Tina W. je bila v finalu za zmago boljša od Ilke

Bitko za superveleslalomski globus je Štuhčeva izgubila na uvodnih treh tekmah v Lake Louise, Val d'Iseru in Ga-Pa.

Objavljeno
16. marec 2017 23.37
Vito Divac
Vito Divac
Aspen – Navkljub drugemu mestu Ilki Štuhec, sicer najboljši smukačici sveta, v superveleslalomu ni uspelo ubraniti prednost 15 točk pred Tino Weirather. Reprezentantka Liechensteina je proti vsem pričakovanjem pokazala najboljšo predstavo v sezoni na zadnji tekmi in si z zmago zagotovila mali globus. Štuhčevo je prehitela za pet točk (335:330).

Mariborčanka v superveleslalomu ni izbrala prve številke kot v smuku, ampak sedmico, ker je imela na voljo le ogled, ne pa treninga. »Tako kot vedno sem pogledala nastop prve tekmovalke (Avstrijke Stephanie Venier – op. p.), da sem videla, kakšna je proga v tekmovalnem ritmu. Potem pa sem se osredotočila na svoj štart: da se 'vržem navzdol' po bregu in pokažem najboljše, kar znam,« je povedala o superveleslalomskem nastopu, ki sicer ni bil tako popoln kot smukaški. Weiratherjeve, ki je nastopila pred njo in bila hitrejša v tehnično zahtevnejšem delu, v cilju ni prehitela. Zaostala je za 35 stotink sekunde.

Glede na smučanje obeh tekmic je bilo malo verjetno, da bi preostalih dvanajst smučark zasukalo potek tekme. Sofia Goggia in Lindsey Vonn, ki bi lahko to storili (bili sta hitrejši od Štuhčeve, a počasnejši od Weireatherjeve), sta odstopili, Federica Brignone pa je zaostala za stotinko. Najboljša slovenska smučarka zaradi izgubljenega globusa ni bila razočarana. »Tudi drugo mesto ni slabo. Še več, znova sem na stopničkah. To je vedno lepo. Prav ničesar si ne očitam. Tistih pet točk pa nisem izgubila v Aspnu, ampak med vso sezono,« je komentirala dramatičen razplet. Rdečo majico je oblekla po predolimpijski tekmi v Jeongseonu, potem ko je zmagovalka uvodnih treh superveleslalomov Lara Gut odstopila v Cortini, na naslednjih treh tekmah pa ni nastopila zaradi poškodbe na svetovnem prvenstvu. Weiratherjeva je bila v tem delu sezone precej slabša kot na začetku sezone.

Ilka Štuhec je bitko za superveleslaloomski globus izgubila na uvodnih treh tekmah v Lake Louise, Val d'Iseru in še zlasti v Garmisch-Partenkirchnu (bila je 22.), kjer je zbrala 90 točk, Weiratherjeva pa 220. V zadnjih treh nastopih je zbrala 240 točk, kar pa je bilo premalo za končni uspeh.

Tina Weirather je bila seveda navdušena nad zmago in še bolj nad lovoriko, saj je z njo zaokrožila družinsko zgodbo o kristalnih globusih. Njena mama Hanni Wenzel jih je osvojila kar sedem – dva velika (1978 in 1980), slalomski, veleslalomski in dva v kombinaciji –, oče Harti smukaški, stric Andreas Wenzel pa veliki (1980) ter dva mala v kombinaciji.

»Slovenci ne smete biti preveč pogoltni na lovorike. Ilka ima že dve,« je bolj za šalo kot zares dejala reporterju slovenskega radia Igorju Tomincu in dodala, da je zmagati na zadnji tekmi in osvojiti globus res posebno doživetje. Globus ji namreč pomeni veliko več kot kolajna na svetovnem prvenstvu, ker gre za lovoriko, za katero se boriš vso sezono. Enako je razmišljala tudi Štuhčeva. »Smukaški globus je zame večji uspeh kot zmaga na svetovnem prvenstvu, čeprav gre za tekmo posebnih pritiskov, ki je vsaki dve leti,« je povedala o pomenu letošnjih lovorik Štuhčeva, ki je sezono končala s sedmimi zmagami in trinajstimi zmagovalnimi stopničkami.

V seštevku za veliki globus si je Štuhčeva zagotovila drugo mesto. Za Mikaelo Shiffrin zaostaja za 198 točk in ima torej teoretične možnosti celo za skupno zmago. V zadnjih dveh nastopih – veleslalomu in slalomu – bi morala zmagati, Američanka pa ostati brez točk. Možnosti za takšen razplet so glede na slalomsko in veleslalomsko smučanje Štuhčeve v tej sezoni seveda zanemarljive. Prva dama hitrih disciplin naj bi nastopila v sobotnem veleslalomu, o slalomu pa se bo odločila po pogovoru z ekipo.