Z lepimi spomini na Križajeve in Koširjeve uspehe po prve točke

Drevi za Kranjca in Hadalina sedmi oziroma osmi slalom v karieri.

Objavljeno
21. december 2016 21.02
Žan Kranjec, veleslalom Solden 23.10.2016 [kranjec,smučanje]
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Zaslužen praznični premor čaka smučarje v tehničnih disciplinah po današnjem slalomu v Madonni di Campiglio, zadnjem v letu. Na nočni tekmi, na kateri je lani odmeval padli dron, ki mu je za las ušel as Marcel Hirscher, bosta tekmovala tudi Štefan Hadalin in Žan Kranjec, mladeniča, za katera bo to šele sedmi oziroma osmi nastop v svetovnem pokalu v tej disciplini.

Madonna di Campiglio je dobro zapisana v spomin slovenskih smučarskih ljubiteljev. Bojan Križaj se je na tem smučišču v severovzhodni Italiji prvič v karieri povzpel na stopničke leta 1977, na najvišjo sedem let pozneje. Jure Košir pa je tam vknjižil premierno zmago v svetovnem pokalu leta 1993. Nekoč slovenska paradna disciplina ima v zadnjih treh sezonah status najšibkejše.

Trener tehničnih disciplin Klemen Bergant opozarja, da v uvodnem delu te sezone na slalomih nastopata tekmovalca, ki sta še lani od daleč gledala to disciplino. Prav zato jima je treba dati čas, da nabereta potrebne izkušnje in se izpilita, v prvi vrsti pa izboljšata štartno številko, ki bo olajšala preboj med dobitnike točk.

»Ne moremo pričakovati, da bosta od danes na jutri napredovala v ospredje. V športu vendarle veljajo določene zakonitosti, čudežev je zelo malo. Čeprav se na uvodnih dveh slalomih sezone nista uvrstila v finale, sem razbral veliko pozitivnega v njunih nastopih, predvsem v Žanovih. S številko 68 mu je v Val d'Iseru zmanjkalo sedem stotink do finala – tega ni bilo za pričakovati. Glede na njegov trening, količino slalomske vadbe in število prevoženih kolov še ni na ravni tekmovalcev, ki se resno ukvarjajo s slalomom. Je pa v letošnjih pripravah za sezono več vadil to disciplino in našel tisto, kar je pogrešal v zadnjih dveh letih,« je opisal napredek svojega tekmovalca, ki prvič neprekinjeno nastopa na slalomih za svetovni pokal. V preteklosti je v treh sezonah vknjižil po en nastop, v minuli dva.

Vse to 24-letnemu Vodičanu pomaga tudi pri tem, da postaja boljši veleslalomist. »Še vedno je osredotočen na veleslalom,« je poudaril Bergant in dodal, da ga, dokler se ne bo stabiliziral z rezultati, tj. se zasidral med najboljših deset veleslalomistov v seštevku discipline, ne bi radi začeli begati in mu jemati njegove paradne discipline.

Zaradi veleslalomske usmeritve bo izpustil prvi slalom v novem letu v Zagrebu, pred veleslalomom v Adelbodnu se bo odpravil na prizorišče prej in tam treniral. »V prihodnjih sezonah, ko si bo zagotovil boljšo številko v slalomu in bo nekajkrat osvojil točke, bo drugače. V Madonni bodo zaradi visoke številke razmere tiste, ki bodo krojile boj za finale,« je opozoril Bergant.

Kranjec, ki bo v novo leto prvič v karieri vstopil kot član prve jakostne skupine v veleslalomu, je po ponedeljkovi paralelni tekmi v Alta Badii, na kateri je zasedel 13. mesto, opravil tam še slalomski trening. Hadalin je vadil dan več. Smučala sta pravzaprav sedem dni brez premora, zato jima je trener nato namenil dan počitka. V Madonno di Campiglio, kjer karavano danes čaka tekma ob 17.45 in 20.45 uri, je ekipa pripotovala včeraj.

»Progo so polili, izgleda dobro, po preteklih izkušnjah pa vemo, da teren v Madonni nikoli prav dobro ne zdrži. Vendar pa glede na temperature upam, da bo do naših številk teren še soliden,« se nadeja Bergant.

Lani je v Madonni slavil Norvežan Henrik Kristoffersen, ki se letos bori z Norveško smučarsko zvezo zaradi spora pri oglaševanju osebnega sponzorja. Kristoffersen si želi na čeladi napis Red Bull. Tožbo je izgubil, a vztraja pri svoji zahtevi: »Hočem isto kot Aksel (Svindal, ki ima edini takšen privilegij v reprezentanci, op. a.). Hočem enak dogovor, kot ga imajo vsi v Evropi,« je skandinavski as opozoril, da ne bo odnehal.

ŠTARTNA LISTA MOŠKEGA SLALOMA

1. Felix Neureuther (Nem)

2. Marcel Hirscher (Avt)

3. Marco Schwarz (Avt)

4. Stefano Gross (Ita)

5. Andre Myhrer (Šve)

6. Aleksander Horošilov (Rus)

7. Henrik Kristoffersen (Nor)

8. Patrick Thaler (Ita)

9. Manfred Mölgg (Ita)

10. Daniel Yule (Švi)

...

51. Štefan Hadalin (Slo)

70. Žan Kranjec (Slo)