Vonnova na moškem smuku?

Ameriška smučarska zveza si prizadeva, da bi se 32-letna zvezdnica z moškimi pomerila v začetku poolimpijske sezone.

Objavljeno
28. september 2017 15.42
J. P.
J. P.

Zürich - Ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn že dlje časa ne skriva, da bi se rada v »smukaški bitki med spoloma« na tekmovalni ravni pomerila z moškimi kolegi. Doslej je bila to zgolj pobožna želja, že v poolimpijski sezoni pa bi se utegnilo to - kot poroča STA - spremeniti, saj je ameriška smučarska in deskarska zveza (USSA) napovedala vložitev uradne prošnje, naj 32-letnico uvrstijo na seznam prijavljenih za moški smuk svetovnega pokala v kanadskem Lake Louise na začetku sezone 2018/19, novembra prihodnje leto. Po napovedih predstavnikov zveze bodo prošnjo vložili prihodnji teden med zasedanjem odborov in komisij mednarodne zveze (FIS) v Zürichu.

Vonnova, ki so jo v zadnjih letih pestile številne poškodbe, je prepričana, da bi bila enakovredna moškim tekmecem, skupna smukaška preizkušnja pa bi ji dala tudi vpogled v to, kolikšen je pravzaprav razkorak med ženskim in moškim alpskim smučanje. Proga v Lake Louise, na kateri si je smukaško konkurenco pokorila že štirinajstkrat, ji je sicer pisana na kožo. Olimpijska zmagovalka in dvakratna svetovna prvakinja je že lani napovedala, da bi rada v smuku premagala še kakšnega fanta in nato potegnila črto pod bogato kariero. Od FIS pričakuje, da ji bo vsaj ponudila priložnost, glede na vse, kar je doslej dala vrhunskemu smučanju. V statistiki ima vpisanih 77 zmag (od tega rekordnih 39 smukaških) in 130 uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu, tekmovalno upokojitev pa namerava izpeljati po koncu zime 2018/19.

»Vseh podrobnosti ne poznamo, gre pa za pričakovano vprašanje, na katerem se lomijo kopja v FIS,« so pobudo komentirali odgovorni v svetovni smučarski družini, ki so pred leti Lindsey že zavrnili, češ da »en spol ni upravičen do sodelovanja na tekmah drugega spola« in da je bitka med spoloma v nasprotju s tekmovalnim pravilnikom. Zadnja leta so se pravila nekoliko omehčala, mešane ekipne oziroma štafetne preizkušnje že izvajajo v smučarskih skokih, biatlonu, pa tudi judu, plavanju ... Tudi v alpskem smučanju so vse bolj naklonjeni komercialnim mešanim ekipnim tekmam v paralelnem (vele)slalomu, čeprav se doslej še ni zgodilo, da bi se hkrati po progi pognala moški in ženska.

Nazadnje so o možnosti mešanega smuka govorili na junijski programski konferenci FIS v Portorožu, ko se je voodja ženskega dela svetovnega pokala Atle Skårdal opredelil takole: »Gre za zelo zahteven izziv, kako najti najbolj smiseln način za uresničitev takšne zamisli. Mnogi ne upoštevajo enakopravne obravnave in enakih pravic za vse. Če bi privolili in Vonnovi dovolili nastopiti skupaj z moškimi, bi bili prisiljeni tudi moškim dopustiti, da bi se na tekmah merili z ženskami. Nisem prepričan, da je to smer, ki jo želimo zasledovati. Vsak od nas si bo moral vzeti čas za premislek, pričakujem pa tudi, da bo USSA do jesenskih sestankov v Zürichu pripravila konkreten predlog, kako izpeljati takšen podvig, da bi ostal v okviru veljavnih pravil.«