preveč razmišljala o pričakovanjih. Jasno je, da sem po vseh zmagah v krogu favoritinj, vendar pa se s tem ne bom obremenjevala. Tekmovalno sem na ničli, se pravi, da je SP povsem drugo tekmovanje,« je včeraj po odpadlem treningu smuka prva slovenska smučarka poskušala odmisliti vse negativne silnice, ki vplivajo na razpoloženje pred tekmo.

Proga v St. Moritzu je, kot je po ogledu dejala Štuhčeva, valovita z nekaj prelomnicami. Načeloma bi ji kot odlični drsalki na smučeh morala ustrezati. Pomembno je tudi, da ima odlične smuči, v Stöckliju pa dobro spremljevalno ekipo, ki ve, kako se streže snegu, kakršen je v St. Moritzu.

Kako se kolajne osvajajo na največjih tekmovanjih v hitrih disciplinah, dobro vedo Lindsey Vonn (ima jih šest), Ana Veith (5), Lara Gut (3), Viktoria Rebensburg (2), Tessa Worley (2) in Federica Brignone (1). Prva favoritinja za zmago v superveleslalomu je Lara Gut. Letos je zmagala na treh superveleslalomih, na zadnjem pa odstopila, potem ko je imela najboljši vmesni čas. V močni italijanski ekipi je najboljša Sofia Goggia, ki je letos že devetkrat stala na zmagovalnem odru, a slasti zmage ni okusila. Tekmovalke njenega kova so najbolj nevarne za zmago. Uganka je svetovna prvakinja Veithova, ki se je po poškodbi kolena v Cortini vrnila na zmagovalni oder. Avstrijka meni, da bi bila njena kolajna čudež ...

V superveleslalomu pa ne bo nastopila Mikaela Shiffrin, čeprav je bila v Cortini četrta. Američanka se bo osredotočila na slalom in veleslalom, odločitev pa je pojasnila z dejstvom, da ni sposobna osvojiti kolajne. »V Cortini so bile idealne razmere, v St. Moritzu pa je preveč motečih dejavnikov, ki jih v hitrih disciplinah nisem vajena,« je povedala Shiffrinova, ki bo do nadaljnjega vadila v Alta Badii.

Superveleslalom bo danes ob 12. uri, ob Štuhčevi (štartala bo deveta) pa bo od Slovenk nastopila le še Maruša Ferk (35. med 46 tekmovalkami).