Tudi s svežino in občutkom se da

Deskanje na snegu: Rok Marguč in druščina na dveh tekmah svetovnega pokala v Banskem.

Objavljeno
02. februar 2017 21.11
Rok Marguč, tekma za svetovni pokal v deskanju na snegu, 28.1.2017, Rogla [rok marguč, snowboard]
Špela Robnik
Špela Robnik
Rogla – Skupni zmagovalec tekem svetovnega pokala v paralelnih disciplinah Radoslav Jankov je s svojimi uspehi pripeljal karavano tudi v svojo domovino. Bolgarsko prizorišče Bansko prvič gosti deskarske tekme najvišje ravni, po nekaj letih bo alpince združilo s krosisti. Danes in v nedeljo bo v paralelnem veleslalomu nastopila peterica Slovencev.

Sodeč po zadnji tekmi na Rogli in velikem uspehu Žana Koširja, bi bila lahko slovenska pričakovanja znova zelo visoka, toda Tržičan je ostal zvest svoji napovedi in v tem tednu raje počival po prvi tekmi po skoraj dveh letih. Načrtov za nadaljevanje še ni razkril, a vsekakor je velik cilj nastop na marčevskem SP, pri tem pa še čaka tudi, ali mu bo zveza prišla naproti z boljšo podporo, ki bi jo s svojo ekipo potreboval za nadaljevanje.  

Nad njegovim tretjim mestom so bili sicer navdušeni tudi tekmeci, za katere je sicer pričakoval, da jih bo težje premagovati. »V teh dveh letih sem poslušal, kako se je dvignila raven v deskanju in da bom še težko kaj dosegel. Dejstvo je, da so bili ostali veliko bližje, kot dve leti nazaj,« je dejal o konkurenci, v katero se je sicer s 17. mestom presenetljivo še zadnjič premešal tudi Rok Flander, poudaril pa tudi, da je tekma na Rogli pač specifična. »Fantje delajo, na tej progi pa sta dva posebna dela, na katerih potrebuješ veliko občutka. Kot kaže, ne odloča moč, ujeti moraš pravi val. Flander ima veliko tega občutka, on je bil tip tekmovalca, ki je na tem zmagoval,« je razmišljal Košir.

Podobno mu je pritrdil zdaj že športni upokojenec iz Dragočajne, ki je sicer le za deset stotink sekunde zgrešil izločilne boje, na katere nikakor ni resno računal. Kot je povedal, pred tekmo sploh ni treniral med količki, zato je bil zelo presenečen, da sta mu uspela dva tako dobra nastopa (»Odlično sem se počutil. Na trenutke sem postal nekoliko nervozen, a sem se hitro opomnil, da mi ni treba ničesar več dokazovati.«), toda zatrdil je, da ne zaradi slabe konkurence. »Vrhunski šport je težak, zanj delaš 365 dni na leto, zjutraj se zbudiš in razmišljaš le o tem, kako boš najboljši. Če ne paziš in si ne privoščiš oddiha, lahko padeš v rutino, v kateri je težko razviti prave občutke in biti dober, kot je recimo Žan. Lažje je tekmovati na svežino,« je dejal, ko se je v ciljnem prostoru po drugem kvalifikacijskem nastopu že povsem sprostil, zaključek tekme pa nato pospremil v družbi hčerke Jade in žene Gabriele

Veliko bolj napet je bil po izpadu v osmini finala Rok Marguč, ki bo danes skupaj s Timom Mastnakom, Juretom Hafnerjem, Glorio Kotnik in Ivo Polanec že nastopil na prvi od dveh veleslalomov v Banskem. Čeprav je na domači tekmi še peto leto zapored končal v deseterici, ni bil zadovoljen. Že vso sezono ga muči dejstvo, da na tekmi ne deska tako kot na treningu. »Forma je dobra, na treningih mi gre odlično. Če bi tako nastopil tudi na tekmi, bi lahko bil na stopničkah. Upam, da bo zdaj lažje. Rogla je vseeno tudi stresna tekma,« je dejal in priznal, da je tokrat prvič podlegel pritisku domače tekme, četudi ni vedel točno zakaj. Obenem je razgrnil upanje, da se, tako kot lani, rezultatska krivulja za drugi del sezone obrne. Kot je sporočil iz Bolgarije, so »Rado« in njegovi rojaki odlični gostitelji. V prejšnjih dneh so lahko trenirali tudi na tekmovalni progi, za katero upa, da bo postavitev nekoliko bolj zaprta, sicer bo »preveč letelo«.