Vremenska loterija tokrat brez Slovenk

Ženski del smučarske karavane se mudi v francoskem Val d'Iseru, kjer bosta na sporedu smuk in superveleslalom.

Objavljeno
15. december 2017 13.00
Posodobljeno
15. december 2017 13.00

Ljubljana – Ženski del smučarske karavane se je iz meglenega St. Moritza preselil v sneženi Val d'Isere, kjer bo konec tedna v hitrih disciplinah minil brez Slovenk. Tudi brez Maruše Ferk, ki je namesto nove loterije v slabem vremenu raje izbrala slalomski trening.

V francoskem Val d'Iseru je sneg že minuli konec tedna krojil razplet moških tekem, za ženski smuk in superveleslalom je napoved še slabša in prireditelji bodo imeli veliko dela, če bodo želeli pod streho spraviti vsaj eno od preizkušenj v hitrih disciplinah.

»Zapadlo je ogromno snega in vlečnice ne delujejo, tudi vremenska napoved za Val d'Isere je zelo slaba. Pred mano je zelo pomembno obdobje petih slalomov pred naslednjimi tekmami v hitrih disciplinah 11. januarja, ta konec tedna pa lahko izkoristim za dober trening v Avstriji in dobim dobre občutke. Slalom je še vedno disciplina, v kateri si najbolj želim napredovati in zato potrebujem trening, v prihodnjih tednih pa bo ritem tako hud, da treningov praktično ne bo,« je iz prav tako sneženega Hinterreita, kjer pa so razmere za trening vseeno dobre, sporočila Ferkova.

Z odločitvijo Maruše se strinja tudi trener Denis Šteharnik, ki v Val d'Isere ni odpeljal nobene tekmovalke. »Vse od Lienza naprej je slalomski blok zelo zgoščen. Maruša ima še nekaj težav s preklapljanjem z daljših na kratke smuči, tako da je bolje, da se dobro pripravi na te slalome, ki bodo najpomembnejši pred samimi olimpijskimi igrami.« Težave prirediteljev so se že začele, prvi trening je odpadel, spremenjen je tudi tekmovalni program. V soboto bo namesto smuka na sporedu superveleslalom (11.30), kjer bo lansko zmago branila Lara Gut, v nedeljo pa smuk ali še en superveleslalom (10.30), odvisno od snežnih razmer na progi.

Pozornost javnosti bo vnovič usmerjena v Lindsey Vonn, ki po težavah s hrbtom še ni stoodstotno pripravljena, a bo v Val d'Iseru vseeno nastopila. V domovini se na Američanko še vedno zgrinja plaz kritik zaradi kontroverznega intervjuja za CNN, kjer je odrekla podporo predsedniku Trumpu. Vonnova se spopada tudi s smrtnimi grožnjami, zato bodo njeni nastopi v Franciji pritegnili tudi pozornost ameriških medijev, ki navadno smučanju namenjajo le drobtinice.

Ferkova jezna po St. Moritzu

Letos edina slovenska tekmovalka v hitrih disciplinah se je ozrla tudi na tekme v hitrih disciplinah v Lake Louise in St. Moritzu. V Kanadi je prvič po dveh letih osvojila točke v superveleslalomu in storila korak naprej: »V Lake Louise sem se iz dneva v dan počutila bolje, napadala sem progo in na štartu nisem bila nervozna, nazaj sem dobila pravo samozavest, na tekmah pa mi enostavno ni šlo. Na ravnini sem izgubljala preveč časa, čeprav sem bila po posnetkih sodeč v dobrem, agresivnem položaju. Za superveleslalom smo zamenjali smučarsko obutev in bila sem hitrejša na tekmi, zaključek mi sicer ni uspel, ampak sem po dveh letih osvojila točke v superveleslalomu in napredek je bil viden. Vem, da bi bila lahko še višje, smučala pa sem neprimerno bolje in iz Kanade sem odšla z dobrimi občutki.«

V zelo zahtevnih vremenskih razmerah pretekli konec tedna so švicarski prireditelji izpeljali le sobotni superveleslalom, ki pa Maruši ni prinesel veselja. »St. Moritz je bil zelo zahteven, najprej smo odpeljali pol kombinacije, pa nato ostali brez tekme, v soboto je bilo na ogledu proge vreme zelo slabo, a se je nato postopoma izboljševalo, ni pa bilo za vse enako. Ob mojem nastopu vidljivost ni bila tako dobra kot pri nekaterih drugih smučarkah, za nameček je še pihalo in ni bilo lahko. Vem, da so to pač zakonitosti smučanja, ki je šport na prostem in s tem se je treba sprijazniti, sem pa bila zelo jezna.«