Z nasmehom čaka domačo tekmo

Smučarski tek: Anamarija Lampič po vrnitvi iz Nemčije že v Planici.

Objavljeno
07. januar 2018 21.25
Anamaria Lampič Planica 6.1.2018 [anamaria lampič,smučarski tek]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Planica – Medtem ko je v dolini Fiemme včeraj padel zastor na novoletno tekaško turnejo, so se pri slovenski reprezentanci pripravljali v domači Planici za nadaljevanje sezone. V petek zvečer se je ekipi pridružila tudi Anamarija Lampič, ki je nazadnje na turneji štartala sredi prejšnjega tedna v Oberstdorfu.

V znanem bavarskem zimskem središču smučarskih je naša najuspešnejša tekačica te turneje zelo spodbudno štartala v šprintu, toda tekmo so nato zaradi neurja prekinili. »Škoda, res. Vem, da so morali nadzorovati varnost, toda sama sem si mislila, čemu niso štarta preložili. A zdaj tega ni več mogoče zasukati,« pove tekačica, ki vseh ciljev v dosedanjem delu sezone ni uresničila. V spodbudo pa sta ji predvsem 10. mesto z uvodne postaje turneje v Švici kot tudi nato omenjeni lep začetek v Oberstdorfu, ki ga je pozneje pač pokvarilo vreme.

Ob prihajajočem koncu tedna se bo svetovna tekaška karavana prvič doslej pomerila na mestni tekmi v Dresdnu – Nemci so pred leti takšen spektakel pripravljali v Düsseldorfu –, tam Lampičeve ne bo. »S trenerjem Stefanom Saraccom sva se pogovarjala o tem, da bi izpustila ali turnejo ali pa Dresden. Odločila sva se nato, da ne tekmujem v Nemčiji, temveč se zdaj pripravljam prav tu, kjer bomo kmalu imeli domačo tekmo,« pravi 22-letna reprezentantka, ki je v soboto, ko so le nekaj kilometrov proč lisičke tekmovale v veleslalomu, preizkusila progo, s katero se bodo planiški prireditelji predstavili čez slaba dva tedna, 20. in 21. t. m.

»Šprint bo takšen kot nazadnje za državno prvenstvo, na prizorišču preizkušnje na razdalji s tem dolgom vzponom proti plazu pa sem tekla prvič. Ni kaj, zanimivo bo,« se je nasmehnila in prikimala zadnji oceni stroke, da bo zdaj ta omenjena proga med zahtevnejšimi v sezoni.

Svetlolasa Gorenjka se je sicer razveselila novinarskega obiska v planiškem baznem taboru v mirnem sobotnem popoldnevu. Še bolj bo osameljena čez tri dni, ko bom osemčlanska slovenska ekipa odšla v Dresden. »Sem družaben tip, kar hudo mi je, ko bom tu sama. A tudi to bom preživela,« je bila sicer prav prešerno razpoložena tik pred odhodom v telovadnico na sobno kolo.

Spored dela je bil namreč za člane slovenske reprezentance v teh dneh različen. Nekateri so se vrnili s turneje prej, le Anamarija je poskusila tekmovati v neurju Oberstdorfa, nekaterih tam ni bilo, Katjo Višnar je zoprn virus na Norveškem položil v posteljo: »Sin ga je prinesel iz vrtca, pa sva se s partnerjem Olo Vignom (Hattestad, olimpijski prvak iz Sočija v tekaškem šprintu, o. p.) nalezla še midva. Morala sem počivati, zdaj je vse pod nadzorom.«

Zdi se le, četudi tega nihče med tekmovalci in člani štaba ne omenja kot motečega, da ni pod nadzorom delovanje vrha stroke. Glavni trener Saracco je bil ob slovesu s turneje vse dni doma in se bo ekipi pridružil za Dresden. Njegov prvi sodelavec Nejc Brodar je vodil priprave v Planici, prej pa še na Pokljuki, kajpak po Saraccovem programu. Toda v navadi vendarle ni, da bi bil glavni trener tako dolgo odsoten.