Visoki domači apetiti ostali nepotešeni

Na Ljubnem slovenska smučarska skakalka Ema Klinec dvakrat peta, razočaranje za lansko zmagovalko Majo Vtič.

Objavljeno
13. februar 2017 00.57
Svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske, Ema Klinec Ljubno 12.2.2017 [ljubno,skoki,šport]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubno ob Savinji – Če se je lanska tekma svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji končala z velikim zadovoljstvom v slovenskem taboru, je bila letos slika drugačna. Naše skakalke niso izpolnile pričakovanj, še najbolj se je na koncu smejalo najmlajši in najuspešnejši v sezoni, Emi Klinec, ki je obakrat osvojila 5. mesto.

»Dragi novinarji, danes žal nismo osvojili stopničk, zato si bom jutri nadel lasuljo s kitkami in se sam spustil po skakalnici.« S temi besedami je po sobotni tekmi vstopil v novinarsko središče trener ženske izbrane vrste Stane Baloh. V šali se je skrivala velika želja po preboju med najboljše tri na domači tekmi, a cilj je ostal neuresničen. Tako kot že večkrat v sezoni so tudi tokrat ekipno Slovenke dosegle lep uspeh, ni pa bilo preboja prav na vrh ali tik pod njega in tako ostajajo edine stopničke v sezoni tiste Eme Klinec v Oberstdorfu. 

Svetovna mladinska podprvakinja je tudi na domači tekmi potrdila status najboljše Slovenke ta čas, četudi je šele prvič nastopila na Ljubnem, je to pri 18 letih ni vrglo iz tira. Breme, ki ga prinaša takšna preizkušnja, je ni pokopalo, ravno obratno, dalo ji je dodatni zagon. »Noro, kako dobra domača premiera mi je uspela. V sezoni še nikjer nisem tako dobro skakala, tudi na treningih ne. Težko bi bilo bolje, veliko dobrih skokov sem pokazala tu, škoda, da niso bili vsi na tekmi. A vem, kaj delam, na čem gradim, verjamem, da se bo to v tekmah, ki prihajajo, poznalo,« je bila nasmejana gorenjska najstnica ter si zaželela, da bi ji čim dlje ostali v nogah občutki iz včerajšnjega drugega skoka (92 m). Če bi ji uspela dva takšna ... »Da, za mesto med najboljšimi tremi sta potrebna dva, pričakovanja so šla v to smer, a pomembno je tudi zadovoljstvo s skoki. In z njimi sem zadovoljna. Za vrhunski rezultat pa je treba biti potrpežljiv in ne skrbi me, da mi ne bi uspelo slejkoprej,« je bila optimistična Klinčeva.

Za razliko od lanske junakinje Maje Vtič, ki po 10. in 11. mestu ni skrivala ogromnega razočaranja. »Rezultat je realen odraz trenutnega stanja. Takšne uvrstitve mi ne pomenijo nič, zdi se mi precej nesmiselno nastopati, če nisem pripravljena za kaj več,« je ocenila Vtičeva, navrgla, da si ne želi na naslednjo tekmo v Pjongčang, presenetila s tem, da razmišlja tudi o koncu kariere, za konec pa še dodala: »Ta sezona se razpleta tako, da sem večkrat razočarana nad določenimi puncami, ni ferpleja, zato sploh ne vem več, zakaj bi se človek trudil. Z nekaterimi dresi ni vse po pravilih, kar je zame enako dopingu, le da je tu nadzor veliko slabši.« Potem ko najprej ni želela bolj natančno o imenih, je nato pojasnila, da meri na včerajšnjo zmagovalno nemško trojko – Katarino Althaus, Carino Vogt in Svenjo Würth.

Zanimivo, da je pri tem veliko bolj diplomatska ostala Klinčeva, prav tako Baloh, ki pa ni bežal pred tem, da cilji minuli konec tedna niso bili doseženi. »S tekmovalnega vidika nismo zadovoljni, želeli smo pokazati vse, kar znamo, in vem, da sta predvsem Ema in Maja sposobni višjih uvrstitev. Po sobotni tekmi smo pričakovali stopničke, a je Ema z enim dobrim skokom pristala na 5. mestu, kar ne more zadovoljiti apetitov. Dekleta se vrtijo v krogu in ne naredijo popolnega skoka od mize do doskoka. Ko popravimo napake iz ene serije, se v drugi prikradejo nove,« je ocenil Baloh, ki včeraj še ni vedel, s kakšno zasedbo bo danes odpotoval v Južno Korejo. Zanesljivi sta Klinčeva in Urša Bogataj, bolna Špela Rogelj bo še poiskala zdravniški nasvet, Vtičevi pa je dal na voljo noč, da si ohladi glavo.