Vonnova z zmago prevzela skupno vodstvo, Ilka trinajsta

Edina, ki je za ameriško smučarko na superveleslalomu v Cortini zaostala manj kot sekundo, je bila Tina Weirather.

Objavljeno
24. januar 2016 14.28
J. P.
J. P.

Cortina d'Ampezzo - Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, specialistka za hitre discipline, je danes na olimpijski progi Tofane izenačila svojo tretjo najboljšo superveleslalomsko uvrstitev na tekmah svetovnega pokala v karieri in najboljšo v sezoni, saj je bila trinajsta tudi že pred dvema tednoma v Altenmarktu. Vmesni časi resda niso nakazovali rezultata v elitni petnajsterici, a je spodaj za zmagovalko zaostala manj kot večina tekmic, tako da ji je za deseterico naposled zmanjkalo pičlih sedem stotink. Druga slovenska predstavnica Vanja Brodnik je odstopila, potem ko je pri drugem vmesnem času zaostajala natanko dve sekundi, kar je obetalo dosežek okrog 40. mesta.

Še tretje superveleslalomske zmage v sezoni se je veselila 31-letna ameriška šampionka Lindsey Vonn, ki se je tako vendarle zavihtela tudi na prvo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Pred tekmo je za danes petouvrščeno Švicarko Laro Gut še zaostajala deset točk, ki pa jih je brez težav nadoknadila, še povečala pa je že tako prepričljivo vodstvo v razvrstitvi discipline. Vonnova je odlično stopnjevala ritem, še pri drugem merjenju vmesnega časa je bila »zgolj« 29 stotink spredaj, naposled pa je najresnejšo izzivalko, Tino Weirather iz Liechtensteina, pustila za seboj za 69 stotink, vse ostale tekmice so zamudile najmanj sekundo. V neizprosnem boju za tretje mesto je bila Nemka Viktoria Rebensburg, ki je nedavno Ani Drev »speljala« veleslalomsko zmago v Flachauu, za štiri stotinke boljša od Cornelie Hütter.

Lindsey si je na tem prizorišču konkurenco pokorila že enajstič, kar je nov rekord Cortine, s katerim je prehitela slovito Avstrijko Renate Götschl. Američanka je zdaj pri 75 zmagah v svetovnem pokalu, še enajst ji jih manjka do vodilnega na večni lestvici, legendarnega Šveda Ingemarja Stenmarka. Zdaj dekleta poti vodijo v Maribor, ki bo konec prihodnjega tedna gostil tehnični preizkušnji svetovnega pokala: v soboto bo na sporedu veleslalom, v nedeljo pa še slalom za Zlato lisico.

IZIDI ŽENSKEGA SUPERVELESLALOMA V CORTINI

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1:26,55
2. Tina Weirather (Lie) + 0,69
3. Viktoria Rebensburg (Nem) 1,15
4. Cornelia Hütter (Avs) 1,19
5. Lara Gut (Švi) 1,31
6. Kajsa Kling (Šve) 1,47
7. Corinne Suter (Švi) 1,70
8. Stacey Cook (ZDA) 1,87
9. Federica Brignone (Ita) 2,03
10. Stephanie Venier (Avs) 2,18
10. Elena Curtoni (Ita) 2,18
12. Larisa Yurkiw (Kan) 2,24
13. Ilka Štuhec (Slo) 2,25
Vanja Brodnik (Slo) odstopila