Vajena udarcev se bo vrnila močnejša

Ilka Štuhec si je tik pred začetkom olimpijske zime strgala sprednje križne kolenske vezi. Čaka jo šesta operacija, sezona končana.

Objavljeno
22. oktober 2017 23.31
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – »Jezna sem in žalostna, ampak motivirana, da se vrnem še močnejša,« je sporočila najboljša smukačica minule zime Ilka Štuhec, potem ko je iz njenega tabora včeraj prišla vest, da si je tik pred začetkom olimpijske sezone na treningu v Avstriji strgala sprednje križne vezi v levem kolenu. Čaka jo že šesta operacija, tako da je sezona za prvo damo slovenskega smučanja bržkone končana.

Štuhčeva, ki je prejšnji teden sporočila, da bo izpustila veleslalomsko uverturo v Söldnu, je te dni pilila formo v Pitztalu. Tekmicam v svetovnem pokalu se je nameravala pridružiti na severnoameriški turneji konec novembra. V minuli sezoni je tam začela svoj izjemni pohod do najboljših rezultatov kariere. Minulo zimo je začela s smukaško zmago v Lake Louise, do konca jih je zbrala še šest in se po številu najvišjih stopničk na svoji športni poti na koncu izenačila z legendarno Matejo Svet.

V letošnjem pripravljalnem obdobju je opravila kakovostne treninge, v mislih je imela nova dokazovanja v konkurenci, a načrte ji je prekrižal včerajšnji trening slaloma. Magnetna resonanca na kliniki v Imstu je po padcu pokazala, da ima Mariborčanka strgane sprednje križne vezi.

»Za zdaj kaže, da bo primorana izpustiti večji del ali vso sezono, kar vključuje tudi olimpijske igre v Južni Koreji,« so zapisali v sporočilu za javnost v taboru Štuhčeve, ki je po prvotnem načrtu nameravala v Pitztalu trenirati do četrtka, ko bo praznovala 27. rojstni dan. Štajerka naj bi na operacijsko mizo legla v sredo.

Težke poškodbe Mariborčanki niso tuje. Do zvezd, po katerih je segla v predolimpijski zimi, se je prebijala skozi ostro trnje. V preteklosti je izgubila tri sezone. »Marsikdaj se vprašam, kaj mi je tega treba – zjutraj se zbudim in mislim, da bom razpadla. Vendar požrem bolečino in grem dalje. Res se sliši srhljivo, ampak taka je cena uspeha,« je nekoč dejala. A vsaka poškodba jo je tudi okrepila, ob vsaki vrnitvi je imela občutek, da lahko pokaže še več: »Težko sem se pobirala. Vendar sem v vsaki situaciji skušala najti nekaj pozitivnega, dobrega in na tem graditi vse drugo,« je povedala v enem od letošnjih intervjujev za Delo.

Močen udarec je utrpela septembra 2008 na snežnih pripravah v Južni Ameriki. Tudi takrat si je strgala sprednje križne vezi, poleg tega si je poškodovala stranske, delno še meniskus. Leto dni pozneje je padla na treningu v Zermattu in morala na artroskopski poseg, pri katerem so ji odstranili del meniskusa. Marca 2010 je spet šla pod nož, nazadnje pa so ji koleno »očistili« tik pred olimpijskimi igrami v Sočiju leta 2014.

V minuli zimi je odmevala poškodba njene dobre prijateljice v konkurenci Lare Gut. Švicarska zvezdnica si je februarja strgala sprednjo križno vez – poškodovala si je tudi meniskus –, na smuči je prvič stopila septembra. Rekorderka pri okrevanju je Američanka Lindsey Vonn, ki ji je vrnitev na sneg uspela v pol leta. Siceršnja rehabilitacija in vrnitev k normalnemu delovanju kolena naj bi po nekaterih ocenah trajala v povprečju devet mesecev. Kako bo v primeru Štuhčeve, bo jasno po operativnem posegu, ki naj bi ji ga opravili v Švici, kjer so jo v preteklosti večkrat obravnavali.

Dobitnici smukaškega in kombinacijskega globusa so uspešno okrevanje zaželele številne tekmice, med drugim Avstrijka Anna Veith, Nemka Viktoria Rebensburg in Vonnova. »Ko sem se leta 2013 poškodovala jaz, si mi izročila darilo, v katerem je pisalo: Ne nehaj sanjati. Zdaj prav to sporočam tebi,« ji je podporo na družbenih omrežjih izrazila tudi Italijanka Sofia Goggia.

Ko je Štuhčeva pred desetletjem osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v slalomu, svojo prvo večjo lovoriko, je jasno tudi povedala, da si v prihodnosti želi olimpijsko kolajno. »Pravzaprav ne eno, temveč vse štiri oziroma pet, če bo kombinacija na sporedu. Tudi veliki globus sem si ogledala. Rada bi jih imela več, ker po enega ima že veliko smučark,« si je tedaj začrtala nadobudna najstnica, ki je velik del sanj dosanjala v prejšnji zimi. Drugi del bo vztrajno smukačico še počakal.