Lampičeva vso jesen trpela, da bi zdaj žela

Smučarska tekačica Anamarija Lampič na šprintu v Drammnu s sedmim mestom najvišje doslej v svetovnem pokalu.

Objavljeno
03. februar 2016 21.16
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Drammen – Veliko razlogov za slabo voljo je imela Anamarija Lampič v tej sezoni, v kateri je doslej lahko uresničila le del svojih načrtov v teku na smučeh, potem ko ji zdravje lep čas ni dopuščalo ne treningov ne nastopov. Na šprintu za svetovni pokal v Drammnu je bila nagrajena za trud in vztrajnost in s 7. mestom ni le izenačila najboljše slovenske uvrstitve sezone, marveč letvico dvignila tudi sebi.

Selitev na norveško prizorišče je bila voda na mlin domačim tekmovalcem, ki so tudi tokrat »kosili« vse pred sabo. Zmagi sta slavila Maiken Caspersen Falla in Petter Northug, ki je v dvoboju za zmago ugnal prav slovenskega zeta Olo Vigna Hattestada, katerega je tokrat skupaj s sinčkom Ludvigom ob progi spodbujala tudi njegova partnerka Katja Višnar. Njena odsotnost se je v tej sezoni Slovenkam v klasičnih šprintih še kako poznala, četudi bi očitno del vrzeli lahko zapolnila prav mlada Lampičeva, ki pa je po vseh težavah prvič to zimo nastopila šele sredi januarja v Planici. Njena nadarjenost za klasični šprint, ki sicer ni njeno edino orožje, je bila očitna že v prejšnji sezoni, njeni drugi v eliti, ko je v Estoniji pritekla do 11. mesta. Včeraj se je dobro odrezala tudi v kvalifikacijah, čez katere je prišla kot 18., še precej hitreje pa Nika Razinger, ki pa je nato obstala na četrtfinalni oviri, a kot 17. dosegla prve točke v klasičnem šprintu. Vesna Fabjan je bila 44.

»Bila sem sicer nekoliko živčna. Zdelo se mi je, da tokrat lahko nekaj dosežem, da sem dovolj močna. Takšnega rezultata pa vseeno nisem pričakovala. Štartala sem zelo dobro, največ težav pa sem imela na zadnjem klancu pred spustom,« je z Norveške presrečna sporočila 20-letnica, ki jo ta mesec čaka še SP do 23 let. Kljub dosežku kariere pa ni skrivala, kako ambiciozna je. »Žal sem obstala v polfinalu. Imela sem nekaj smole, saj mi je v finišu v zadnjem koraku spodrsnilo, ampak to se v športu dogaja. Sicer pa sem zelo zadovoljna. Prva polfinalna skupina je bila nekoliko močnejša, vendar menim, da sem bila v finišu še vedno zelo močna. Moja prednost je, da se znam dobro spuščati. Morda me je rešilo tudi to, da sem se v spust podala kot zadnja, saj je v zadnjem ovinku Finka padla. Na hitro sem odvila v drugo smer in pridobila nekaj hitrosti. Kar dobro mi je uspelo,« je razglabljala zgovorna Gorenjka, ki je s tem dobila krepko spodbudo za vrhunec zime v Romuniji.

Nastop v Drammnu, kjer je leta 2006 Petra Majdič slavila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, je tudi pokazal, kako pravilna je bila odločitev tekačev za nadaljevanje svetovnega pokala, četudi jih pestijo hude finančne težave in za zdaj nimajo pokritja za vse stroške, ki jih predvidevajo v tej zimi. A vprašanje je, kako bi morebitna predčasna prekinitev sezone vplivala na mladi rod, ki daje lepe obete za prihodnost tega športa pri nas.