Vrnitev k preverjenim receptom

Slovenski biatlonci že v ponedeljek na prizorišče prve tekme.

Objavljeno
11. november 2016 03.55
Slovenska biatlonska reprezentanca,Ljubljana Slovenija 10.11.2016 [Biatlon]
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Sezona 2015/2016 je bila za slovenski biatlon slaba kot že dolgo nobena, zato so pred začetkom nove – čez dobra dva tedna v Östersundu – v našem taboru trdno odločeni, da trend rezultatov spet obrnejo navzgor. V želji po tem so se spet vrnili k preverjenemu sistemu dela, ki so ga lani spremenili, glavna aduta za novo sezono pa ostajata ista, Jakov Fak in Teja Gregorin.

Pred novim ciklom priprav so se slovenski biatlonci razdelili v dve skupini, s Tomašem Kosom so vadili Gregorinova, Anja Eržen, Jakov Fak, Klemen Bauer in Rok Tršan, z Miho Podgornikom pa Lenart Oblak, Miha Dovžan in Mitja Drinovec, ki bo v tej sezoni nastopil tudi še na mladinskem svetovnem prvenstvu. V prvi del ekipe so seveda usmerjena takorekoč vsa pričakovanja, da se ne bi ponovila lanska sezona z zelo slabo bero, pa so Fak & Co. spet spremenili način treninga. »Za prejšnjo sezono smo priprave razdelili na strelski del, na trening moči in kondicijo, s tem pa naredili napako. Za to krivim tudi sebe, a nimam si česa očitati, vse to je bilo iz želje po nadaljnjem napredku. To je bila poučna izkušnja. Na novo sezono smo se spet pripravljali kot na prejšnje, delali smo pod vodstvom enega trenerja in nič več po posameznih elementih,« je pomembno spremembo poudaril Fak, ki se navkljub nedavni bolezni počuti dobro. Njegov nastop na uvodni tekmi sicer še ni stoodstoten, a časa je še kar nekaj in če bo pripravljenost na želeni ravni, bo tekmoval, sicer bo kakšno preizkušnjo tudi izpustil.

Da bo vrnitev k preverjenim metodam delovala, se nadeja tudi dolžnica iz prejšnje sezone Teja Gregorin, ki ni bila tako slaba vse od prvih let v svetovnem pokalu. Niti na eni tekmi se namreč ni prebila med najboljšo deseterico in vrnitev v top 10 je razumljivo prvi zastavljeni cilj. »Če so se takšne priprave, kot smo jih opravili tokrat, v preteklosti že izkazale za uspešne, ne vem, zakaj bi bilo tokrat drugače. Moj cilj so precej boljši rezultati, kot so bili v prejšnji sezoni, upam, da se bo to izpolnilo predvsem na Pokljuki in svetovnem prvenstvu,« je na dva vrhunca opozorila Gregorinova, medtem ko ima zaradi mononukleoze, s katero se je ubadal lani, veliko rezerv za novo sezono tudi Bauer. »Spet sem zdrav in počutim se, kot da sem na novo rojen. Po takšni izkušnji veliko bolj ceniš, da se lahko pripravljaš po načrtih, brez vseh omejitev,« je zadovoljen Bauer, ki zagotavlja, da je njegova nova »verzija« precej izboljšana, od stare pa je ostala močna motivacija.

Slovenska reprezentanca na prizorišče prve tekme svetovnega pokala v sezoni 2016/2017 – že druga postaja bo tokrat na Pokljuki – potuje že v ponedeljek in bo v Östersundu opravila še sklepne priprave, preden se bo lotila lova na nove cilje. »Pri fantih se želimo v pokalu narodov uvrstiti do 12. mesta, v skupnem seštevku svetovnega pokala je cilj ena uvrstitev do 10. mesta in še ena do 30., prav tako želimo četverico s točkami. Pri ženskah pa imamo le dve tekmovalki, cilj je, da obe osvajata točke, da je ena v skupnem seštevku med 25, v pokalu narodov pa uvrstitev med 22, pri čemer bo potrebno tudi vključevanje mladink,« je vodja panoge Janez Ožbolt predstavil načrte, katerih uresničitev bo v največji meri odvisna od glavnih treh stebrov naše reprezentance.