V kraju zastrupitve po nadaljevanje niza

Biatlon: Po treh zaporednih uvrstitvah na stopničke na posamičnih tekmah Jakov Fak odločno tudi v današnji šprint.

Objavljeno
15. december 2017 10.00
Posodobljeno
15. december 2017 10.00

Annecy – Pogosto je bil tretji decembrski teden za slovenske biatlonce posebej podčrtan. Takrat je namreč napočil čas za pokljuško prireditev, ki pa je v tej sezoni ni v koledarju svetovnega pokala. A vseeno bo naš vodilni reprezentant Jakov Fak tudi v Franciji pod posebnim drobnogledom. Imenitno je namreč štartal v olimpijsko zimo.

Na prvih dveh prizoriščih na Švedskem in v Avstriji je nanizal tri zaporedne uvrstitve na zmagovalne stopničke, po dveh tretjinah decembrskega dela je tudi na visokem 3. mestu v skupnem seštevku sezone. Pred njim pa je preizkušnja v kraju, ki si ga ni ohranil v prav lepem spominu: v Gran Bernardu, biatlonskem prizorišče pri Annecyju, kraju ob vznožju francoskega gorovja in znamenitih smučišč, se je nazadnje zastrupil.

»Takrat smo bivali v nekem hotelu, ki še niti ni dobro deloval. Nekaj je bilo narobe, posledice zastrupitve so bile prav zoprne,« se je Fak spomnil na tisto olimpijsko sezono 2013/14, verjame pa, da takšnih težav zdaj ne bo. V slovenskem taboru niso tokrat ničesar prepuščali naključju, zato so si podobno kot nazadnje v Hochfilznu najeli apartmaje in pripeljali s seboj kuharja. »Prav podobno kot v Avstriji smo tudi zdaj oddaljeni 10 minut vožnje od prizorišča, zaenkrat je vse v najlepšem redu. Za Jakova in druge udeležence petkovega moškega šprinta pa je vsekakor pomembno, da bodo razmere po napovedih boljše kot na mehki četrtkovi progi. Biatlonke so imele ob tem francoskem uvodu dejansko zelo težko nalogo,« je obrazložil Tomaš Kos, glavni trener reprezentance.

Sicer pa gre po včerajšnjem uvodu pričakovati še tri zanimive dneve, saj proga ne sodi med tiste klasične. Poznavalci jo ocenjujejo kot tehnično zahtevnejšo od običajnih, glede na odlično uvodno formo pa se udarni slovenski adut glede podrobnosti proge pretirano ne obremenjuje. »Annecyja se bom pač vedno spominjal po zastrupitvi, proga pa je res malce nenavadna, a zdaj je zame najbolj pomembno ostati zdrav in na visoki ravni pripravljenosti,« pravi Fak pred današnjo šprintersko preizkušnjo (ob 14.15) in nato pisanim koncem tedna, ko bo v soboto zasledovanje, sledil mu bo nedeljski skupinski štart, prvi v tej sezoni. Spored je zares mikaven, vrnitvi biatlonske karavane v Francijo pa naj bi vidneje kot v preteklosti pečat prispevali tudi gledalci. »Prav veseli me, da so vstopnice razprodane. Lepo bo namreč tokrat nastopiti pred domačimi navijači,« je dejal prvi as biatlonskega športa Martin Fourcade. Fak se mu je nazadnje tako kot zdaj približal v sezoni 2014/15. Sledili sta dve mučni zimi, zdaj ima slovenska moška vrsta, v kateri so še Klemen Bauer, Miha Dovžan in Mitja Drinovec, spet izjemnega tekmovalca. Bo to potrdil tudi v Franciji?

Erženova do rezultata kariere

Pester program v Annecyju se je začel z ženskim šprintom, ki je minil v rahlem dežju in popolnem brezvetrju, kar se je najbolj poznalo pri rezultatih na strelišču. Še drugič letos je bila najhitrejša Slovakinja Anastazija Kuzmina, na stopničkah sta bili še Laura Dahlmeier in Vita Semerenko. Vseh deset strelov je zadela tudi Anja Eržen in z 31. mestom prišla do najboljše uvrstitve v karieri: »Zelo sem vesela, da mi je končno uspel brezhiben strelski nastop, na katerega sem dolgo čakala. Želela sem si trideseterice, a bo tudi ta že prišla, saj vem, da zmorem še več. Predvsem v tekaškem delu imam rezerve.« Urška Poje je končala na 73. mestu.