Ilka prva Slovenka s smukaškim globusom! 

Drugo lovoriko v sezoni je slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec potrdila z zmago na finalnem dejanju v Aspnu. 

Objavljeno
15. marec 2017 14.31
SKIING/
J. P.
J. P.

Aspen - Ilka Štuhec je nesporna smukaška kraljica te tekmovalne zime! Potem ko se je v St. Moritzu okitila z naslovom svetovne prvakinje, je danes na finalu sezone svetovnega pokala alpskih smučark v Aspnu osvojila še mali kristalni globus v tej disciplini, kar se pred njo ni posrečilo nobenemu slovenskemu smučarju ali smučarki, niti veliki Tini Maze. Za 26-letno Mariborčanko je bil to drugi globus v sezoni, že pred tem je osvojila kombinacijskega, v igri je še za superveleslalomskega, tudi v skupni razvrstitvi bo tik pod vrhom.

»Tekme sem se lotila enako kot vsake druge - dala sem vse od sebe, napadla na vso moč. Lepo je sezono zapečatiti z zmago in globusom,« se je takoj po tekmi, v kateri si je še enkrat več pokorila vso konkurenco, smejalo Ilki. Zanjo je bila to že sedma zmaga v tej zimi, četrta smukaška, in dvanajsta uvrstitev na zmagovalni oder. Danes je za potrditev lovorike potrebovala kakršno koli uvrstitev med dobitnice točk, toda ob predpostavki, da bi Italijanka Sofia Goggia, ki bi ji edina lahko še »ukradla« naslov, zmagala.

Pa ni, bila je celo več kot sekundo počasnejša od Štajerke, a je to še vedno zadostovalo za tretje mesto na tekmi, mednju se je pozneje vrinila še domača adutinja Lindsey Vonn, ki je zaostala 66 stotink. Naposled je Slovenko in Italijanko v skupni smukaški razvrstitvi ločilo 137 točk. Slovensko alpsko smučanje ima tako v vitrini osmi mali globus, šestega v ženski konkurenci - ob Štuhčevi ima tudi Tina Maze v lasti dva (veleslalomskega in superveleslalomskega v sezoni 2012/13), Špela Pretnar (slalom 1999/2000) in Mateja Svet (veleslalom 1987/88) pa po enega.

IZIDI

1. Ilka Štuhec (Slo) 1:36,95
2. Lindsey Vonn (ZDA) + 0,66
3. Sofia Goggia (Ita) 1,03
4. Tina Weirather (Lie) 1,71
5. Laurenne Ross (ZDA) 1,73
6. Nicole Schmidhofer (Avs) 1,97
7. Tamara Tippler (Avs) 2,13
8. Viktoria Rebensburg (Nem) 2,27
9. Johanna Schnarf (Ita) 2,50
10. Christine Scheyer (Avs) 2,58