Za uvodni slalom vadile s Shiffrinovo in Vlhovo 

Drugo progo bo na jutrišnjem slalomu zakoličil slovenski trener Denis Šteharnik.
Objavljeno
09. november 2017 23.52
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Slovenska ženska smučarska reprezentanca ima pred jutrišnjim uvodnim slalomom sezone v Leviju za sabo pet dni treninga na tem finskem prizorišču. Dekleta so se pripravljala z Američanko Mikaelo Shiffrin in Slovakinjo Petro Vlhovo. »Na prvo tekmo ne prihajamo v vrhunski formi. Glavni del zime je še pred nami,« je z Laponske sporočil glavni trener Denis Šteharnik, ki bo postavil drugo progo.

Šteharnikova vrsta je na evropski sever pripotovala pred enim tednom. Lepo vreme z dobro vidljivostjo ji je omogočilo uspešen trening. A ugodne razmere so v nadaljevanju presekali oblaki, dež in sneg ter jim odnesli dva dneva začrtane vadbe. »Proge za trening smo polili z vodo, tudi tekmovalna je že ves teden pripravljena. Na tekmi ne pričakujemo ravno idealnih razmer, a ni pod vprašajem,« je stanje opisal Šteharnik. Temperature se gibljejo okrog ničle, čez noč padejo še za dve stopinji Celzija.

Dekleta naj bi danes dopoldan preizkusila tekmovališče, če bodo po pregledu terena dobila zeleno luč za to. »Po jutrišnji preizkušnji vremenoslovci napovedujejo nove padavine. Večje težave kot mi bodo znova imeli v moški konkurenci,« je omenil še nedeljski slalom, za katerega se fantje nadejajo, da ga bodo izpeljali, saj so v Söldnu ostali brez veleslalomskega uvoda; odnesel ga je močen veter.

Slovenske smučarke so v olimpijsko zimo štartale s spodbudnim vtisom na uvodnem veleslalomu na ledeniku Rettenbach, Tina Robnik je z 9. mestom dosegla rezultat kariere, točke si je priborila tudi Meta Hrovat. V Leviju bo največ pozornosti usmerjene v Ano Bucik, edino slalomsko prvokategornico. V pripravljalnem obdobju se je precej osredotočala na veleslalom (v tej disciplini bi rada tekmovala na olimpijskih igrah), njen slalom pa ni bil na ravni, ki si jo je želela.

»Bili so dnevi, ko sem smučala zelo dobro, prišle pa so tudi težje razmere, v katerih nisem bila prava,« je razkrila Primorka, ki je med poletno-jesensko vadbo trenirala tudi s fanti. Status prvokategornice jo dodatno motivira. »Proti koncu prejšnje sezone z najboljšimi štartnimi številkami nisem pokazala kaj dosti, to me čaka v novi,« je 24-letnica obudila spomin na najboljšo zimo v karieri, v kateri je s 7. mestom v Mariboru dosegla najboljši rezultat na športni poti.

Poleg Bucikove bodo jutri tekmovale še Maruša Ferk, Hrovatova in članica B-ekipe Klara Livk. Ferkova je večji del pripravljalnega obdobja trenirala ločeno od reprezentance. »Usmerjena je tudi k hitrim disciplinam, zato je imela drugačen program,« je povedal Šteharnik. Izpustila je priprave na južni polobli, zaradi slabih razmer v Švici pa je potem pilila predvsem slalom. Po količini treninga v tej disciplini je v prednosti pred drugimi reprezentantkami.

Šteharnik ocenjuje, da bodo tekmovalke postopoma stopnjevale formo, v najboljši luči naj bi se sprva pokazale decembra. »Prvi slalom sezone bo specifičen zaradi skandinavskega snega in terena, ki se precej razlikuje od drugih. Med 60 in 70 odstotkov proge je ravninske. Lažje kot sicer bo za tiste, ki bodo napadale iz ozadja, saj na ravnini ne bo globokih smučin. Bolj zapleteno pa za tiste, ki ne pridobivajo dovolj hitrosti na ravnini. Na takšnih terenih pride do izraza pospeševanje iz zavoja v zavoj,« je napovedal premierni slalom olimpijske zime.