Za preboj med najboljše tri potrebna dva vrhunska skoka

Glavni trener slovenske skakalne reprezentance Goran Janus zadovoljen s turnejo, pritiskov zaradi rezultatov ne čuti.

Objavljeno
07. januar 2018 21.15
Saša Verčič
Saša Verčič
Bischofshofen – Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus prvič pred novoletno turnejo ni razkril nobenih ciljev, zato jih njegova ekipa ni mogla ne izpolniti ne zaostati za njimi. Na koncu jo je ocenil za dobro, je pa jasno, da je manjkala pika na i, (vsaj) ena uvrstitev med najboljšo trojico, ki s 5. mestoma ni bila zelo oddaljena.

Kako bi ocenili turnejo?

Če ostanem za hip v Bischofshofnu, bi čestital Petru za deseterico, prvič se je tudi zgodilo, da smo imeli v finalu kar šesterico. Sicer pa čestitam še Jerneju, ki je prvič v karieri osvojil točke na vseh štirih tekmah in na koncu zasedel 10. mesto, ter mladima Timiju in Žigi, ki sta prav tako prikazala osem skokov. Kar se tega tiče – odlično. Vesel sem, kako so mladi nastopili, da so sproščeni in neobremenjeni z rezultati.

A manjkal je res vrhunski rezultat.

Stopničke bi bile zelo dobrodošle, vse delamo za to, da bi kmalu prišli tudi do njih. A ta trenutek je jasno, da moraš za preboj med najboljše tri opraviti dva vrhunska skoka. Za zdaj še delamo napake in temu primerni so tudi rezultati.

Ciljev pred začetkom niste razkrivali, kaj pa ste si želeli pri sebi?

Seveda vedno upaš na najboljše in da se bodo vse stvari postavile na svoje mesto. Glede na to, kako smo začeli, je bila deseterica cilj, iztržek kaže realno stanje in zaradi tega sem zadovoljen. Kot smo videli danes pri Petru ali pri Tilnu v Ga-Pa ter Jerneju v Innsbrucku, imamo v nogah še več, ampak vse mora biti res popolno.

Ste si oddahnili po turneji, saj je bilo pred njo kar nekaj skepticizma, kakšni bodo rezultati?

Ne vem, kdo je bil skeptičen. Kar se mene tiče, je vsaka uvrstitev med deseterico vrhunska. Na prvi tekmi je sicer nismo dosegli, a nič ne de, imeli smo štiri finaliste, potem dvakrat po pet, danes šest, od Ga-Pa naprej smo imeli vsaj enega skakalca med 10. Na vse skupaj gledam kot na sestavljanko.

In kdaj jo boste sestavili?

Pri skokih se nič ne zgodi hitro, je pa konkurenca ta trenutek oziroma v tej sezoni zelo močna.

Na začetku sezone ste ocenili, da imate s P. Prevcem, Kranjcem, Laniškom, Semeničem, Tepešem, Bartolom in Zajcem najmočnejšo ekipo doslej. Iz nje je že odpadla trojica iz vaše reprezentance A, Kranjec, Tepeš, Lanišek. Zakaj ste tako zelo zgrešili pri oceni?

Res sem to dejal, verjel sem v to, a na koncu se je izkazalo, da so bile želje prevelike. Napake niso bile majhne, bile so velike. Ekipa se je v tem trenutku izkristalizirala, tisti, ki dobro skače, bo zraven, tisti, ki ne, ne bo.

Kaj se dogaja s to trojico?

To je vrhunski šport, treba se je boriti iz dneva v dan. Skoki so šli naprej, oni pa so obstali. Slovenijo zastopajo najboljši skakalci, v pripravah na sezono smo šli načrtno v sestavo mlade reprezentance A, vse ekipe imajo dovolj sredstev, svoje trenerje in najboljši tekmujejo.

Najboljši v tej sezoni je Damjan, član reprezentance B, pozitivno sliko kažejo mladi. Komu gredo zasluge za to?

S tem se ne obremenjujem. Tudi v prejšnjih sezonah se ni nihče spraševal o mojih zaslugah. Ta trenutek bi si marsikdo želel marsikaj, a se s tem ne ukvarjam.

Občutite ob slabših rezultatih pritisk, lahko normalno delate?

Časopisov ne berem in rezultati med deseterico so vrhunski. V preteklosti so me sicer že zamenjevali, tako da ni to nič novega. Sam lahko povsem normalno delam, z vrha zveze imam podporo.

Kako gledate na Stochov uspeh?

Dal sem kapo dol poljskemu trenerskemu štabu. Vse štiri zmage – odlično in zgodovinski trenutek. Pred dvema letoma sem bil jezen, ko je bil Peter tretji v Oberstdorfu, ker vem, da je bil tedaj sposoben takšnega dosežka.