Žan in Štef popravila slab vtis smukačev

Na prvem veleslalomu Žan Kranjec 14., Štefanu Hadalinu premierne točke v disciplini.

Objavljeno
03. december 2017 23.54
Mojca Finc
Mojca Finc
Beaver Creek – Slovenska moška reprezentanca je severnoameriško turnejo sklenila z mešanimi vtisi. Na uvodnem veleslalomu zime sta dobrega pustila Žan Kranjec in Štefan Hadalin, bledo podobo pa je za uvod ustvarila ekipa za hitre discipline. A na kanadskih in ameriških tekmah smukaška vrsta nikoli ni blestela.

Kranjec je na premiernem veleslalomu v Beaver Creeku, na terenu, ki mu izrazito ne ustreza, nastopil odločno in s 14. mestom iztržil svoje prve točke na tem ameriškem prizorišču. Zelo spodbuden je bil tudi nastop Hadalina, z visoko štartno številko 60 si je zagotovil finale, v katerem je nato dosegel četrti čas, na koncu pa vpisal premierne veleslalomske točke v karieri s 16. mestom.

»Med pripravljalnim obdobjem smo imeli primerjavo s tekmeci in približno sliko, kaj lahko pričakujemo, a dokler ne prideš na tekmo, ne veš, kje se nahajaš. Ker je bila to veleslalomska uvertura, povrhu vsega še na novih smučeh, nismo natančno vedeli, kakšen bo izkupiček. Za prvo preizkušnjo moramo biti zadovoljni. Ohranjamo stik,« je komentiral trener tehničnih disciplin Klemen Bergant in pohvalil oba fanta. »Žan se na tem terenu nikoli ni znašel. Smučal je zelo korektno, za to progo celo preveč. A pristop je pravi. Štefan, ki je zamenjal opremljevalca smuči, je pokazal še za kakšno stopnico več. Potrdili smo dobro delo, ujeli smo se tudi z novim serviserjem,« je pozitivno oceno ekipnemu delu pripisal Bergant.

Precej drugače se je godilo ekipi za hitre discipline. Na progi Ptic roparic sta do superveleslalomskih točk prismučala Boštjan Kline (29. mesto) in Martin Čater, ki je s 15. časom dosegel svoj drugi rezultat kariere v tej disciplini. Na smuku pa je ekipa vknjižila ničlo. Kline, sedmi smukač na svetu, je nastopil pod pričakovanji in z več kot tremi sekundami zaostanka krepko zaostal za tridesetrico. Štoparica je vso tekmo kazala, da je v slovenski vrsti nekaj narobe.

»Smučali smo slabo. Nimamo dobrega niti enega odseka ali ravninskega dela,« trener hitrih disciplin Peter Pen ni iskal izgovorov. Opozoril je, da se v Beaver Creeku takoj pokaže, kdo razume progo in kdo dobro smuča. Že na prvem treningu je opazil, da nekaj ni v redu. »Zavedal sem se tega, poskušal sem vse, da bi se dobro pripravili in bi bilo vsaj na zadnji tekmi boljše, a na žalost ni prineslo spremembe. Enostavno smo slabo smučali,« je ocenil Pen, ki bo z ekipo opravil temeljito analizo.

V središču pozornosti sta bila v Koloradu Marcel Hirscher na veleslalomu in Aksel Lund Svindal na smuku. Oba sta imela v pripravljalnem obdobju precej težav – Hirscher z zlomljenim gležnjem, Svindal z nepredvidljivim občutljivim kolenom. Prav zaradi ovir sta imela v primerjavi z drugimi okrnjen snežni trening. A v Beaver Creeku sta zablestela in porazila konkurenco.

Hirscher je v Beaver Creeku slavil četrtič, Svindal na terenu, na katerem je pred desetletjem grdo padel, si zlomil nos, ličnico in nekaj zob, utrpel odrgnine po obrazu in 15-centimetrsko ureznino na zadnjični mišici, šestič.

»On je fenomen. Sploh ne razumem, kako mu uspeva. Z manj treninga in upoštevajoč vse težave. Očitno mora imeti odličen občutek na smučeh. Je kot dirkalni konj,« se je čudil Thomas Dressen, za Svindalom in Beatom Feuzem tretjeuvrščeni na sobotnem smuku. Svindalu so do zmage pomagale dolgoletne izkušnje in snežna kilometrina preteklih sezon pa tudi štartna številka 1, ki si jo je izbral.

Medtem ko so se njegovi tekmeci včeraj merili v veleslalomu, je on počival. »Lahko smučam zgolj omejeno število dni, prikažem omejeno število nastopov,« je razkril zdravstveno kartoteko v upanju, da bo koleno zdržalo čim dlje. Vsaj do olimpijskih iger.