Zmagovita trojka Lakoviča

Slovenski košarkarji so v prvi tekmi košarkarskega EP ugnali Italijane. V zadnji sekundi je za slavje poskrbel Jaka Lakovič, ki je z metom za tri Sloveniji prinesel zmago.

Objavljeno
04. september 2007 01.20
Jaka Lakovič
Sevilla -  V Španiji se je s tekmama Srbija - Rusija in Češka - Nemčija pričelo evropsko prvenstvo v košarki. Slovenska košarkarska reprezentanca se je najprej pomerila z Italijani in svojo prvo tekmo končala uspešno. V zadnji sekundi je za slavje v 1. krogu skupine D poskrbel Jaka Lakovič, ki je z metom za tri Sloveniji prinesel zmago z 69:68 (21:14, 38:25, 56:45).

Francozi so pričakovano dobili uvodno tekmo prvenstva v skupini D. Do dveh točk proti Poljski so prišli v zadnji četrtini, vse do tedaj pa se je Poljska, naslednji tekmec Slovenije, predstavila kot čvrsta ekipa, ki je ves čas dihala za ovratnik francoskim zvezdnikom.

Francija je imela le v prvi četrtini nekoliko občutnejšo prednost (22:12), nato pa ji je Poljska nenehno sledila z nekaj koši zaostanka. Na začetku drugega polčasa so Poljaki celo povedli za točko (36:35). Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnjih šestih minutah (55:60), ko je Poljakom zmanjkalo zbranosti, kar je Francija z najboljšo postavo na parketu znala kaznovati (61:70).

Poljska se bo v torek ob 21.30 pomerila s Slovenijo, ob 19. uri pa bosta igrali Italija ter Francija.

Nemci slavili po podaljšku

Srbski košarkarji so v skupini A klonili proti Rusom (65:73), Nemci so v skupini C po podaljških bili boljši od Čehov (83:78), dvoboj v skupini D med Francijo in Poljsko so dobili Francoski košarkarji (74:66). V skupini B je Latvija ugnala Hrvaško s 85:77

Španija v prvem delu brez Navarra


Španska košarkarska reprezentanca pa bo vse tri tekme prvega dela evropskega prvenstva, ki ga gosti prav Španija, igrala brez poškodovanega zvezdnika Juana Carlosa Navarra. Slednji bo v prihodnji sezoni igral v ligi NBA za ameriško moštvo Memphis Grizzlies. Navarro bo zaradi natrgane mišice izpustil tekme v skupini A proti Portugalski, Latviji in Hrvaški.

"To je zame velik udarec, saj sem se močno trudil v zadnjih mesecih. Toda po drugi strani nisem niti malo zaskrbljen, saj so v naši izbrani vrsti sami izvrstni košarkarji, ki me lahko zamenjajo," je dejal Navarro. Bolj vesele novice so Španci prejeli v nedeljo, saj je Jorge Garbajosa po težavah z gležnjem nared za igro.