Davos 2018: Nekateri o četrti industrijski revoluciji, drugi o nacionalizmu

Svetovnega gospodarskega foruma se udeležuje sedemdeset voditeljev držav in vlad, med njimi tudi slovenski premier Miro Cerar.

Objavljeno
22. januar 2018 20.58
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – V švicarskem Davosu se začenja 48. Svetovni gospodarski forum, ki se ga skupaj z več kot tri tisoč udeleženci iz svetovne politike, gospodarstva, akademskega sveta in civilne družbe, med njimi sedemdesetimi voditelji držav in vlad, udeležuje tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar.

Letošnji forum odpira voditelj največje demokracije sveta, zaključil pa naj bi ga prvak najmočnejšega gospodarstva. Indijskemu Narendri Modiju in ameriškemu Donaldu Trumpu, če ga ne bodo doma zadržale domače težave, se bo do konca tedna pridružilo več kot tri tisoč vodilnih svetovnih osebnosti.

»Svetovni gospodarski forum jasno nagovarja resnične potrebe multipolarnega, multikonceptualnega, medsebojno odvisnega, kompleksnega in hitro gibajočega se sveta,« ocenjuje ustanovitelj in organizator foruma Klaus Schwab. Davoški urnik je tudi letos napolnjen z aktualnimi temami, na razpravah in kuloarskih srečanjih se bodo prerivale najvplivnejše osebnosti z vsega sveta, a zdi se, da tudi najpametnejši mednarodni umi ne razumejo popolnoma, kako je mogoče, da se svet ne giblje docela v smer, ki so jo določili.

Neprijetna presenečenja

V preteklih letih se je Velika Britanija odločila za izstop iz EU, nacionalisti dvigajo glave tudi drugje in zaradi njih celo dolgoletna nemška kanclerka Angela Merkel v Davos prihaja še brez nove vlade. Največje presenečenje, ki ga je moral doživeti »davoški človek«, je bila najbrž izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA.

Na srečanje z naslovom Za skupno prihodnost v razdrobljenem svetu prihajajo tudi številni »običajni« voditelji, kot so kanadski Justin Trudeau, francoski Emmanuel Macron, italijanski Paolo Gentiloni, brazilski predsednik Michel Temer ali španski kralj Filip VI.

Opazovalci pričakujejo, da bo v javnosti najbolj odmeven nastop »nenavadnega« ameriškega predsednika. Povsem mogoče je, da bo Trump tudi v Davosu razglašal svojo usmeritev »Najprej Amerika!«, potem ko je na tem prizorišču proti protekcionizmu že lani svaril kitajski predsednik Xi Jinping. A za nekatere tudi Kitajska ni povsem nedolžna. Tako je Merklova med nedavnim obiskom v Bolgariji poudarjala skupni zagovor evropskih vrednot, pri čemer je po mnenju nemških komentatorjev zavračala kitajske poskuse ločenega dialoga z državami vzhodne in južne Evrope.

Reševanje socialne krize

»Vlade, poslovneži in civilne družbe ne morejo vsak zase nasloviti številnih izzivov, ki jih prinaša globalizacija,« verjame Klaus Schwab.


Ustanovitelj in organizator foruma Klaus Schwab. Foto Denis Balibouse/Reuters

»Nobena globalna industrija in nobeno regionalno vprašanje ne more poiskati rešitev v izolaciji.« Svetovni gospodarski forum niso le plenarna zasedanja, je poudaril, ampak okoli štiristo različnih delavnic: »Davos je ena sama gigantska delavnica!« Že pred desetletjem je napovedal, da bo finančni in gospodarski krizi sledila socialna in res se zdaj izvijamo iz prvih dveh. »Še vedno pa smo ujeti v socialno krizo, ki zahteva tisto, kar jaz imenujem kvalitativno sproščanje,« meni nemški ekonomist. Da bi dokazal, za kaj gre, je na tiskovni konferenci pomahal s svojo novo knjigo, posvečeno oblikovanju industrije 4.0. Ta po njegovem prepričanju ne bo popolnoma spremenila le poslovnih modelov, ampak tudi ekonomske, politične in socialne sisteme sveta.


Svetovljanskost

Ena od razprav se bo ukvarjala z vprašanjem, ali četrta industrijska revolucija potrebuje bolj človeške voditelje, druga, kako zagotoviti doživljenjsko učenje za hitro nastajajoče nove poklice, tretja bo analizirala preprečevanje samomorov z algoritmi umetne inteligence. O prometu prihodnosti bodo razpravljali v davoških dvoranah ter ga živeli na njegovih ulicah, saj bodo imeli udeleženci na voljo prevoz z električnimi avtobusi. Udeleženci davoškega srečanja svoje svetovljanstvo dokazujejo tudi s kulturnimi dogodki. Zaradi »predanosti izboljšanju sveta« so že nagradili igralca Cate Blanchett in Shaharukha Khana ter pevca Eltona Johna, od katerih se prva posveča begunski krizi, drugi pravicam otrok in žensk v Indiji in tretji boju proti aidsu.


Dirketorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde
in pevec Elton John na srečanju v Davosu. Foto Denis Balibouse/Reuters

Številne udeležence pa bo še posebej zanimalo poročilo o globalnih tveganjih, saj je velik del sveta v dolgem ciklu rasti, ki se enkrat mora končati. Na dnevnem redu bodo zato tudi razprave o politiki obrestnih mer in davkov zaradi številnih geostrateških napetosti ter razprave o dogajanjih v posameznih predelih sveta. Na več panelih, med njimi na temo krožnega gospodarstva za trajnostno rast in razvoj in prihodnosti Evrope, bo sodeloval tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar, ki se bo udeležil številnih uradnih dogodkov in neformalnih srečanj.